‘Kentsel dönüsüm uzlasmayla olur'

Karsiyaka ve Karabaglar belediyeleriyle IMO Izmir Subesi'nce çalistay yapildi.

Gündem 19.01.2021 20:31:10 0
‘Kentsel dönüsüm uzlasmayla olur

Karabaglar Belediyesi, Karsiyaka Belediyesi ve Insaat Mühendisleri Odasi (IMO) Izmir Subesi isbirligiyle düzenlenen “Deprem ve Kentsel Dönüsüm Çalistayi”, Karsiyaka Zübeyde Hanim Nikah Evi’nde gerçeklestirildi. Karsiyaka Belediye Baskani Cemil Tugay’la birlikte etkinligin açilis konusmasini yapan Karabaglar Belediye Baskani Muhittin Selvitopu, " kentsel dönüsümün vatandaslarla yüzde yüz uzlasi saglanarak yapilmasi ve odaginda mutlaka yerel yönetimlerin olmasi gerektigini vurguladi. Baskan Selvitopu, “Konuyla ilgili 5393 ve 6306 sayili yasalar birlestirilmeli ve bu ise siyaset karistirilmamalidir. Sonuçta söz konusu olan insanlarimizin ve kentlerimizin gelecegidir” dedi.

Basta IMO Izmir Sube Baskani Eylem Ulutas Ayatar olmak üzere konusunda uzman çok sayida ismin görüslerini paylastigi çalistayin basarili geçmesini dileyen Baskan Selvitopu, kentsel dönüsümün disiplinler arasi bir çalisma gerektirdigine dikkat çekti. Çarpik dokuyu düzeltme hedefiyle ortaya çikan farkli yasalarin sürecin önünü tikadigini belirten Baskan Selvitopu, “Bugün ortada 5393 sayili Belediye Yasasi’nin 73. Maddesi ve sorumlulugu dogrudan bakanliga veren 6306 sayili yasa var. Madem ki hedef ortak, bu yasalar birlestirilmeli ve basta Imar Kanunu olmak üzere diger kanunlarla baglantisi kurulmalidir. Yüzde yüz uzlasiyla ve yerinde dönüsüm ilkesiyle hareket edilmelidir. Bunun en iyi örnegi Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Uzundere ve diger yerlerde yaptigi uygulamalardir. Kentsel dönüsümün odaginda yerel yönetimler olmali, bakanlik da denetim görevini yerine getirmelidir” diye konustu.

Dönüstürülmeyecek alan uyarisi…

Baskan Selvitopu, bu süreçlerde belirli standartlarin mutlaka yerine getirilmesi gerektigini; aksi durumda Bursa örneginde oldugu gibi bir daha dönüstürülemeyecek alanlar yaratilabilecegini söyledi. Dogru projeleri kim yaparsa yapsin destekleyeceklerini, kentsel dönüsümün siyasete kurban edilmemesini isteyen Baskan Selvitopu,  “Bu çarpik kentlesme hepimizin sorunu. Hazirlanacak projelerin dogrulugu ve uygulanabilirligiyle ilgili sivil toplum kuruslarindan meslek odalarina kadar ilgili herkesin görüsü alinmali. Bütün bunlar projeyi benimsenebilir, kabul edilebilir hale getirir. Kentsel dönüsümün teknik oldugu kadar sosyal yönü çok önemlidir. Insanlar o projeden sonra mutlu olabiliyorsa basari saglanmis demektir” dedi.

Baskan Selvitopu, meslek odalari ve sivil toplum kuruluslarinin kamuya ait Karabaglar’daki üniversite ve Poligon Deresi alanlarina daha fazla sahip çikmasini da istedi. 



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °