Kimya sektöründe Ege'nin ihracat sampiyonu yine Petkim

Kimya sektöründe Ege

2020 yilini etkisi altina alan pandemi sürecinde, yerli üreticilerin hammadde talebini karsilamak üzere iç piyasaya yogunlasan Petkim, ihracattaki basarisini da sürdürdü. Ege Ihracatçi Birlikleri'nin açikladigi 2020 yili Ihracatin Yildizlari listesin

Türkiye’nin en büyük dogrudan dis yatirimcisi SOCAR Türkiye’nin istiraki Petkim, 2020 yilinda da kimya sektörünün ‘ihracat sampiyonu’ oldu. Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) tarafindan düzenlenen ve geleneksel hale gelen ‘Ihracatin Yildizlari Ödül Töreni’ pandemi nedeniyle bu yil yapilamazken ihracat sampiyonlari listesi EIB tarafindan özel bir ilan ile duyuruldu. Listede Petkim kimya sektöründe birinci, tüm sektörler kategorisinde ise ikinci sirada yer aldi. 

‘IHRACATTA GÜÇLÜ POZISYONUMUZU KORUDUK’

Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim’in, pandemi sürecinde yerli üreticilerin ihtiyaçlarina öncelik verdigini ifade eden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Is Birimi Baskani ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Küresel tedarik zincirinde kirilmalarin yasandigi bu dönemde üretime araliksiz  devam ederek iç piyasanin hammadde talebini  karsilamak bizim için ilk sirada yer aldi. Bu arada pandeminin etkisi ile petrol fiyatlari rekor oranlarda gerilerken petrokimyasal ürünlerin fiyatlari da düstü. Tüm bu gelismelere ragmen ihracattaki güçlü pozisyonumuzu koruduk ve Petkim, uzun yillardir tekrarlandigi gibi 2020 yilinda da kimya sektöründe yine Ege Bölgesi’nin ihracat sampiyonu oldu. Bu zorlu dönemde gösterdikleri yüksek performans nedeniyle tüm çalisma arkadaslarima bir kez daha tesekkür ederim” degerlendirmesinde bulundu. 

STAR RAFINERI ILE ENTEGRASYON OLUMLU ETKILEDI

Ege Ihracatçi Birlikleri’nin bir ilanla duyurdugu ‘2020 Yili Ege Bölgesi Ihracatin Yildizlari’ listesinde kimya sektöründe birinci, tüm sektörler kategorisinde ise ikinci olarak yer alan Petkim, yil içinde 363 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi. STAR Rafineri ile entegrasyondan saglanan sinerji ile ülke sanayinin devami için üretimini sürdüren Petkim, bu dönemde Türkiye için çok önemli ve stratejik olan tibbi malzeme ve ambalaj hammaddelerinin üretimindeki agirligini artirdi. Pandemi ve global kosullarin etkisiyle ürün fiyatlarinda yasanan düsüse ragmen Petkim, 2020 yilinin üçüncü çeyreginde kârini geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 36 artarak 311 milyon TL seviyesine çikarma basarisini gösterdi.