KENTE DAIR HER SEY KÜLTÜR VE ÇEVRE SEMPOZYUMU'NDA

KENTE DAIR HER SEY KÜLTÜR VE ÇEVRE SEMPOZYUMU

Karsiyaka Belediyesi, Karsiyaka'nin kent yasamini dünden bugüne ele alacak 3. Kültür ve Çevre Sempozyumu düzenliyor. 24-25-26 Kasim tarihlerinde Bostanli Suat Taser Açikhava Tiyatrosu'nda gerçeklestirilecek sempozyumda Arkeoloji ve müzecilikten, k

Karsiyaka Belediyesi, Karsiyaka’nin kent yasamini dünden bugüne ele alacak 3. Kültür ve Çevre Sempozyumu düzenliyor. 24-25-26 Kasim tarihlerinde düzenlenecek panele çok sayida uzman kisi katilacak.

Sempozyumun ilk gününde açilis töreni ve sergi gerçeklestirilecek. Ardindan Prof. Dr. Esin Doger’in baskanliginda gerçeklestirilecek ilk oturumda Akin Ersoy Karsiyaka ve çevresinin Tarih ve Arkeolojisi üzerine konusucak. Cumhur Tanriver ise Smyrna kazilari hakkinda söz alirken Erkan Serçe Karsiyaka rihtimini anlatacak. Programin ilk oturumunun son konugu ise ‘Geçmisten günümüze Bostanli’ konu baslikli sunumuyla Pelin Böke olacak.


BIRBIRINDEN DEGERLI KONUKLAR YER ALACAK

Karsiyaka’da mimari yapi ve sosyal durumlarin incelenecegi ikinci oturum, Ayse Ayça Ortaer ve inci Kuyulu Ersoy'un Karsiyaka mimarisinde Art Nouveau ve Art Deco Akimlari ile ilgili yapacagi sunum ile baslayacak. Sonrasinda Siren Bora Karsiyaka Yahudileri, Aybala Yentürk Kuruluslarindan Cumhuriyet'e kadar Karsiyaka'da faaliyet gösteren Fransiz okullari, Cenk Berkant Karsiyaka ikiz köskler üzerine düsünceler ve Kadriye Inan, heykel sempozyumlarinin kamusal alan sanatina olan katkilari hakkinda konusma yapacak. Ikinci oturuma Prof. Dr. Bozkurt Ersoy baskanlik edecek. Programin son oturumunda ise Izmir’in isgalinin Istanbul’a bildirilmesi, Mudanya sürecinde Mustafa Kemal Pasa’nin Izmir’deki faaliyetleri, Dogançay Köyü Mezarligi Osmanli dönemi kadin mezar taslari, Karsiyaka Yamanlar Köyü mezar taslari ve Karsiyaka mezar taslarinda sembolizm konularinda Halil Özcan, Sinan Miser, Ender Özbay, Ilyas Yasayacak ve Ertan Das konusacak. Günün son oturumu da Dr. Erkan Serçe baskanliginda gerçeklestirilecek.

KENTE DAIR HER SEY BU PROGRAMDA!

25 Kasim 2021 saat 10.00’da baslayacak olan sempozyumun ikinci günü de program üç oturumda gerçeklestirilecek. Prof.Dr.Inci Kuyulu Ersoy’un baskanlik edecegi ilk oturumun konuklari Begüm Erdogmus Manav ve Gökhan Günzdüzoglu, Beral Alaci, Hasan Sarptas, Ortaç Onmus ve Kemal Sendikici olacak. Konuklar Karsiyaka kiyi yerlesiminin tarihsel süreçte degisimi ve kiyi yasantisindaki yerel özelliklerin irdelenmesi, 1960 askeri darbesi sonrasinda Karsiyaka’da siyasi ortamin sekillenmesi ve 1961 seçimleri, yenilenebilir enerji tesislerinin çevresel etkileri, dünyanin büyük kentleri, sahip olduklari zengin yaban hayati ve Karsiyaka ile Karsiyaka’da sürdürülebilir turizm yaratmak olmak üzere çesitli konu basliklarini ele alacak. 13.30’da baslayacak olan ikinci oturumda da yabanci kaynaklarin isiginda Kordoleontos’tan Karsiyaka’ya, Karsiyaka’da sürdürülebilir bir kent yasami için enerji ve iklim eylem planinin önemi ve Gediz Nehri';nin eski yatagina döndürülmesi ve Izmir Limani konulari Tufan Atakisi, Mete Çubukçu ve Mert Biter ile Nejat Yentürk tarafindan konusulacak. Ikinci oturum Doç. Dr. Hasan Uçar baskanliginda sürdürülecek.


Üçüncü ve günün son oturumuna Dr. Eren Akçiçek baskanlik edecek. Bu oturumda da suya kavusmak, 1930'lu yillarda Izmir kent gündemine dair bir konu: Karsiyaka’nin içme suyu sorunu, Karsiyaka’nin su sorununa çözüm arayisi: Yamanlar suyu, Karsiyakali bir is insani ve ailesi Küçük Telat Muskara ve Muskara ailesi ve Pennetti ailesi konusulacak. Abdülkadir Hazman, Asil Kaya, Murat Kaya, Ahmet Mehmetefendioglu, Eda Özmutaf oturumda konusmaci olarak yer alacak.

DEGERLENDIRME PANELI YAPILACAK

Sempozyumun son gününün ilk programi saat 09.00’da Mert Rüstem’in Karsiyaka Belediyesi Hamza Rüstem Fotograf Evi Müzesi kurucusu ve Karsiyaka kent kültürüne katkisi konusunda yapacagi açiklamalar ile baslayacak. Ardindan Mehmet Karaman yerel yönetimlere bagli müzeler ve müzecilik çalismalari-Karsiyaka Belediyesi müzeleri örnegi, Ahmet Akçay ile Hamza Yasar Atillâ Ilhan’in eserlerinde degerler ve Damla Dur erken çocukluk döneminde deger aktariminda Muzaffer Izgü’nün eserleri konularinda konusmalar yapacak. Oturuma Doç. Dr. Akin Ersoy baskanlik edecek. Prof. Dr. Cumhur Tanriver’in baskanlik edecegi ikinci oturuma Nuran Yildirim, Hasan Aslan Akpinar ve Serif Kutludag konuk olacak. Konuklar Karsiyaka’nin saglik bekçisi Dr. Fatma Saada Emin Kaatçilar, Prof. Ayetullah Sumer’in Izmir Ve Karsiyaka’daki çocukluk ve gençlik yillari anlatilacak. Sonrasinda ise Karsiyakali olma bilinci masaya yatirilacak. Prof. Dr. Ahmet Talimciler’in baskanlik edecegi son oturumda ise Talimciler Karsiyakalilar yasadiklari yer, simgeler, kisiler, mekanlarla olan iliskilerini nasil tanimliyorlar konusunda konusma yapacak. 108. yilinda Karsiyaka Spor Kulübü tarihine katkilar: Karsiyaka Türk Mümarese-i Bedeniyye Terakki Kulübü’nün kurulusuna ait bulgular hakkinda Bedri Cumhur Dogu söz alacak. Hüsnü Tekesin de Türk-Yunan dostluguna ilk katki: 1930’larda Karsiyaka Spor Kulübü’nün Sakiz ve Midilli temaslari ile ilgili açiklama yapacak.

Sempozyumun son oturumunun ardindan bir degerlendirme paneli gerçeklestirilecek, panelde Ersin Doger, Hasan Uçar ve Orhan Besikçi yer alacak. degerlendirme panelinden  sonra programin kapanisi gerçeklestirilecek.