Kiralik daire fiyatlarinin anormal sekilde artmasiyla ev sahipleriyle kiracilari arasinda anlasmazliklar çikmaya basladi. Artan fiyatlari baz alan ev sahipleri, kiracilardan piyasadaki sekilde artis talep ediyor. Kiracilarin bu artislari reddetmesiyle aldiklari cevap ‘evi bosaltin’ oluyor. Bu noktadan sonra kiraci ile ev sahibi arasinda baslayan anlasmazlik mahkeme salonlarina kadar gidiyor.
Mahkemeye gitmeden taraflar arasi anlasmazligi kisa sürede çözerek uzlasi saglamayi amaçlayan arabuluculuk merkezleri bugünlerde kiraci-ev sahibi sorunlarinda arayi buluyorlar. Bu anlasmazliklari çözüme kavusturmak için birkaç seçenek sunuluyor. Bunlardan bazilari kira artis zamanini ötelemek, eve bakim yapilmasi ve bir tarihte tahliye taahhüdü verilmesi o güne kadar kira artisi yapilmamasi gibi.
Arabuluculuk merkezinden Avukat Umut Metin, “Bir dava açtiginizda sonuç almak yillar alabiliyor. Dava açilmasi ile taraflar arasinda iletisim kopuyor. Arabuluculuk böyle bir sey degil. Düsünsenize; kiraciniz arabuluculuk merkezine basvuruyor ve kira rakaminin düsürülmesini veya artirilmasindan razi olmadigini belirtiyor ve uzlasi istiyor. Bu noktada mülk sahibi niye tepki gösterecek; arabuluculuga basvurdugu için mi? ‘Ne güzel beni dava etmemis arabuluculuga gitmis’ diyecektir. Iyi iliskileri koruyan arabuluculuk taraflarin konuyu detayli konusabilmesine imkan sagiyor” dedi.
Adli tatilde arabuluculuk faaliyetlerinin durmadigini anlatan Avukat Umut Metin, “Arabulucular adli tatilden faydalanmadi çünkü onlar adalet hizmetlerinde uzlasiyi saglamak için çaba sarf etmeye devam ettiler. O nedenle adli tatil sonlandiktan sonra islerimizde ek bir artis gözlemlemedik. Arabuluculuga olan talep sürekli artiyor. Insanlar uzlasmanin tadini varildikça daha çok arabuluculuk hizmetine yöneliyorlar.