Kemer Istasyonu Hangari mimarlik müzesi oluyor

Kemer Istasyonu Hangari mimarlik müzesi oluyor

Konak Belediyesi, 10 yilligina kiraladigi tarihi Kemer Tren Istasyonu'nun hangar binasini Izmir Serbest Mimarlar Dernegi ve Mimarlar Odasi Izmir Subesi isbirligiyle mimarlik müzesi olarak sehre kazandiracak.


Konak Belediyesi, tarihi Kemer Tren Istasyonu’nun hangar binasini, Izmir Serbest Mimarlar Dernegi ve Mimarlar Odasi Izmir Subesiyle birlikte restore ederek, mimarlik müzesine dönüstürecek ortak hizmet protokolünü, Konak Belediyesi Basmane Semt Merkezi’nde düzenlenen törenle imzaladi. Protokole Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Izmir Serbest Mimarlar Dernegi (Izmir SMD) Baskani Hüseyin Egeli ile Mimarlar Odasi Izmir Subesi Baskani Ilker Kahraman imza atti. Pandemi nedeniyle sinirli sayida konukla yapilan imza töreninde Izmir Serbest Mimarlar Dernegi, Mimarlar Odasi Izmir Subesi yöneticileri ile Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Izmir Milli Kütüphane Vakfi Baskani Ulvi Pug da hazir bulundu.

Batur: Beni heyecanlandiran bir çalisma

Kendisi de mimar olan Konak Belediye Baskani Abdül Batur, törende yaptigi konusmada hem Konak için hem mimarlik meslegi için çok önemli bir protokolü imzaladiklarina dikkat çekti. Tarihi misyonu olan ve tarihi degerleriyle ön plana çikan Konak’in geçmisten bu yana müzeler konusunda atilim yaptigini ve çesitli meslek dallarinda kurulan bu müzelerin vatandaslarla bulusmasinin da saglandigini söyleyen Batur, “Biz de özellikle kendi meslegimiz olan mimarlik mesleginin gelecek kusaklara tanitimi, gençlere sevdirilmesi ve kentin belleginin mimarlik müzesinde saklanmasi ve korunmasi noktasinda birlikte güzel bir çalismaya imza attik diye düsünüyorum. Burada en büyük gücümüz Mimarlar Odamiz ve Izmir Serbest Mimarlar Dernegimiz. Hep birlikte kentimize, ilçemize mimarlik müzesini kazandirma noktasinda bugün ilk adimi attik. ‘Birlikte Konak’ anlayisiyla yola çiktigimiz baskanlik hikâyemizde önemli bir çalisma, beni heyecanlandiran bir çalisma... Hayirli ugurlu olsun” dedi. Batur, Mimarlar Odasi Izmir Subesi ve Izmir Serbest Mimarlar Dernegine verdikleri destek için tesekkür etti.

Egeli: Izmir mimarligi için çok önemli

Izmir Serbest Mimarlar Dernegi  (Izmir SMD) Baskani Hüseyin Egeli de Izmir mimarligi için çok önemli bir gün yasandigini ifade ederek, “Yedi yil önce Türkiye’de hiçbir sehirde olmayan bir mimarlik müzesi hayalimiz vardi. Bugün meslektasimiz olan sevgili baskanimizin destegiyle ve hizli kararlariyla bu noktaya gelmis durumdayiz” diye konustu. Müzenin sehre çok ciddi bir deger katacagina inandigini söyleyen Egeli, “Bütün mimarlik bilesenlerinin hep birlikte, sadece bir müze kimligiyle degil, halkla, sehirle bütünlesen bu projeyi destekliyor olmasi da önemli bir nokta. Sehirdeki bütün bilesenleri, daha iyiye gidilmesi noktasinda, önümüzdeki günlerde birlikte çalismaya davet ediyoruz. Hayirli olsun. Çok keyifli bir süreç ve sehir için de degerli bir proje olacagina inancimiz ve heyecanimiz tam” dedi. 

Kahraman: Kente önemli katkilari olacak

Mimarlar Odasi Izmir Subesi Baskani Ilker Kahraman ise mimarligin deneyimlemekten kaçilamayacak yedi sanat dalinin tek örnegi oldugunu ifade etti. Kahraman, “Resmi sevmeyebilirsiniz, heykeli sevmeyebilirsiniz ama mimariden kaçma sansiniz yok. Aslinda kentliye kenti sevdiren de bizim meslegimiz. Kentle olan iliskimizi de bizim meslegimizin üzerinden tanimliyoruz. Ancak bunun öneminin kentliye kavratilmasi ve kente kazandirilmasi açisindan çok önemli bir girisim. Bunu da ancak mimar bir belediye baskani saglayabilirdi. Bu bakimdan çok minnettariz, çok tesekkür ederiz” diye konustu. Müzenin kente çok önemli katkilari olacagini vurgulayan Kahraman, “Bu imzalarin çok kisa bir sürede Konak için ne denli önemli hale gelecegini herkes anlayacaktir. Serbest Mimarlar Dernegi Baskanimiza ve Konak Belediye Baskanimiza tesekkür ediyorum” dedi.

Bölgeyi dönüstürecek, turistleri çekecek

Konak Belediyesi’nin 10 yilligina kiraladigi Kemer Tren Istasyonu Hangari’nin, restorasyonun ardindan müze olarak hizmete girdiginde hem yakin çevresindeki dönüsüme katki saglamasi hem de yerli ve yabanci turistlerin ugrak merkezi olmasi bekleniyor. Mimarlikla ilgili çesitli sergi, seminer, söylesi, film gösterimi, atölye ve toplanti gibi etkinliklere ev sahipligi yapacak müzede, mimarlik egitiminin geçmisten günümüze degisimini gösteren belge ve materyallerin sergilenmesi planlaniyor. Müzede Izmir'deki yapilarin mimari hikâyelerinin kisa film arsivinin olusturulmasi da hedefleniyor. Çocuklar için çesitli atölye çalismalarinin yapilmasi planlanan müzeyle, mimarlik ve tasarimin toplumda yasam kalitesini nasil etkiledigi hakkinda bilinç ve farkindalik yaratilmasi, genç kusaginin kente aidiyetinin güçlendirilmesi de hedefleniyor.

Örnek isbirligi

Protokole göre, tarihi yapinin müze olarak kullanilmasi yönünde hazirlatilacak mimari tadilat projeleri, mimar Tamer Pakben tarafindan hazirlanacak ve Konak Belediyesi’ne hibe edilecek. Hazirlanan projelerin mesleki denetimi Mimarlar Odasi Izmir Subesi tarafindan bedelsiz olarak yapilacak. Hazirlanan projelerin Izmir 1 Numarali Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügünce onaylanmasi, yapi ruhsati alinmasi ve yapi kullanma izin belgesi düzenlenmesi süreçleri belediye tarafindan takip edilecek. Yapinin restore edilmesine yönelik uygulama ihalesi de belediye tarafindan yapilacak. Restorasyona yönelik tüm mühendislik uygulama projeleri de Izmir SMD tarafindan hazirlatilacak ve belediyeye hibe edilecek. Konak Belediyesi, müzenin konseptine uygun tefrisini yaparken, müzenin hizmet personelini de saglayacak.