'Karadeniz mutasyonu' alarmi

Saglik Bakanligi'nin Türkiye haritasi üzerinden yayimlanan verilerine göre, 8- 14 Subat 2021 tarihleri arasinda Covid-19 vaka sayilarinin nüfusa oranla en yüksek oldugu iller siralamasinda ilk 5 ilin yer aldigi Karadeniz için 'mutasyon virüs'

Gündem 20.02.2021 11:44:11 0

Saglik Bakanligi’nin yayinladigi verilere göre, 8- 14 Subat 2021 tarihleri arasinda, nüfusa oranla Kovid-19 vaka sayilarinin en fazla oldugu iller, sirasiyla Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun oldu. Uzmanlar, Türkiye'nin diger sehirlerine oranla 'yüksek riskli' kategoride olan Karadeniz'de virüsün hizli yayiliminin takibi ve tespiti için özel bir çalisma yapilmasini önerdi. Ingiltere, Brezilya, Güney Afrika gibi çok sayida varyanti bulunan Covid-19 virüsünün ‘Karadeniz’e özgü bir mutasyon beklentisinin düsük olmakla birlikte bir risk olusturabilecegine dikkat çeken uzmanlar, genetik takip yapilmasini istedi.

'TÜRKIYE ORTALAMASININ 4 KAT ÜZERINDE'

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Farabi Hastanesi Test Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Faruk Aydin, Karadeniz bölgesindeki vaka sayilarinin yüksek olmasinin mutlaka arastirilmasi gerektigini söyledi. Çok kez mutasyona ugrayan Kovid-19 virüsünün yeni mutasyonlarinin takibinin yapilmasi gerektigini belirten Aydin, "Türkiye’deki illere göre yüz binde vaka sayisinin haritasi paylasilinca ortaya Samsun ile Rize arasinin Türkiye ortalamasinin yaklasik 4 misli yukarida oldugu görüldü. Bu da insanlara degisik seyler düsündürmeye basladi. Bunlardan biri de Ingiltere, Brezilya gibi ‘Karadeniz’e spesifik bir mutasyon mu var’ diye düsündürdü. Ancak bu kadar dar bir bölgede böyle bir mutasyon olmasini çok beklemiyoruz. Aksi halde bunun yansimalari olmaliydi. Karadeniz, diger büyük illerin sürekli iletisimde oldugu bir bölge ve o yüzden böyle bir mutasyon beklemiyoruz. Ancak yine de her yerde mutasyon olabilecegini düsünüyoruz. Bu nedenle genetik analizle mutasyon takibinin mutlaka yapilmasi gerekiyor. Bilinen mutasyonlar disinda ekstra bir mutasyon olup olmadigi kendi haline birakilmamali, genetik takibi yapilmali. Biz burada izole ettigimiz virüsleri Türkiye Halk Sagligi Kurumu Viroloji Referans laboratuvarina gönderiyoruz, orada bu analizler yapilir. Ekstra bir durum varsa Saglik Bakanimiz tarafindan duyurulur" dedi.

Kaynak: DHA



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °