2006 yilindan bu yana "%50 sizden %50 bizden %100 sizin” sloganiyla Kirsal Kalkinmaya Yönelik Yatirimlari destekleyen Tarim ve Orman Bakanligi'nin hibe destek programi, 14.etap basvurulariyla devam ediyor.
Sadece tarimsal ürünleri degil, bu ürünlerin islendigi, paketlendigi ve depolandigi tesislerin yani sira bu tesislerde kullanilacak enerji üretim tesislerini de destekleyen Tarim ve Orman Bakanligi, “Kirsal Kalkinma Desteklenmesi Kapsaminda Tarima Dayali Ekonomik Yatirimlarin Desteklenmesi Programi” 14. Etap için basvurulari almaya devam ediyor. Basvurular 9 Nisan 2021 tarihine kadar devam edecek.
Programla ilgili konusan Izmir Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Özen, bu desteklemelerin Küçük ve Orta Ölçekli (KOBI) isletmeler için çok önemli bir firsat oldugunun altini çizerek; “Bakanligimizin bu desteklemeleri 2006 yilindan bu yana devam ediyor. Bu desteklemelerin ana amaci kirsal alanda gelir düzeyini yükseltmek ve üretilen tarimsal ürünlerin kiymetini artirmak. Izmir’de bu sene desteklemelerin 14. Etabi gerçeklestiriliyor. 2006 yilindan bu yana Izmir’de toplam 452 projeye yaklasik 185 Milyon TL hibe destegi verildi. Bu hibe destekleriyle 415 Milyon TL tarimsal isletme yatirimi yapilmasi saglandi. 5000’e yakin kisinin istihdam edildigi bu isletmelerin birçogu, almis olduklari bu destegin gücüyle yola çikarak bugün isletmelerini kat kat büyütmüs durumda” diye konustu.
Son Basvuru Tarihi 9 Nisan
Basvurularin www.tarimorman.gov.tr adresine yapilacagini ve son basvuru tarihinin 9 Nisan oldugunu da hatirlatan Özen, yatirim yapmayi planlayan gerçek ve tüzel kisilerin Il ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne basvurarak ayrintili bilgi alabilecegini ifade etti ve Üretici Örgütlerinin, Genç ve Kadin girisimcilerin öncelikli oldugunun da altini çizdi.
Program çerçevesinde IZMIR’de desteklenecek yatirim alanlari su sekilde:
1)Tarimsal ürünlerin islenmesi, kurutulmasi, dondurulmasi, paketlenmesi ve depolanmasina yönelik yatirimlar;
a)Tibbi Aromatik Bitkiler
b)Bitkisel Ürünler
c)Hayvansal Ürünler
d)Çelik Silo ve Soguk Hava Deposu
2)Tarimsal Üretime Yönelik Sabit Yatirimlar;
a)Sera Yatirimlari
b)Büyükbas Hayvancilik Sabit Yatirimlari
c)Küçükbas Hayvancilik Sabit Yatirimlari
d)Kanatli Yetistiriciligi Sabit Yatirimlari
e)Kültür Mantari Üretimi Sabit Yatirimlari
f)Büyükbas/Küçükbas Kesimhane Yatirimlari
g)Kanatli Kesimhane Yatirimlari
3)Proje Kapsaminda Yer Alan Tesislerde Kullanilmak Üzere Enerji Üretim Tesisleri
4)Su Ürünleri Yetistiriciligi Yapilmasina Yönelik Yatirimlar;
a. Denizlerde Yetistiricilik
b. Iç Sularda Yetistiricilik
5)Hayvansal ve Bitkisel Orijinli Gübre Islenmesi, Paketlenmesi ve Depolanmasi Yatirimlari;
a)Hayvansal Orjinli Gübre
b)Bitkisel Orjinli Gübre
Yeni yatirimlarin 3 milyon TL, tamamlama yatirimlarinin 2 milyon TL, kapasite artirimi, teknoloji yenileme ve modernizasyon yatirimlarinin 1,5 Milyon TL ye kadar %50’sinin desteklendigi programda minimum basvuru miktari 250 bin TL.