“Elektrikli battaniye dogru kullanilmazsa ölümcül olabilir”
Kis aylarinin gelmesiyle elektrikli battaniye kullanimi da artti.
KIS aylarinin gelmesiyle elektrikli battaniye kullanimi da artti. Dogru kullanilmamasi durumunda elektrikli battaniyenin ölümcül risk tasidigini ifade eden uzmanlar, alim ve kullanim sirasinda dikkat edilmesi gerekenleri anlatti.
Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO) Izmir Subesi Yönetim Kurulu Baskani Sebnem Seçkin Ugurlu, tüm elektrikli aletlerde oldugu gibi yaygin olarak kullanilan elektrikli battaniyelerin de ciddi kazalara yol açabilecegini söyledi. Elektrikli battaniyelerin uygun kullanilmadiginda ölümle sonuçlanan kazalara yol açtigina dikkat çeken Ugurlu, "Battaniyelerin kullanma kilavuzunda kesinlikle uyurken kullanmayin yazar. Battaniye çalisirken uyuyakalmamalisiniz. Yatagi isittiktan sonra elektrikli battaniye mutlaka fisten çekilmeli. Gece boyunca kullanima uygun degildir. Sadece yangin riskinden degil kablolardan geçen elektrik akimi elektromanyetik alanda yaratabilir ve uzun süreli kullanimda sagliga etkileri olabilir. Bu battaniyelerle kesinlikle uyumamali. Isimsiz markasiz, garantisi olmayan, bakanlik onayi alinmamis ürünlerin kullanilmamasi lazim. Elektrikli battaniyenin dogru kullanilmamasi sonucunda hem ülkemizde hem de dünyada çok sayida ölümler yasandi" dedi.
“KÖTÜ MALZEMELI ELEKTRIKLI BATTANIYELERE DIKKAT”
Havalar sogudukça elektrikli battaniye kullaniminin arttigina dikkati çeken Ugurlu, "Elektrikli battaniyenin içinde isinan iletken kablolar var ve içinden elektrik akimi geçiyor. Bu akimin yarattigi isinma sayesinde battaniye bizleri isitiyor. Kis aylarinin zorlu zamanlarinda kullanilabiliyor. Içinden elektrik akimi geçtigi sirada içindeki tellerde veya elektrigi tasiyan kablolarinda bir kopma, bir yipranma söz konusu ise burada elektrik arki dedigimiz bir kivilcim olusarak yangin çikabilir. Kötü malzemeli ve standartlara uymayan bir battaniye ise isidan kaynakli kumasinin yanmasi gibi bir durum söz konusu olabilir. Battaniyeyi uzatma kablosu ile kullananlar da oluyor. Çekilen akim, kullanilan uzatma kablosu için fazla ise ve uzatma kablosu kaliteli bir malzemeden üretilmediyse onun neden oldugu yanginlar da çikabilir. Çocuklar açisindan da çok riskli. Çocuklarin vücutlari yetiskinlere göre daha hassas oldugu için onlarda da ciddi yanik tehlikesi söz konusu olabilir" dedi.
“MERDIVEN ALTI ÜRETIM OLUP OLMADIGI MUTLAKA KONTROL EDILMELI”
TSE garantisi olmayan elektrikli battaniyelerin kablolarinin iyi izole edilmedigi için elektrik çarpmasi, yangin gibi kazalara yol açtigina dikkat çeken Elektrik Teknisyeni Oguzhan Alyilmaz ise sunlari söyledi: "Genellikle bu yanginlar battaniyelerin kalitesiz olmasindan kaynaklanir. Kullanicilar, TSE belgesi olup olmadigini kontrol etmeli ve kullanim kilavuzuna bakmasi lazim. Battaniyede kullanilan kablolarin yapisi da çok önemli. Bir lamba çalistirabilecek kapasitesi olan kablodan battaniye çalismaz, daha kalin kablolar kullanilmali. Içindeki tel yapisinin kaliteli olmasi gerekiyor. Merdiven alti ve markasiz ürünlerden uzak durulmali. Ayrica uzatma kablolari çok fazla yük çeken cihazlara kullanmamak gerekir. Battaniye kullanirken uzatma kullanilirsa isinmaya yol açar. Kablolarda isinma olup olmadigi kontrol edilmeli. Direkt prize takilmasi daha saglikli.
"SADECE BIR BÖLÜMÜ ÇALISAN ELEKTRIKLI BATTANIYE KULLANILMAMALI”
Kis aylarinda sikça kullanilan elektrikli battaniyelerin yaza girerken katlanarak kaldirildigini söyleyen Alyilmaz, bu sebeple içindeki tellerin kirilabilecegini hatirlatarak, bir bölümü çalismayan elektrikli battaniyelerin kesinlikle kullanilmamasi gerektigini dile getirdi. Geceden sabaha kadar fiste takili kalan bir battaniyenin büyük tehlike yarattigini da belirten Alyilmaz, "En tehlikelisi ise gece sabaha kadar ya da uzun süreli çalismasi. Yatmadan 15 dakika önce fise takip yatak isindiktan sonra yataga girmeden önce fisi mutlaka çekilmeli. Sabaha kadar çalisirsa terlemeye neden olabilir bu da sivi temasina yol açar. Yatagin kumas olmasi, battaniyenin içindeki tellerin zayif olmasi tutusmasina yol açabilir. Yazin kullanilan bu battaniyeler katlanarak hurçlara kaldiriliyor. Katlandikça içindeki teller kiriliyor. Özellikle kullanilmamasi gereken battaniyeler, bir bölümünü isitmayanlar. Bu battaniyeler yangina yol açabilir" diye konustu.