İnsanlarda yaşanan birçok sağlık problemi hayvanlarda da yaşanmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Megakolondur. Megakolon, kalın bağırsakta hareket yokluğu veya bağırsak tıkanıklığı denilebilir. Bu rahatsızlığa kısa kabızlık diyebiliriz. Belirtileri insanlarda ki kadar net değildir. Hayvanlar bu sıkıntısını sizlere anlatamayacağı için öncelikle hayvanı iyi tanımak ve düzenli bir tuvalet alışkanlığı sahibi olduğundan emin olmak gerekmektedir.
Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten’in verdiği bilgiye göre dışkı bağırsakta çok uzun süre kalırsa; bağırsak hücreleri, dışkıdan normalden çok daha fazla miktarda suyu emebilir. Bu nedenle tüylü dostlarımızın dışkısı daha da sertleşir.
“Kediniz yemek yedikçe, vücuttan atılamayan mevcut dışkının önünde biriken diğer dışkılar da bu döngüye katılır. Normalden fazla yığılma sonucu; minik dostlarımızın bağırsakları bu kapasiteyi kaldıramayıp genişler ve Megakolon denilen hastalık meydana gelebilir” sözleri ile uyarıda bulunan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, kedilerde yaşanan sindirim problemleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu:
“Megakolon’u, kronik kabızlıktan ileri gelen kalın bağırsak çapının kalıcı olarak genişlemesi, bunun sonucu olarak kalın bağırsakta hareket yokluğu veya bağırsak tıkanıklığı şeklinde tanımlayabiliriz. Belirtileri maalesef insanlarda olduğu kadar net değildir. Eğer kedi veya köpeğiniz dışkısını 48 saatten uzun bir süre yapmamışsa ciddi sorunlar olabilir, bunun için mutlaka uzman veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir”
Megakolon en yaygın sebebi “beslenme bozukluğu”
Megakolon’un en yaygın sebebinin kronik kabızlık yapıcı sebepler yani ”beslenme bozukluğu” olduğuna dikkat çeken Çelikten, ”Endokrinolojik, nörolojik ya da kalça kemiğinin kırılıp dışkı çıkışına engel olması da Megakolon oluşumuna sebep olabilir” dedi.
Çelikten, idiopatik yani sebebi bilinmeyen nedenlerle de hastanın yatkınlığı neticesinde Megakolon’un ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.“Megakolon vakalarında dışkı o kadar taşlaşır ki, hastanın klinik müdahale olmadan dışkılaması imkansız hale gelir. Kedi veya köpeğiniz, anüsten boşaltım sağlayamadığı için ağız yoluyla kusarak, yediklerini vücuttan atmaya çalışır. Bunun yanı sıra kedinizde dışkıdan emilen toksinlerin de devreye girmesiyle; kusma, zehirlenme etkisiyle daha da tetiklenir. Tüm bunların sonucunda patili dostlarımızda halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı görülebilir. Biz kliniğimizde böyle bir şikâyet ile karşılaştığımızda röntgen ile kesin tanı koyabiliyor ve hızla tedaviye başlayabiliyoruz ” şeklinde konuşan Uğur Selin Çelikten, teşhis ve tedavi süreci ile ilgili şu bilgileri verdi:
Sık sık lavman çözüm değil
“Lavman yapılmasına rağmen durum sık sık tekrarlıyorsa hastalarımıza cerrahi müdahale öneriyoruz. Kedinize hayat boyu lavmanlarla, lavman sonrası ortaya çıkabilecek kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlarla, bu ıstırabı çektirmek yerine bağırsağın artık işlevsiz hale gelen bölümü için kolektomi adı verilen bir ameliyat yapıyoruz. Operasyon sonrası, hastada 4 ay ishal devam edebilir. Daha sonra bağırsaklar duruma adapte olur. Cerrahi müdahalenin ardından hastanın vücut değerleri sık sık ölçülerek denge sağlanır. Sevimli dostumuzun vücut susuzluğu (dehidrasyon) düzelir, tüy kalitesi ve enerjisi artar.
Köpekler de Megakolon olabilir
Bu hastalık, her ne kadar kedilerde daha sık görülse de köpeklerde de sıklıkla görülebilmektedir. Bu yüzden kediniz/köpeğiniz sıklıkla kabız oluyorsa durumu ertelemeden veteriner kliniğine başvurmak Megakolon şekillenmesinin önüne geçecektir. Tedavi için çeşitli testler yapılabilir bu testler genellikle; tam kan örneği, biyokimya ve hormonal durumların analizleri olmaktadır. Hastaya özel beslenme ve probiyotik uygulanabilir veya evcil hayvanınız bu hastalıktan şikayetçi ise hızla cerrahi yöntemle tedavi edilebilir.”