'KISA ÇALISMA ÖDENEGININ SÜRESI UZATILSIN'

CHP'nin sendikaci Milletvekilleri Kisa Çalisma Ödeneginin süresinin uzatilmasini istedi.

Siyaset 2.04.2021 12:45:09 0

CHP’nin sendikaci Milletvekilleri Kisa Çalisma Ödeneginin süresinin uzatilmasini istedi.

Ankara Milletvekili Yildirim Kaya, Izmir Milletvekili Kani Beko ve Mugla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de ortak bir basin toplantisi düzenleyerek, 31 Mart’ta bitirilen Kisa Çalisma Ödeneginin süresinin uzatilmasini istediler.

Ankara Milletvekili Yildirim Kaya (KESK/Egitim Sen Kurucu Baskani) yaptigi açiklamada, “Pandemi kosullari agirlasarak devam ederken Kisa Çalisma Ödeneginin kaldirilmasi issiz sayisini daha da artiracaktir. Isverenlerin dayanma gücü kirilacak, üretimin durmasina ve üretim yapan isyerlerinin hizla kapanmasina neden olacaktir.” dedi.

“Soruyoruz size, pandemide hangi kosullar iyilesti de Kisa Çalisma Ödenegi’ni kaldirdiniz?” diyen Kaya, “Pandemi mi sona erdi? Ekonomik kriz mi bitti? Toplumun tüm kesimleri mi asilandi? Kapali olan isyerleri normal üretime mi geçti? Issizlik sayilari mi azaldi? Hangi gerekçelerle Kisa Çalisma Ödenegi’ni sonlandirdiniz?” dedi.

 “Saray iktidari, isçinin birikiminden günde 47 liranin isçiye ödenmesini çok görüyor… “ diyen Kaya, “Siz kimin parasini kime vermiyorsunuz. Issizlik Fonu issiz kalan isçiler için olusturulan bir fondur. Bu günlerde kullanilmayacaksa, ne zaman kullanilacak? Nerelerde kullanilacak? Kimin için kullanilacak?” diye sordu.

Kaya, “Bugün yapilmasi gereken Kisa Çalisma Ödeneginin asgari ücret seviyesine çikartilarak, 2021 yili sonuna kadar ödenmesine devam edilmesidir. 2022 yilinda da degisen kosullara göre ödenip ödenmeyecegine karar verilmelidir.” Çagrisinda bulundu.

Izmir Milletvekili ve DISK eski Genel Baskani Kani Beko da yaptigi açiklamada, “Çok açik ve nettir ki; bu durum büyük bir issizlik dalgasina neden olacaktir. Pandemi kosullarinda zaten açlikla, yoksullukla bogusan milyonlar bir kez daha açliga, sefalete terk edilecektir. Isten çikarmalar artacagi için, issizlik daha da çok artacaktir. Ancak bununla birlikte issizlik fonundan yararlanma kosullarini, kisa çalisma ödenegi alanlarin yerine getirmesi de çok zordur. Bu yurttaslar issizlik fonundan ne yazik ki maas alamayacaklar. Bugünden itibaren kisa çalisma ödenegi de alamayacaklar. Bu durum ILO’nun kararlarinda da tanimlanmistir. ILO'nun sosyal güvenlikle ilgili 102 sayili Sözlesmesi ve 202 sayili Tavsiye Kararina uygun olarak bütün yurttaslara asgari geçimi sartlarini saglayacak bir asgari gelir destegi/sigortasi saglanmalidir. O nedenle de bu kisilere mutlaka asgari ücret düzeyinde bir maas baglanmalidir” dedi.

“14 milyona yakin isçinin 6.2 milyonu yani yüzde 44 oraninda isini, gelirini kaybetti.  Bu süreçte yani 1 yildan bu yana sendikalara üye olan isçiler, ahlak ve iyi niyet kurallarina uymadiklari gerekçesiyle 25/2 maddesi çikis kodu olan 29 ile isten atildilar. Bu isçiler tekrar islerine dönmelidirler.” diyen Beko, “Pandemi sürecinde yüzbinlerce çalisan sözde isten atilmadi ama ücretsiz izne çikarildi. Bu uygulama da derhal sonlandirilmalidir.” ifadelerini kullandi.

Beko, “Isten atmalar yasaklanmalidir, Kod 29’un kullanilmasi engellenmelidir. Çalisma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltilmalidir. Isçilere ücretsiz-yaygin testler yapilmali, vakalarin arttigi isyerlerinde üretime ara verilmelidir. Evden çalisan isçilerin çalisma saatleri düzenlenmeli ve is için yaptiklari harcamalar karsilanmalidir. Tüm çalisanlarin bir an önce asi olmalari saglanmalidir.” dedi.

Mugla Milletvekili Süleyman Girgin(Önceki dönem,  Maden-Is Sendikasi Yatagan Sube Baskani) “2020 Mart’indan bu yana AKP’nin pandemi ile trajik imtihanina sahit olduk. Trajikti çünkü; diger ülkeler çubugu sosyal devlet olmaya bükerken; AKP tam bir vurdumduymazlikla vatandaslarimizi kendi kaderine terk etti. Trajikti çünkü; vatandaslarimiz cani ve cüzdani arasina sikismisken, tek kalemde yandasin milyarlarca liralik vergi borcunu silen, her sene bütçeden garantili projelere milyarlarca lira akitan Tek Adam Rejimi faturayi yine halka kesti.” dedi.

Girgin, kitlesel issizligin önüne geçilmesi ve çalisanlarin zorla ücretsiz izne çikartilmamasi için önerilerini söyle siraladi: “1)Kisa çalisma ödenegi pandemi sonuna kadar devam ettirilmelidir.

2) Kisa çalisma ödeneginden yararlanma sartlari kaldirilmali, tüm isçilerin kisa çalisma ödenegine erisimi kolaylastirilmalidir.

3) Kisa çalisma ödenegi alan isçilerin ileride issizlik ödeneginden ve emeklilik hakkindan kayip yasamamasi için düzenleme yapilmalidir.

4) Isten çikarma yasagi salgin boyunca bütün istisnalari kaldirilarak devam etmeli, Kod-29 zulmüne son verilmelidir.

5)Günlük 47 TL’lik ücretsiz izin sömürüsüne son verilmelidir.

6) Kisa çalisma ödeneginin alt siniri 2825 TL net asgari ücret olarak belirlenmelidir.

7) Issizlik sigorta fonundan isverenlere yönelik tesvik ve destek ödemelerine son verilmeli, fonun maddi varligi sadece isçiler için kullanilmalidir.

8) Kayit disi çalisanlarin ve yoksul yurttaslarin geçimini saglamak üzere düzenli bir gelir destegi saglanmalidir.”


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °