Kiyi Belediyeleri Hizmet Için Tek Yürek

Kiyi Belediyeleri Hizmet Için Tek Yürek

Kiyi Belediyeleri Hizmet Için Tek Yürek

Marmaris’te toplanan kiyi belediyeler birligine bagli üye belediye baskanlari vatandasa daha iyi hizmet ulastirmak amaciyla çalismasi süren yeni belediye kanun tasarisi için görüslerini paylasti.

2019 yerel seçimleri sonrasinda Kiyi Ege Belediyeler Birligi ve Türkiye Belediyeler Birligi is birliginde düzenlenen mevzuat bilgilendirme toplantilarinin ilki Mugla’nin turistik ilçesi Marmaris’te basladi. Kirkin üzerinde üye belediye baskani, belediye meclis üyesi ve belediye çalisanin katildigi ve dört gün boyunca yeni çikan yönetmelik ve genelgelerin uygulanmasi ile belediye baskanlari ve meclis üyelerini görev ve yetkileri konusunda seminerlerin gerçeklesecegi program Konak Belediye Baskani Abdül Batur’un açis konusmasi ile start aldi. Ayni zamanda Ege Kiyi Belediyeler Birligi Baskani da olan Abdül Batur, yönetim kurulu üyesi oldugu Türkiye Belediyeler Birligi’nin çalismalari hakkinda da bilgi verdi.

Nüfus farkli, bütçe ayni

Baskan Batur, konusmasinda Kiyi Ege Belediyelerinin en önemli sorunlarindan birinin yaz ve kis dönemlerindeki nüfus farkliligina ragmen bütçeden ayrilan payin ayni kalmasi oldugunu dile getirdi. Her belediyenin kendi kriterleri oldugunu belirten Batur, “Özellikle kiyi ege dendiginde kiyidaki turizm ile ilgili bütün kentlerimizdeki en büyük problemlerden bir tanesi yaz kis nüfusu arasindaki fark. Kis aylarinda 100 bin nüfuslu bir ilçemiz, yaz sezonunda 500 bin kisiye hizmet üretiyor. Ancak Iller Bankasi’ndan verilen pay 100 bine göre veriliyor. Geçmisten bu yana hep tartisilan bu konuda katsayi verilmesi önerisi var ancak her belediyenin kendi kriterleri var. Bu kriterlerin toplanmasi konusunda çalismalar sürüyor” diye konustu.

Vergide güncelleme

Vatandasa yeni bir vergi yükü olmadan belediye gelirlerinin nasil artirilacagi konusunda Türkiye Belediyeler Birligi’nin yasa taslagi çalismasi yaptigini vurgulayan Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Katma Deger Vergisi (KDV) ile ilgili sorunlari da aktardi. Vergi iadesi alacaklari tahsil edilebilirse belediye bütçelerinde iyilesme saglanacagini ifade eden Batur, hizmet üreten iki devlet kurumu arasinda KDV uygulandigi ve kurumlarin birbirinden vergi almak zorunda olduklarini söyledi. Baskan Batur, vergi ile ilgili kalemlerde güncelleme yapilmasi gerektigini ifade ederek söyle konustu:

“Haberlesme vergisi aliyoruz ancak ev telefonu kullanan kalmadi. Bunun yerine kullanilan cep telefonlari ve baz istasyonlarina göre düzenlenmesi gerekiyor. Hava gazi vergisi de adi gibi hava oldu, çünkü hava gazi yok. Bunun yerine de dogal gaz kullanimindan pay verilmeli. Su faturasindan alinan kati atik vergisi ise artezyeni olan, sebeke suyu kullanilmayan is yerleri dikkate alinarak elektrik faturasindan alinmali. Motorlu tasitlardan da yol ve trafik katki paylarinin büyük sehir ve ilçe belediyelere verilmesi gerekiyor. Tekrar hatirlatmak isterim ki belediyelerimizin gelirlerini artiracak bu önerilerimiz vatandastan ek vergi alinmasi seklinde olmayacak. Bizim önerimiz zaten bahsettigimiz kalemlerde alinan vergilerden belediyelerimize pay aktarilmasi yönünde. Bunlarla ilgili çalismalar da Türkiye Belediyeler Birligince yürütülüyor.”

Kiyi Ege Belediye Baskanlari ve meclis üyelerini bir araya getiren programda, mevzuat ve yeni yönetmeliklerin nasil uygulanacagi hakkinda bilgilendirme toplantilarin yani sira seminerler de yer alacak Seminerlere Sayistay eski daire baskanlarindan Abdurrahman Acar ve Imar sehircilik uzmani Abdurrahman Keles’in konusmaci olarak katilacak.