KEDI VE KÖPEKLERIN YUTTUGU YABANCI CISIMLER HAYATI RISK OLUSTURABILIR!

Köpek ve kedilerin yuttugu yabanci cisimler hayati risk yaratan önemli sonuçlar dogurabiliyor. Köpeklerde kemik, çorap ve toka yutma vakalari sik gözlenirken kediler ise daha çok dikis igneleri ve ip yutuyor.

Çevre 25.07.2021 20:39:38 0
KEDI VE KÖPEKLERIN YUTTUGU YABANCI CISIMLER HAYATI RISK OLUSTURABILIR!

Kedi ve köpeklerin etraftaki cisimleri kullanarak kurduklari oyunlar nese kaynagi olsa da kimi zaman hayatlarini tehdit edebilecek durumlara neden olabilir. Köpek ve kedilerde yabanci cisim yutma, özellikle genç hayvanlarda siklikla karsilasilan ve çogunlukla acil müdahale gerektiren bir durum. Köpeklerde en sik karsilasilan yabanci cisim yutma vakalarinda kemik, çorap ve toka ön plana çikarken; kedilerde ise dikis igneleri ve ipler daha fazla gözleniyor. Hasta sahibinin bu durumu fark edebildigi vakalarda hizli teshis ve müdahale ile ciddi komplikasyonlar meydana gelmeden tedavi saglanabiliyor. 

Belirtilerin ortaya çikmasi birkaç saat ya da aylar sürebilir 

Yakin Dogu Üniversitesi Veteriner Hekimligi Fakültesi Cerrahi Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Yakin Dogu Üniversitesi Hayvan Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. A. Perran Gökçe, yabanci cisim yutan hayvanlarda klinik belirtilerin birkaç saatten baslayip aylara varan bir periyot araliginda görülebilecegini söylüyor. En sik görülen belirtiler arasinda ise sürekli kusma, asiri salivasyon (salya), ögürme, istahsizlik, huzursuzluk, diskilayamama veya az diskilama yer aliyor. “Hasta sahibi, bu belirtileri fark ettiginde vakit kaybetmeden veteriner hekimine basvurmali” diyen Prof. Dr. Gökçe, “Gecikilen vakalarda hastada, kusma ile birlikte zayiflama, vücut kondisyonunda azalma ve genel durum bozuklugu meydana gelebiliyor. Ayrica yutulan yabanci cisimle, yemek borusu, mide ve bagirsaklarda tikanmalara, mukoza hasarina ve delinmelere yol açarak karin zarinin iltihabina sebep olabilir. Bunu takiben hasta septik soka girerek hayatini kaybedebilir” ifadesini kullaniyor. 

Tam tesekküllü hayvan hastaneleri hayat kurtariyor

Veteriner hekimlerin hasta sahipleri tarafindan dogru bilgilendirilmesinin çok önemli oldugunu söyleyen Prof. Dr. A. Perran Gökçe, “Evde kaybolan bir oyuncagi var mi, daha önce yabanci cisim yuttu mu gibi sorularin cevaplari teshise gitmemizi kolaylastirir. Alinan bilgilerden sonra hastanin klinik muayenesi yapilir. Iplik gibi lineer yabanci cisimler, agiz muayenesi sirasinda gözlenebilir. Karin bölgesi de elle muayene edip hastanin agri kaynakli tepki verip vermedigi gözlemlenir. Teshis için direkt-indirekt radyografi, ultrasonografi ve endoskopinin kullanilmasi da gerekebilir” ifadesini kullaniyor. Bu nedenle bu tip vakalara tam tesekküllü hayvan hastanelerinde müdahale etmek büyük bir önem tasiyor.  

Cerrahi müdahale gerekebilir 

“Tespit edilen yabanci cismin yapisi ve yeri tedavi sekline karar vermemizi saglar” diyen Prof. Dr. Gökçe, “Cismin yapisi ve yerine göre; medikal tedavi, cerrahi müdahale ve ya endoskopi ile mi tedavi uygulanacagina karar verilir. Bagirsaklardan geçebilecegi düsünülen pürüzsüz yapidaki yabanci cisimler için diski yumusatici ve kayganlastirici ilaçlar kullanarak medikal tedavi uygulanabilir. Fakat bu durumda hastanin her gün röntgeni çekilmeli ve eger yabanci cismin konumunda 24 saat boyunca herhangi bir degisiklik yoksa cerrahi müdahaleye hizlica karar verilmelidir” diyor. 

Tedavinin gecikmesi ise bagirsak ve mide bölgesinde delinme riskini artiriyor. “Perforasyon (delinme) meydana gelmis vakalarda acil cerrahi müdahale gereklidir” diyen Prof. Dr. A. Perran Gökçe, “Kusma içeriginde veya diskida kan görülmesi yabanci cismin mukozal ülserasyona sebep oldugunu akla getirir. Siddetli mukozal hasar tespit edildiyse hasta 24-48 saat aç birakilmalidir. Ayrica hayvanin genel durumu incelenmeli, aralikli olarak kan tahlilleri yapilmali ve agizdan beslemedigimiz hastalara damardan sivi takviyesi yapilmalidir” diyor. Prof. Dr. Gökçe, hayvan sahiplerini ”Hayvaninin hayatini riske sokabilecek orantisiz kemik parçalari veya yutabilecegi oyuncak materyallerini vermeme” konusunda uyariyor. 



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °