Tarih: 05.08.2022 11:24

Karsiyaka Belediyesi Muharrem Ayi dolayisiyla iftar programi düzenledi

Facebook Twitter Linked-in

KARSIYAKA’DA YÜZLERCE CAN BIRLIKTE ORUÇ AÇTI

Karsiyaka Belediyesi, Muharrem Ayi dolayisiyla iftar programi düzenledi. Zübeyde Hanim Mahallesi 100. Yil Meydani’nda düzenlenen iftar programinda yüzlerce vatandas birlik ve beraberlikle orucunu açti. Oruç açma sofrasinda birlik, beraberlik, dayanisma; milletin ve vatanin bütünlügü, huzur ve saglik için dualar edildi. 

Programda yaptigi konusmasinda insan sevgisinin önemini vurgulayan Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay, Cemevlerine yapilan saldirilari da kinadigini belirterek sunlari kaydetti: “Kadim bir inancin, aci ve yasla harman olmus durusunun da simgesi olan Muharrem Orucunuzun kabul görmesini dilerim. Bugün yasadigimiz her olumsuzluk, bu kadim inancin besledigi degerlerin animsanmasini ve paylasilmasini zorunlu kilmaktadir. ‘Eline, beline, diline hâkim ol’ ilkesinden, ‘Yaratilani severiz, yaratandan ötürü’ anlayisina uzanan bu degerler toplami, adina ‘Anadolu Aydinlanmasi’ dedigimiz büyük yolculugun mihenk taslarini dösemistir. Bu ugurda sesiyle, saziyla, nefesi ve kelamiyla, düsünce ve isiyle evrensel insanlik degerlerine en anlamli katkilari eklemis her güzel insani saygiyla, minnetle aniyorum. Inaniyorum ki, bugün hayatin her alaninda yeryüzünü cehenneme çevirmek isteyen her Yezit, Kerbela sehitlerimizin savundugu degerlerin isigina bir gün mutlaka yenilecektir. Sözün burasinda hepimizi utandiran ve ilgili herkese geregini yapma görevi yükleyen Cemevlerine yapilan saldirilari, esefle kiniyorum.” 


“BIRLIGIMIZLE ÖRNEK OLUYORUZ”

Karsiyaka’nin barisin ve kardesligin kenti olmaya devam edecegini dile getiren Baskan Tugay konusmasina söyle devam etti: “Karsiyaka ve Karsiyaka Belediyesi; çagdas, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kalesi ve bekçisi olma durusundan asla ödün vermeyecek; aklin, bilimin ve çagdasligin yilmaz savunucusu oldugunu her zaman gösterecektir. Her türlü ayrimciligin, ötekilestirmenin, degersiz kilma çabasinin önünde durduk, duruyoruz, duracagiz. Barisimizla, birligimizle, kardesligimizle ve dayanismamizla örnek olduk, oluyoruz, olacagiz. Burasi, Hazreti Ali’nin ‘Bana bir harf ögretenin kölesi olurum’ sözünü, akla ve bilime olan inanciyla rehber edinenlerin Karsiyaka’sidir. Insanligin ‘Daha yasanir bir dünya mümkündür’ diyerek var ettigi her degeri degerimiz olarak kabul ediyoruz. Biz bunu, bizi bugünlere ulastiran yollari açanlara borçluyuz. Bu duygu ve düsüncelerle, bir kere daha sizleri dostlukla, kardeslikle, insana ve yeryüzüne ayni pencerelerden bakmanin onuruyla selamliyorum.” Tugay konusmasini Muhyiddin Abdal’in ‘Insan Insan’ siiri ile sonlandirdi. 


“IHTIYACIMIZ OLAN INSAN HAKLARINA SAYGIDIR”

Insan haklarina, inanç ve özgürlüklere saygi duyulmasi gerektigini vurgulayan Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mustafa Özuslu ise, “Bugün burada kiymetli Alevi kardeslerimin Muharrem ayinda manevi hislerini paylasma firsati buldugum için mutluluk duyuyor ve Sayin Karsiyaka Belediye Baskani’miz Cemil Tugay’a buna vesile olduklari için tesekkürlerimi sunuyorum. Hiçbir inanç, hiçbir düsünce, hiçbir aidiyet baskalarinin sefkatine ihtiyaç duymaz. Ihtiyacimiz olan insan haklarina ve tüm özgürlüklere saygiyi içsellestirmektir. Bizler hem ayniyiz hem de farkliyiz, toplumun her bir ferdi kendine özgü bir bireydir.  Hepimiz bir bütünün kimsenin lütfuna gerek duymadan en dogal parçalariyiz. Hiçbir güç odagi kisilerin insan olmaktan kaynaklanan haklarina kendi tekelinde gibi muamele yapamaz, yapmamalidir. Alevilik bir cümlede tarif edilebilecek bir olgu degil. Ayrica hiçbir inanç o inanca mensup olmayanlarca açiklanmaya, tanimlanmaya muhtaç da degildir. Burada kullandigim kardeslik kavrami, açikça esitlik içermektedir çünkü hakiki manada kardeslik budur. Önceligimiz çogulculuk kültürünü beslemektir. Gönüllü birlikte yasamin ancak esitlik ve özgürlük temelinde gerçeklesebilecegini bilerek yasamamiz, bunun için hep birlikte çalismamiz gerekiyor. Ayrimciliga maruz kalan inançlarin ibadet yerlerine esit muamele edilmesi, yasamin tüm kimlik sorunlarinin esit haklar temelinde çözülmesi hedefiyle hareket edilmesi demokrasinin tüm kurumlariyla isledigi bir düzende mümkün kilinabilir” seklinde konustu.


“HER SEY GÜZEL OLACAK”

Cumhuriyet Halk Partisi Doga Haklari ve Çevreden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Ali Öztunç da gerçeklestirilen provokasyonlarin baris ve dayanisma ahengine zarar vermeyecegini belirterek su ifadeleri kullandi: “Hepinize Genel Baskani’miz Sayin Kemal Kiliçdaroglu’nun selamlarini iletiyorum. Insanlik tarihinin yasadigi en aci olaylardan birisidir Kerbela, bir hüzündür ama ayni zamanda bir isyandir. Yezit o gün de vardi, bugün de var; Yezitler tükenmiyor. O gün de karsisinda duruyorduk, bugün de duruyoruz ve durmaya da devam edecegiz. Son günlerde özellikle Ankara’da Cezaevlerine yönelik bir takim saldirilar gerçeklestirildi. Buradan açikça ifade ediyoruz: Cemevleri Aleviler’in ibadethanesidir. Cemevlerine saldiri provokasyondur, Aleviler de Sünniler de bu tuzaga düsmeyeceklerdir. Geçmiste bu provokasyonlar sonucu yasanan olaylar bir aci ders olarak aklimizda kalmistir, kalmaya devam edecektir. Bizi burada bir araya getirdigi için Karsiyaka Belediye Baskani’miz Cemil Bey’e tesekkür ediyorum, Hak ondan razi olsun. Insallah çok daha güzel günlerimiz olsun, emin olun ki Izmir’de nasil her sey çok güzelse Türkiye’de de her sey çok güzel olacak; geliyor gelmekte olan.” 

Oruç açmaya; CHP Doga Haklari ve Çevreden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Ali Öztunç, CHP Izmir Il Baskani Deniz Yücel, CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç, Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mustafa Özuslu, Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay, CHP Karsiyaka Ilçe Baskani M. Serdar Koç, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaslar katildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —