Tarih: 05.10.2021 12:36

KIS GELIYOR EGZAMAYA KARSI ÖNLEM ALIN

Facebook Twitter Linked-in


Egzama Nedir?   

Egzama ciltte alerjik reaksiyon,bazen de bilinmeyen bir nedenden kaynakli olusan iltihabi durum sonrasi, cildin üst kisminda kuru, pullu ve kasintili döküntülere neden olan bir cilt rahatsizligidir. Egzama o kadar kasintili olabilir ki, bu durumdaki biri uyumakta zorluk çekebilir. Genellikle çocuklarda teshis edilir, ancak yetiskinlerde de ilk kez ortaya çikabilir. Egzama vücudun pek çok bölgesinde görülebilir; eller, ayaklar, saç derisi, yüz…

Soguk Havalarda Egzamaya Dikkat 

Egzama oldukça yaygin görülen bir cilt rahatsizligidir ve bu durumun olusmasina neden olabilecek pek çok etken vardir. Soguk havalar da bu etkenlerden biridir. Egzama alevlenmeleri, havanin normalden daha kuru olmasi nedeniyle kis aylarinda daha sik görülür diyen Istanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astim Dernegi Baskani Prof. Dr. Ahmet Akçay, egzamadan korunma yollari ile ilgili önemli bilgiler verdi. 



Egzamanin Belirtileri Nelerdir?

Prof. Dr. Ahmet Akçay ciltte kuruluk,siddetli kasinti, ciltte kirmizi ile kahverengimsi gri kuru ve pullu döküntüler, ciltte gece kasintilari,çatlamis,kuru ve pullu cilte sahipseniz egzamanizin olabilecegini belirtti.

Ciltte bulunan mantarlar egzamayi tetikleyebilir

Özellikle büyük yastaki egzama hastaliginda cildin normal florasinda bulunan Malassezia adli mikrop alerjen haline gelebiliyor. Alerjen haline gelmesinde terin önemi büyüktür. Alerjen haline gelen mantar mikrobu egzamayi daha da alevlendirebilir. Bu nedenle özellikle düzelmeyen egzamalarda soguk havalarin etkisi yaninda cilt mantarin alerjen haline gelmesinin katkisi da arastirilmalidir. Bunun için alerji uzmanlari moleküler alerji testi ile cildin mantar mikrobunun alerjen halin gelip gelmedigini arastirabilir. 


Dezenfektanlar da El Egzamasina Neden Olabilir

Pandemi nedeniyle el dezenfaktanlarinin siklikla kullanilmasi özellikle ellerde egzama alevlenmelerine neden olabilir. Egzamasi olmayan kisilerde bile dezenfektanlar kuruluk ve tahrise neden olabilirken egzamasi olan kisilerde de alevlenmelere neden olabilir. Egzamada cildin nemini korumak gerekir. Alkollü dezenfektanlarin cildi kurutucu özelligi vardir. Bu nedenle dezenfektan kullandiktan sonra cildi nemlendirmek faydali olacaktir. 


Egzamadan Korunmak Için Neler Yapabilirim?

Egzamadan korunmak için alabileceginiz bazi önlemler vardir. Bu önlemler belirtilerinizin hafiflemesine yardimci olabilir. 


Ani sicaklik degisikliklerinden kaçinin

Egzama alevlenmeleri yaz aylarinda ve kis aylarinda sik görülür. Cilt sicaklikta büyük degisiklikler yasadiginda kurumaya ve kasintili hissetmeye baslar. Disaridaki soguk havadan içerideki sicak ve kuru havaya geçis, cildin kurumasina ve çatlamasina neden olabilir. Cildinizin sogumasini önlemek için disaridayken eldiven, esarp ve sapka giyin.


Sik sik nemlendirin

Nemlendirme, egzama için cilt bakiminin önemli bir parçasidir ve bu özellikle kis aylarinda daha büyük bir önem kazanir. Cildinizi soguk ve kuru kis havasindan korumak için her zaman yaninizda nemlendirici bulundurun ve günde birkaç kez bol miktarda uygulayin. 



Hafif cilt bakim ürünleri kullanin

Kisin degisen sicakliklarinda cilt daha hassastir. Bu nedenle kullandiginiz cilt bakim ürünlerinin hassas cildinizde tahrise yol açmadigindan emin olun. Sabunlar ve deterjanlar, hassas cildi tahris edebilecek sert kimyasallar veya kokular içerebilir. Tahrisi azaltmak için dogal veya kokusuz cilt bakim ürünlerine geçin.


Pamuklu kiyafetler tercih edin

Yün, naylon ve digerleri gibi bazi lifler cildi tahris edebilir ve egzamaya neden olabilir. Ayrica asiri isinmaya neden olabilirler ve bu da alevlenmelere yol açar. Bu ürünlerden mümkün oldugunca uzak durun. Pamuk gibi nefes alabilen malzemeler giyinin ve çok fazla katman giymekten kaçinin.


Sicak banyo yapmayin

Isi cildinizin kurumasina neden olabileceginden, kisin çok sicak banyo yapmaktan kaçinmalisiniz. Bunun yerine ilik su kullanin ve dus ürünlerinizin de sert kimyasal içermediginden emin olun. Banyo ve dustan sonra cildinizi havlu ile sert bir sekilde kurulamayin. Cildiniz tam kurumadan da nemlendirici sürün. 



Bol su için

Vücudunuzu nemli tutmak cildinizin nemli kalmasina yardimci olabilir. Günde en az sekiz bardak su için. Bu cildinizi nemlendirmeye yardimci olacaktir. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —