Tarih: 08.10.2021 11:51

KAZ DAGLARI'DAN SEVINDIRICI HABER

Facebook Twitter Linked-in


Kaz Daglari’ndaki maden çalismalari 2019 yilinda binlerce insanin itiraziyla gündeme gelmisti. “Kirazli Altin Madeni”nin ruhsati, itirazlar sonucunda yenilenmemis, basta orman izni olmak üzere projeyle ilgili izinler iptal edilmisti.

TEMA Vakfi’nin takipçisi oldugu süreçte, Kaz Daglari’ndan bir sevindirici haber de bu kez Kirazli Altin Madeni Projesi’ne komsu olan Agi Dagi Altin ve Gümüs Madeni Kapasite Artisi ve Zenginlestirme Projesi ile ilgili geldi. Bölgenin en büyük projelerinden biri olan ve diger projelerle birlikte Kaz Daglari bölgesinde hiçbir rehabilitasyon çalismasiyla geri gelemeyecek büyük bir ekosistem kaybina sebep olacak “Agi Dagi Altin ve Gümüs Madeni Kapasite Artisi ve Zenginlestirme Projesi”nin ÇED olumlu karari geçerliligini yitirdi.


ÇED Yönetmeligi’nin 14-(4) maddesine göre; “ÇED Olumlu karari verilen proje için yedi (7) yil içinde mücbir sebep bulunmaksizin yatirima baslanmamasi durumunda ÇED Olumlu karari geçersiz sayilir”. Bu maddeye istinaden TEMA Vakfi, madenin bölgede bir faaliyet gösterilmedigi bilgisinden yola çikarak Çevre ve Sehircilik Bakanligi ÇED Izin ve Denetim Genel Müdürlügü’ne ÇED Olumlu kararinin geçersiz sayilmasina iliskin 15.08.2021 tarihinde basvuruda bulundu. Basvuruyu degerlendiren Çevre ve Sehircilik Bakanligi ÇED Izin ve Denetim Genel Müdürlügü’ne 28.09.2021 tarihinde TEMA Vakfi’na yaptigi yazili bilgilendirmede Agi Dagi Altin ve Gümüs Madeni Kapasite Artisi ve Zenginlestirme Projesi’nin ÇED Olumlu Karari’nin geçerliligini yitirdigi bilgisini verdi. 

TEMA Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Deniz Ataç; “Kaz Daglari basta olmak üzere Çanakkale’de yasam zaman kazandi. ÇED olumlu kararinin geçerliligini yitirmesi yöre halkinin, Çanakkalelilerin ve Sivil Toplum Kuruluslarinin bugüne kadar maden projelerine karsi gösterdigi mücadelenin bir eseri. Bununla birlikte, hepimizi sevindiren bu gelisme bile bölgedeki maden tehdidinin tamamen ortadan kalktigini göstermiyor. TEMA Vakfi olarak 2019 yilinda hazirladigimiz ‘Kaz Daglari Yöresinde Madencilik’ raporuna göre yörenin %79’u madenlere ruhsatliydi. Ruhsatlarin hayata geçmesiyle Kaz Daglari dogasi, tarimsal üretimi ve kültürel degerleriyle yok olma tehdidiyle karsi karsiya kalacak. Bu tehdide karsi Kaz Daglari’nin dogal, tarimsal ve kültürel degerleriyle koruma altina alinmasini ve maden ruhsatlarinin iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Kirazli Altin ve Gümüs Madeni Projesi, Agi Dagi Altin ve Gümüs Madeni Projesi ve Çamyurt Altin Madeni Projesi Kaz Daglari Yöresinde hayata geçirilmesi planlanan 3 ayakli maden projesinin bilesenlerini olusturuyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —