Tarih: 23.06.2022 12:35

KIT KOMISYONU'NDA IZMIR'IN TARIM MODELI TARTISMA KONUSU OLDU

Facebook Twitter Linked-in

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)’nin bilanço ve hesaplarinin görüsüldügü KIT Komisyonu toplantisinda Izmir’in tarim modeli tartisma konusu oldu. AKP Ordu Milletvekili Metin Gündogdu’nun “Izmir Büyüksehir Belediyesi son zamanlarda tarima ne gibi bir destek verdi? Izmir Büyüksehir Belediyesi misir mi ekti, bugday mi ekti, arpa mi ekti, ne ekti; onlari bir ortaya çikarin, biz de görelim” sözlerine cevap veren CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, daha önce Tarim Bakani Bekir Pakdemirli’yi de Izmir’e davet ettigini hatirlatarak tüm komisyon üyelerini tarimsal kalkinmayi görmeleri için Izmir’e davet etti. 

ÜRETIM DESTEKLENDI

Izmir ve Istanbul Büyüksehir Belediyelerinin çocuklara süt dagittigini, AKP’li belediyelerin bunu neden örnek almadigini soran CHP Izmir Milletvekili ve KIT Komisyonu üyesi Atila Sertel, sunlari söyledi: “Bizim Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Aziz Kocaoglu, yillardir iktidara da örnek olan bir yolu açan bir belediye baskaniydi. Biz çocuklugumuzda Amerikan süt tozu içerdik ya Türkiye’de gerçek anlamda sütü bütün ilkokul çocuklariyla bulusturan ve bütün ilkokul çocuklarina süt içiren bir belediye baskaniydi. Bu, bir süre sonra iktidar tarafindan benimsendi ve Türkiye’ye örnek oldu. Daha sonrasinda, 1-5 yas grubu çocuklarina, Izmir’deki herkese süt dagitan Izmir Büyüksehir Belediyesi oldu. Bunu niye yapti biliyor musunuz? Hem çocuklarin beslenmesi açisindan hem de süt üretenlerin gelismesi ve hayvanciligin gelistirilmesi açisindan... Belediye tarafindan Ödemis’te, Tire’de, Bayindir’da; o bölgede yasayan insanlarin ürettikleri süt gerçek fiyatinin da üstünde satin alinarak hem çocuklara ücretsiz süt verildi hem de hayvancilik gelistirildi. Arkadaslar gelsin, ben o bölgeyi gezdireyim, gözleriyle görsünler, yasasinlar, oradaki insanlari da dinlesinler. Bir dönem Istanbul’da önceki belediye baskanlari Hollanda’dan lale getirirken bizim Belediye Baskanligimiz Bayindir’da çiçekçiligi destekledi ve çiçek üretiminde Türkiye’de bir numara hâline geldik.”

“GELIN, GÖRÜN, ÖRNEK ALIN”

Izmir’in tarimsal kalkinma projelerinin iktidar tarafindan örnek alinmasi gerektigini vurgulayan Atila Sertel, “Eger tarimdaki kalkinmayi, tarimsal kalkinmayi görmek istiyorsaniz ben sizi davet edeyim, gelsin KIT Komisyonu, bir gezelim, ben size göstereyim, eger hakikaten begenmezseniz ‘Eksik yapmissiniz, aksak yapmissiniz.’ deyin” diye konustu.


Belediyenin çocuklara süt dagitmasiyla birlikte bölgedeki süt üreticiliginin de büyüdügünü hatirlatan Sertel, “Izmir’de süt üretimi öylesine gelisti ki Türkiye’nin ünlü süt markalari geldiler, fabrikalar kurdular, süt üreticileri desteklendi. Simdi, Büyüksehir Belediyesi her yil Izmir’de ve çevresinde 1 milyon meyve fidani dagitiyor; çok örnek bir seydir. Büyüksehir Belediyesi köylünün hayvan üretimine destek olsun diye koyun, keçi hatta manda dagitiyor. Ben, o yüzden geldiginde Tarim Bakanina ‘Izmir’e gel, bir örnek al, bir bak.’ dedim. Bakin, üretici kooperatiflerini destekliyor, orada kooperatiflerle üretim yapiliyor. Mesela, kadinlarin kurdugu kooperatiflerde mantar üretimi yapiliyor ve gerçekten köylü kadinlar mantar üretiminden ailelerine gelir sagliyor. Ayrica, peynir üretimi yapiliyor, fabrika kuruldu, fabrikalar olustu; çok açik ve net. Ariciligin gelistirilmesi için Büyüksehir Belediyesi her yil kovan ve ari dagitiyor. Ama Türkiye’de Konya Büyüksehir Belediyesi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi niye çocuklara süt dagitmiyor? O çocuklarin süte ihtiyaci yok mu? Erzurum’daki süt üreticilerinin bu destege ihtiyaci yok mu? Niye Malatya Büyüksehir Belediyesi süt dagitmiyor? Bunu sorun. Yani, benim belediyem dagitiyor, suçlu mu? Hayir; hem üretici kazaniyor hem de çocuklar süt içiyor. Bunlar örnek, bu örnekleri alin.” ifadelerini kullandi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —