KIRA ARTISI ILE ILGILI YASA RESMI GAZETE'DE YAYIMLANDI

KIRA ARTISI ILE ILGILI YASA RESMI GAZETE

Kira artislarinda yasanan problemler sonrasi konut kira artislarini yüzde 25 ile sinirlayan yasa, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi. Yasa 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak ve sadece konut kiralarini kapsayacak.


Son dönemde artan kiralara yönelik sikayetler artinca hükümet harekete geçmisti. Bu kapsamda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Hazine ve Maliye Bakanligi ve Adalet Bakanligi ortak bir çalisma yapmis kira artislarina yüzde 25 siniri getirilmisti. Söz konusu yasa bugünkü Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

SADECE KONUTLARI KAPSIYOR

Yasa 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak ve sadece konut kiralarini kapsayacak. Ilk defe kiraya verilecek olan daireler ve is yerleri bu düzenlemeden etkilenmeyecek .Resmi Gazete'nin 4. maddesinde konu hakkinda su ifadeler yer aldi:"Konut kiralari bakimindan bu maddenin yürürlüge girdigi tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasinda yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline iliskin anlasmalar, bir önceki kira yilina ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek kosuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yilinin tüketici fiyat endeksindeki 12 aylik ortalamalara göre degisim oraninin yüzde 25'in altinda kalmasi halinde degisim orani geçerlidir. Bu kural, bir yildan daha uzun süreli kira sözlesmelerinde de uygulanir. Bu oranlari geçecek sekilde yapilan sözlesmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fikra hükmü, 344. maddenin ikinci fikrasi uyarinca hâkim tarafindan verilecek kararlar bakimindan da uygulanir."