KERVAN YOLU PROJESI ILE 10 KILOMETRELIK DAG BISIKLET ROTASI

KERVAN YOLU PROJESI ILE 10 KILOMETRELIK DAG BISIKLET ROTASI

KERVAN YOLU PROJESI ILE 10 KILOMETRELIK DAG BISIKLET ROTASI

Dogal güzellikleri ve kültürel farkliliklari ile özgün bir cografyada yer alan Aliaga, sanayi tesislerine ev sahipligi yapmasinin yani sira turistik alanlariyla da ön plana çikiyor.

Gelecekte turizmin önemli merkezlerinden biri olmayi hedefleyen Aliaga’da çesitli türlerden birçok dogal ve kültürel kaynak bulunuyor. Turizm bölgesi olmayi bekleyen Yeni Sakran, Saruhanli Beyligi’ne ve Osmanli Devleti’ne yillarca Kazalik yapmis Güzelhisar, kent sinirlari içerisinde yer alan antik kentler, höyükler, tarihi camiler, Aliaga Kus Cenneti, Suuçan Selalesi gibi birçok tarihi ve dogal güzellikler Aliaga’nin önemli turistik degerlerini olusturuyor. Termal kaynaklari, Mavi Bayrakli plaji, sosyal donati alanlari, yürüyüs ve dag rotalari ile 13 kilometrelik bisiklet yoluyla da ön plana çikan Aliaga, turizm için büyük bir potansiyeli içerisinde barindiriyor.

Yöre tarihine isik tutan Ege Gübre Bölgesi, Bozköy Höyücek, Helvaci Höyücek, Araptepe, Melengiç Sekisi, Çaltilidere höyükleri seklinde isimlendirilmis yerlesim kalintilari da önemli turizm varliklari arasinda yer aliyor. Türk-Islam kültürüne ait izlerin görüldügü Güzelhisar Balaban Pasa Camii, Güzelhisar Ali Aga Camii, Aliaga Çarsi (Merkez) Camii, Yukarisakran Camii, Yenisakran Resadiye (Iskele-Abdülkadir Geylani) Camii, Eski Haciömerli Camii ve Helvaci Yukari Camii yöredeki diger tarihi eserler olarak biliniyor. Uygarlik tarihinin yaklasik 8 bin 500 yil öncesine dayandigi Aliaga ve çevresinde bulunan baslica antik kentler; Myrina, Gryneion, Tisna, Kyme, Aigai, Larisa ve Elaia’dir. Yine yörenin eski yerlesimlerinden olan Güzelhisar Mahallesi’nin güneydogusundaki Sivriler Tepe üzerinde Helenistik yol kontrol kulesine ait kalintilar da arastirmacilar tarafindan tespit edildi.  

ALIAGA KUS CENNETI

Güzelhisar Çayi tarafindan olusturulmus delta ovasi ile Yali Mahallesi Plajlar mevkisinde yer alan ve Osmanli döneminde önemli bir tuzla olan Aliaga Kus Cenneti, oldukça önemli ve hassas bir dogal mekân olma özelligini koruyor. 27 hektarlik alani ile Türkiye’nin en degerli sulak alanlarindan olan ‘Aliaga Kus Cenneti’ Türkiye’deki 425 kus türünden 103’ünü misafir ediyor. Özellikle flamingolarin boy gösterdigi Aliaga Kus Cenneti, kus gözlemcileri ile doga fotografçilarinin vazgeçilmez rotalari arasinda bulunuyor.

ALIAGA’YA 10 KILOMETRELIK DAG BISIKLET ROTASI

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipligi yapmis olan Aliaga’yi kültür turizminin öncü kentlerinden biri yapmayi hedefleyen Aliaga Belediyesi, “Bergama’dan Smyrna’ya Aliaga Kervan Yolu” projesi kapsaminda dis mahallelere ilk etapta 10 kilometrelik dag bisiklet rotasi kazandiracak. Aliaga Belediyesi Güzelhisar Mahallesi, Çitak Mahallesi, Uzunhasanlar Mahallesi, Karaköy Mahallesi ve Haciömerli Mahallesi’nden Bergama’ya kadar uzanan tarihi kervan yolu projesini Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile birlikte yürütülüyor. Projenin tamamlanmasi ile birlikte tarihi kervan yolu güzergâhinda bisiklet tutkunlari için ilk etapta 10 kilometrelik dag bisikleti rotasi eklenecek. Bunun yani sira bisiklet gruplari için tüm ihtiyaçlarini karsilayabilecekleri güvenli kamp merkezleri kurulacak. Bisiklet tutkunlari belirlenen rota üzerinden Aliaga’nin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret edebilecek.