Tarih: 11.08.2022 10:43

Kocatepe'den Izmir'e Zafer Yürüyüsü yapilacak

Facebook Twitter Linked-in

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yil dönümü etkinlikleri kapsaminda 24 Agustos-9 Eylül tarihleri arasinda Kocatepe’den Izmir’e Zafer ve Anma Yürüyüsü düzenliyor. 24-26 Agustos tarihleri arasindaki Dereçine-Kocatepe ile 8 Eylül’deki Kemalpasa etabina yurttaslar da katilabilecek.  Baskan Soyer, “400 kilometrelik Zafer Yolu’nu ayni atalarimizin geçtigi güzergâhtan yürüyecegiz” dedi. 

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yil dönümü etkinlikleri kapsaminda Kocatepe’den baslayip Izmir’de sonlanacak Zafer ve Anma Yürüyüsü düzenliyor. 400 kilometrelik tarihi yolculugun son duragi ise 9 Eylül’de Izmir’de düzenlenecek kurtulus törenleri olacak. Baskan Tunç Soyer, Izmir’in 100’üncü yil etkinliklerini baris temasiyla düzenlediklerini belirterek “Kurtulusun 100’üncü yilinda Izmir’de uyumu çogaltmak, Milli Mücadele’nin ve Cumhuriyetin kazanimlarini, barisi ve demokrasiyi pekistirmek için birçok etkinlik planladik. Kocatepe’den baslayip Izmir’de sonlanacak Zafer ve Anma Yürüyüsü de 100. yil programimizin en önemli ayagini olusturuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bagimsizlik atesini yaktigi Kocatepe’den yola çikacak kafilemiz, hürriyet ve istiklal mücadelesinin destansi bir zaferle mühürlendigi 400 kilometrelik Zafer Yolu’nu atalarimizin geçtigi güzergâhtan yürüyecek ve 9 Eylül’de Izmir’in kurtulus törenlerinde halkimizla kucaklasacak. O aksam, Izmir’in, Türkiye’nin gelmis geçmis en büyük kutlamasini Gündogdu Meydani'nda yapacagiz” dedi.


Dereçine’de söylesi ve konser

Izmir Büyüksehir Belediyesi kurtulus programlari kapsaminda bir dizi kutlama etkinligi de düzenliyor. Büyük Taarruz öncesi sanli ordumuza kucak açan Dereçine’de 24 Agustos aksami düzenlenecek etkinlikler sanatçi, yazar Zülfü Livaneli, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve Prof. Dr. Emre Kongar’in da konuk olarak katilacagi “Baris ve Türkiye” söylesisiyle baslayacak. Söylesi sonrasi ise DJ Yarkin Bora ve Haluk Levent sahne alacak. Konser sonrasi komsu Yesilçiftlik Kasabasi’na düzenlenecek halk yürüyüsüne katilacak kafile, geceyi de çadir kampinda geçirecek.

Zafer Yolu

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’a iliskin son hazirliklarini silah arkadaslariyla paylastigi Suhut Atatürk Evi’ni ziyaret edecek kafile, Büyük Taarruz’un tarihi yil dönümü olan 25 Agustos gecesi ise Çakirözü köyünden Kocatepe’ye uzanan 14 kilometrelik Zafer Yolu’nda yürüyecek. Bir asir evvel Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin zafere yürüdügü yoldan Kocatepe’ye ulasacak kafile, sabah saatlerinde düzenlenecek anma törenlerinden sonra Izmir’e ugurlanacak.

Lisansli dagci, sporcu ve gönüllü gençlerden olusan 350 kisilik ana yürüyüs kafilesi ise bagimsizlik mücadelesinin hürriyet ve istiklal coskusuyla mayalandigi 400 kilometrelik Zafer Yolu’nu tipki atalarimizin geçtigi köy ve kasabalardan yürüyerek, 14 günde Izmir’e varacak.

Kurtulus günleri kutlanacak

Güzergâh üzerindeki Atatürk Evi, müze ve sehitlik ziyaretlerinin ardindan Dumlupinar’a yürüyecek ekip, Mustafa Kemal Pasa’nin “Ordular Ilk Hedefiniz Akdeniz’dir, Ileri” emriyle ulusun zaferini müjdeledigi Zafertepe’de düzenlenecek etkinliklere de katilacak. Banaz, Usak, Ulubey, Esme, Kula, Alasehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Kemalpasa’nin kurtulus günü kutlamalarina katildiktan sonra Izmir’e dogru ilerlemeye devam edecek kafilenin son duragi ise 9 Eylül sabahi Cumhuriyet Meydani’nda düzenlenecek Izmir’in kurtulus törenleri olacak. Yürüyüs kafilesi, Kocatepe, Zafertepe ve Dumlupinar sehitliklerinden bayraga sardiklari hatira topragini da Cumhuriyet Meydani’nda yükselen Atatürk Aniti’nin topragina katacak. 

Tarih söylesileri ve müzik dinletileri 

Kafileye hat boyunca mobil ekipleriyle lojistik destek saglayacak Izmir Büyüksehir Belediyesi, yürüyüsçülerin geçtigi köylerde sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek kurtulus ve zafer coskusunu yöre halkiyla birlikte yasayacak. Kamp aksamlarinda köy halkinin da davetli olacagi tarih söylesileri ve müzik dinletileri düzenlenecek, çocuklara hikaye kitaplari ve Nutuk hediye edilecek.

Zafer konserleri

Kutlamalar kapsaminda, 28 Agustos’ta Dumlupinar’da “Cumhuriyetimiz” isimli oyunuyla Izmir Büyüksehir Belediyesi Köy Tiyatrosu ve Sümer Ezgü sahne alacak. Kemalpasa’nin kurtulus günü olan 8 Eylül aksami düzenlenecek etkinlik programinda ise Prof. Dr. Emre Kongar, gazeteci-yazar Ugur Dündar söylesisi ile Onur Akin konseri yer aliyor.

Nasil katilim saglanacak?

24-26 Agustos tarihleri arasinda düzenlenecek (Dereçine - Kocatepe) ile 8 Eylül Kemalpasa etabina (Hamzababa-Bagyurdu) yurttaslar da katilabilecek. Yürüyüse katilmak isteyenler Izmir’in dijital platformu BizIzmir’e ücretsiz üye olarak kayit ekranina ulasabilecekler. Dereçine-Kocatepe etabina iliskin kayitlar “bizizmir.com”, “gencizmir.com” ve “izmir.art” üzerinden alinmaya baslandi. Kemalpasa etabi kayitlari ise 29 Agustos’ta açilacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —