KIRALAR NEDEN BU KADAR YÜKSELDI!

Kiralarda yasanan artis hakkinda Tüm Girisimci Emlak Müsavirleri Dernegi (TÜGEM) Kurucu Baskani Hakan Akdogan açiklamalarda bulundu.

Ekonomi 30.08.2021 14:00:45 0
KIRALAR NEDEN BU KADAR YÜKSELDI!
Kiralar neden bu kadar yükseldi?

Türkiye genelinde kiralik daire bulmak zorlasirken bazi sehirlerde kiralar geçen yila göre yüzde 40 oraninda artti. Ancak istenen ücretleri ödemeyi kabul edenlerin bile ev bulmalari garanti degil. Öyle ki birçok bölgede bos daire bulabilmek için onlarca kisinin bulundugu listeleri isim yazdirmak gerekiyor. Peki, kiralar neden bu kadar yükseldi?

Stoklar eridi

Kiralarda yasanan artis hakkinda bilgi veren Tüm Girisimci Emlak Müsavirleri Dernegi (TÜGEM) Kurucu Baskani Hakan Akdogan “Kiralarin artmasi aslinda 2020 yilinda artacagina bir isaret verilmisti bize. 2020’de pandeminin yogun oldugu dönemde kamu bankalarinin baslattigi konut kredi kampanyalari vardi. O dönem, zaten mevcut olan stoklari çok ciddi bir sekilde eritti. Stoklar eridi ama yerine yeni üretim yapilamadi. Çünkü pandeminin etkisiyle hem insaat sektöründe yavaslama ve ayni zamanda tabi ki maliyetlerin de buna etkisi oldu. Simdi o stoklari bitirdik ama maliyetler ve pandemi kisitlamalari yüzünden yeni konut üretiminde çok ciddi bir yavaslama oldu” dedi.

Deprem korkusu etkiledi

Bunlarin ardindan yil içinde yasanan depremlerin kentsel dönüsümde de hareketlilik baslattigina dikkat çeken Akdogan, “Avcilar, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla, Beylikdüzü gibi ilçelerde yasayanlarda bu sefer yeni konut bulma ihtiyaci dogdu bu hareketlilikle beraber. Yine ardindan konut kredileri su an yüksek, insanlar ev almak yerine kiralamayi tercih ediyorlar. Ardindan bir de ögrencilerin bu dönem egitimin yüz yüze yapilacaginin açiklanmasiyla beraber okuduklari sehirlere dönmesiyle onlarin da ev ihtiyaci dogdu. Ayrica pandemi kisitlamalarindan dolayi dügünler yapilamiyordu, evlilikler erteleniyordu. Simdi dügünler de yapilmaya baslandi ve evli çiftlerin de ev ihtiyaci meydana geldi. Günün sonunda bu gelismelerin ardindan bu fiyat artislariyla karsi karsiya kaldik” ifadelerini kullandi.

Alisik olmadigimiz bir dönem

Emlak sektörü olarak aliskin olunmayan bir dönemden geçildigini aktaran Akdogan, “Özellikle bazi bölgelerde, ögrencilerin de yogun oldugu ya da sehrin en kalabalik oldugu bölgelerde sira var. Ev kiralamak isteyenler ihtiyaçlarini söyleyip, isimlerini onlarca kisinin bulundugu listelere yazdiriyorlar ve haftalarca sira bekliyorlar” dedi.

Suistimal eden ev sahipleri var

Bu dönemi firsat bilen bazi ev sahiplerinin durumu suistimal ettigini belirten Akdogan, sunlari söyledi: “Kira artis zammi en fazla tüketici fiyat endeksi kadar olabilir. Fakat o da en fazla. Siz kira kontratinin üstüne daha yüksek bir rakam dahi yazsaniz da kesinlikle bu rakam geçerli olmaz. Burada söyle de bir durum var eski kiracilari çikaralim yeni kiraci alalim. Mal sahiplerimizin böyle bir haklari yok. Bir kiraciyi çikarabilmek için bir takvim yili içerisinde ödemeden dolayi en az iki kere hakli ihtar çekmesi gerekiyor. Veyahut o dairenin kendisi tarafindan kullanilmasi gerektigini hukuki olarak ispatlamasi gerekiyor. Bu dairenin kullanim amacinin disinda kullanilmasi gerekiyor veya bu daireye çok ciddi bir sekilde zarar verilmis olmasi gerekiyor. Eger mülk sahibi bunlari ispat edebilirse ve sadece bu hakli sebepler olusursa kiraciyi tahliye edebilir.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °