Kisa mesajla gelen tehdit

Kisa mesajla gelen tehdit

Pandemi ile birlikte hayatimiza giren eve kapanma süreci, e-ticareti hiç olmadigi kadar öne çikardi. Siber suçlular kurguladiklari SMS‘ler (kisa mesajlar) yoluyla insanlari kandirmayi amaçliyorlar. Cep telefonlarina gönderdikleri sahte kargo bildirimlerin

Siber güvenlik kurulusu ESET, dolandiricilik amaciyla atilan aldatici SMS’lere dikkat çekti. 

Bu günlerde çok fazla çevrimiçi alisveris yapiyoruz ve teslimat bildirimleri birbiriyle karisabiliyor. Yapilan alisverislerin ardindan, önce gönderimler ile ilgili bilgilerin yer aldigi kisa mesajlar sonrasinda da kargo teslimatlari ile ilgili bildirimler geliyor. Bazen kargodan herhangi bir teslimat beklemesek bile dolandiricilar o kadar inandirici baglantilar ya da teklifler sunuyorlarki linke tiklayip daha fazla bilgi edinme istegine kapiliyoruz. 

Kendilerine kargo sirketi süsü veriyorlar

ESET arastirmacilari son zamanlarda, sözde kargo sirketlerinden gelen SMS kimlik avi (smishing olarak da biliniyor) dolandiriciliginda bir artis oldugunu fark etti.

Siber dolandiricilar gönderdikleri bu tür mesajlarla kurbanlarini baglantiya tiklatmayi amaçliyorlar. Manipülasyon konusunda çok iyi olan dolandiricilar kendilerini sürekli olarak yeniliyorlar. Insanlara ikinci kez düsünme firsati vermeden istediklerini yaptirmak üzere yeni teknikler gelistiriyorlar.            E-posta kimlik avi yöntemine  alisildigi için birçok insan bu e-postalara karsi önlemler almaya basladi. Ancak SMS kimlik avi mesajlari, bu kadar gündemde degil. Bu nedenle, suçlular bu mesajlari kendi yararina kullanabiliyor.

Tiklamak için acele etmeyin

ESET arastirmacisi Jake Moore artan tehditleri inceleyerek su uyarilarda bulundu: Bu mesajlarin sikligi ve mesajlardaki yaraticilik giderek artiyor. Sizi korkutma amaci tasiyan, büyük bir indirim sundugunu iddia eden ve hemen harekete geçmenizi isteyen mesajlar geldiginde bir kez daha düsünün. Duygularinizi etkileyen mesajlar, farkina varmadan sizi manipüle eder. Tiklamak için acele etmeyin. Gönderici bilgilerini kontrol edin, size sunulan bir teklifin bir kargo sirketinden gelip gelmeyecegini düsünün. Olmayacak cazip tekliflere aldanmayin.  Size özel, bankacilik islemlerinde kullanilabilecek bilgileri, sifre ve parolalarinizi, kredi karti bilgilerinizi paylasmayin.