KILIÇ"SONUÇ? IKTIDAR DEGISIKLIGINE IHTIYAÇ VAR”

Izmir Depremzedeleri Dayanisma Dernegi'nin (IZDEDA) çagrisiyla, sorunlarin ve çözüm önerilerinin konusuldugu toplanti yapildi. CHP Izmir Milletvekili ve TBMM Baskanlik Divani Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kiliç, katildigi toplantida depremzedelerin soru

Yerel 20.03.2022 09:46:11 0
KILIÇ

CHP Izmir Milletvekili ve TBMM Baskanlik Divani Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kiliç, Izmir depreminin 500 günü münasebetiyle Izmir Depremzedeleri Dayanisma Dernegi’nin (IZDEDA) çagrisiyla, sorunlarin ve çözüm önerilerinin konusuldugu toplantiya katildi.

Toplantida, IZDEDA Baskani Haydar Özkan ve depremzedeler sorunlarini dile getirirken, milletvekilleri de depremzedelerin taleplerini aldi ve çözüm önerilerini anlatti.

CHP Izmir Milletvekili Av. Kiliç, toplantida yaptigi konusmada, tüm CHP milletvekillerini temsilen Kamil Okyay Sindir ile birlikte TBMM Deprem Arastirma Komisyonu’nda görev yaptiklarini, CHP Izmir milletvekillerinin hep görüslerini alarak toplantilara katildiklarini söyledi.

Depremzedelerin sorun ve taleplerini komisyon tutanaklarina geçirmeye çalistiklarini bu yüzden de IZDEDA Baskani Haydar Özkan ile sürekli iletisimde oldugunu belirten Av. Sevda Erdan Kiliç, yaklasik 6 aylik bir komisyon çalismasindan sonra 524 sayfa, 268 tane öneri içeren bir komisyon raporunun ortaya çiktigini anlatti. Raporun Meclis’te görüsüldügünü ancak bunun yeterli olmadigini vurgulayan CHP’li Av. Sevda Erdan Kiliç, bu önerilerin yasalasmasi da gerektigini ifade etti.

- “IZDEDA’NIN TALEPLERINI MECLIS KÜRSÜSÜNDEN HEP DILE GETIRIYORUZ”

TBMM Divan Üyesi Av. Kiliç, IZDEDA’nin taleplerini içeren basin metinlerini takip ettiklerini ve bunlari Meclis kürsüsünden dile getirdiklerini anlatti.

Izmir’de yasanan depremin ardindan bütün depremzedelerin psikolojik çöküntü yasadigini ama iktidarin bu soruna cevabinin da ayristirma politikasi oldugunu depremi yasayan Izmir halkini "proje alani ve magdurlari, onun disindakiler'' diye ayirdigini dile getirdi.

CHP Izmir Milletvekili Av. Kiliç, konusmasina söyle devam etti:“Izmir depreminin üzerinden koskoca 500 gün geçti ve depremzedelerin magduriyetleri halen devam ediyor. AKP iktidari depremzedelerin taleplerine kulaklarini tikamis, verdigi sözleri tutmuyor. Deprem magduru vatandaslarimiz hakli olarak; iki yil ödemesiz 20 yil vadeli kredi istiyor. DASK poliçe bedellerinde iyilestirme istiyor. Hasar durumu gözetmeksizin 5 yil boyunca emlak, çöp ve arsa vergilerinden muaf tutulmak istiyor. Biz de bu hakli taleplerin Cumhuriyet Halk Partisi olarak arkasindayiz.

- “DERLI TOPLU BIR DEPREM KANUNU ÇIKARILMALI”

Yasalara dönüp baktigimizda birbiri ile çelisen, birbirleri ile tamamen ters olan farkli farkli yasalara tabi bu deprem. Komisyonda da en çok belirttigimiz sey buydu. Derli toplu bir deprem kanunu olmali. Deprem öncesi, deprem ani ve deprem sonrasi için, bir magdurun açip baktiginda anlayabilecegi ya da uygulamada herhangi bir avukatin, mühendisin baktiginda anlayabilecegi, baska bir yere atif yapmayan, farkli farkli yönetmelikler içermeyen bir deprem kanunu ile isin ehli ve liyakat çerçevesinde tarafsiz kisilerden olusabilecek deprem komisyonuna, kuruluna ihtiyaç var.

Bunlar olmadiginda… Iste Izmir’de hep beraber yasadik, ilk günden, andan itibaren görev ve yetki karmasasi yasandi. ‘Bakanlik mi yapacak, büyüksehir mi yapacak? Ilçe belediyesinin yetkisi nedir, AFAD’in yetkisi nedir?’ Yillardir bir deprem oldugunda internet açilir, Kandilli Rasathanesi’ne bakilir ama su anda Kandilli Rasathanesi’nin sonuçlarini iktidar dikkate almiyor, ‘hayir ben AFAD’in sonuçlarina bakarim, AFAD’in tespitine göre karar veririm’ diyor. Tamamen ülkenin teamüllerine bile aykiri bir durumla karsi karsiyayiz. Bunun için ne yapabiliriz? Biz bu kamuoyu baskisini, farkindaligi hep beraber devam ettirebiliriz.”


- “IKTIDAR GELIP SIZI BURADA DINLEMELI KI MAGDURIYETLERINIZI ÖGRENMELI”

Cumhur ittifaki vekillerinin toplantiya katilmamasini elestiren  Av. Sevda Erdan Kiliç, sunlari kaydetti: “Sadece deprem degil, Izmir’in tüm sorunlari hakkinda biz iktidar vekilleri ile ayni masada oturmaya her zaman raziyiz ve her zaman otururuz. Kimin önde oturdugu, ‘masa yuvarlak mi, kare mi, dikdörtgen mi?’ hiç önemli degil. Eger bir depremzedenin magduriyetini bu masada çözebileceksek masanin nasil oldugu bizim için hiç önemli degil. ‘Biz bir araya geliriz’ demistik. Ama bugün hakikaten üzüntülü bir durum yasadiginizi görüyorum. Bugün sadece Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak burada olmaktan dolayi, bütün partilere oy vermis Izmirliler ve depremzedeler adina gerçekten çok üzüldüm.

Deprem Komisyonda çalisirken söze hep söyle basladik; ‘biz parti rozetlerimizi kapinin disinda birakiyoruz, rozetlerimiz disarida, siyaset yapmaksizin su anda olusmus ve bundan sonra olusabilecek magduriyetlerin önüne geçmek için çalisma yapacagiz’ demistik.

Komisyonda da öyle çalistik hakikaten. Önerdigimiz bazi öneriler rapora girmediginde de ek görüs sunduk, onlari da raporun altina eklettik. Ancak bu önerileri uygulayabilmek için güçlü, kararli ve istikrarli, sorunlara hakim bir iktidara ihtiyaç var. Gelip sizi burada dinlemeli ki ‘kredi ile ilgili neler yasaniyor, proje alanindaki magduriyetler’ nelerdir bunlari ögrenmeli.

Sadece bir tören yapip ‘anahtar teslim ediyoruz’ demekle kimse ev sahibi olmuyor, gördük. Evler oturulamaz durumda. Birçok depremzede ariyor beni. Yeniden tadilat, masraf yapmak zorundalar. Çogu teslim bile alamamis. Evlerle ilgili metrekare magduriyetleri de var. 

Bunlara çözüm bulabilmek için bu konuya vakif olmasi ve sizlerle bir araya gelmesi lazim insanlarin ama bugün de gördük ki böyle bir iradeleri yok.”

- “SONUÇ? IKTIDAR DEGISIKLIGINE IHTIYAÇ VAR”

TBMM Divan Üyesi Av. Kiliç, sözlerini söyle tamamladi: “Sonuç olarak ne yapabiliriz? Bunun için bir iktidar degisikligine ihtiyaç var. ‘Siyaset yapmayalim’ diyoruz ama çözüm kurumu siyaset. Çözüm iradeli bir partinin veya ittifakin basa geçip bu magduriyetlere son vermesi, gerekli kanunlari ve yönetmelikleri çikartmasi gerekiyor. Sosyal devlete duyarli, sosyal devletle uyumlu çalisabilecek yerel yönetimlere de ihtiyaç var. Izmir Büyüksehir Belediyemiz, Bayrakli Belediyemiz dernege destek oldular, bizim önerilerimize her zaman açik oldular. Emsal artisinda da bunun böyle oldugunu hep beraber görmüs olduk.

Biz her zaman buradayiz, bir telefon kadar yakiniz size, bize her zaman ulasabilirsiniz. Biz bu konuyu gündemde tutmaya, kamuoyu yaratmaya devam edecegiz tüm milletvekilleri arkadaslarimla. Meclis kürsüsünde de dile getirecegiz ki Meclis tutanaklarina islemis olalim.

Iktidar oldugumuzda da dönüp bakacagiz ‘ne sözler vermisiz.’ diye. Çünkü, verdigimiz soru önergeleri, kanun teklifleri aslinda bizim ayni zamanda taahhütümüz bir yerde. Iktidar oldugumuzda da bunlari bir an önce yasalastiracagiz, yönetmelikleri çikartacagiz. Dilerim ki bir daha ülkenin hiçbir yerinde böyle acilar yasanmasin, deprem olmasin ama maalesef deprem bu ülkenin bir gerçegi, onun için de önlemleri muhakkak almak gerekiyor.”


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °