Kis sebzelerini mevsiminde tüketin

Kis sebzelerini mevsiminde tüketin

Kis sebzelerini mevsiminde tüketin

Havalarin sogumasiyla birlikte saglikli beslenme ve bagisikligin güçlendirilmesi de hastaliklardan korunmak için oldukça önemli. Mevsim sebzelerinin hastaliklardan korunmak açisindan önemli oldugunu ve dogal vitamin içerdigini vurgulayan Anadolu Saglik Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmani Ulas Özdemir, “Genellikle vücudun vitamin ihtiyacinin meyvelerden karsilanmasi gerektigine yönelik bir algi olsa da sebzeler de hiç azimsanmayacak derecede vitamin deposu” açiklamasinda bulundu.

Sebzenin mevsiminde tüketilmesinin kis hastaliklari, kanseri, diyabet, kalp, kolesterol ve göz hastaliklarindan da korunmaya yardimci oldugunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmani Ulas Özdemir “Dört mevsim birçok sebze ve meyveyi kolaylikla bulabiliyor olsak da her sebzenin mevsiminde tüketilmesi çok önemli” dedi.

Lahana: Lahanagiller kükürtlü besin oldugu için pisirilerek tüketilmesi önerilir. Posa içerigi yüksek, mide ve bagirsaklari korumada yardimcidir. Seker hastaligi ve kolon kanserine karsi koruyucudur.

Brüksel lahanasi: Lahanagillerden bir sebzedir. Bagisikligi güçlendirir. Antioksidan içerigi yüksek oldugu için kanser gelisimini azaltir. Diyet lifi açisindan yüksektir; kalp hastaliklari ve diyabet riskini azaltir. Omega-3 yag asitleri içerir.

Brokoli: Lahanagillerden bir diger sebzedir. Çig halinin yüzde 90’i sudan olusur. Lif içerigi çok yüksek oldugundan bagirsaklari korumaya yardimcidir. Brokoli birçok sebzeden fazla protein içerir. Kolesterolü azaltmaya yardimcidir ve kanser riskini azaltir.

Karnabahar: Lif içerigi yüksek bir besindir. Sindirim sistemini kronik hastaliklardan korur. Sulforafan miktari yüksek oldugundan kanser, diyabet ve kalp hastaliklari gibi hastaliklarda riski azaltmada önemli rol oynar.

Pazi: Antioksidan içerigi yüksektir. Seker, kalp hastaliklari, kanser gibi hastaliklara karsi koruyucu etkisi vardir. Göz sagliginda etkilidir ve beyin fonksiyonlarini destekler.

Balkabagi: A vitamini açisindan zengindir. Göz sagliginda etkilidir ve akciger kanserine karsi koruyucu rol oynar. Cildin genç görünmesine yardimci olur.

Yer elmasi: Diyabet hastalari için alternatif tatlandirici olarak kullanilabilir. Kabizlik tedavisinde kullanilabilir. Antioksidan bilesenler sayesinde kanser riskini düsürmekte yardimci olur.

Ispanak: Lif ve karotenoid içerigi yüksektir. Göz sagligini korur, kan sekerini dengeler, içerdigi antioksidanlar sayesinde kanser riskini düsürür.

Kereviz: Antioksidan ve lif içerigi yüksektir. Kan kolesterol seviyesini dengeler ve Alzheimer hastaliginda yardimcidir.

Pirasa: Kalp ve damar hastaliklarina karsi koruyucudur. Folik asit içerigi yüksektir, yeni dogan bebeklerde nöral tüp defektini önler. Vitamin A içerigi yüksektir.

Turp: Kan basincini dengeler, kardiyovasküler sistem hastaliklari ve sindirime yardimcidir. Kanser hücrelerinin olusumunu engeller.