Her 8 kadindan 1'i meme kanseri olma riski tasirken bu sorunu yasayan 4 kadindan 1'inde ise Fil Hastaligi (Lenfödem) ortaya çikiyor. Kollarda ve bacaklarda sislik ile kendini gösteren bu problem kisilerin yasam kalitesini de düsürüyor. En önemli
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Kanser Kontrol biriminden geçen yilin kanser istatistikleriyle ilgili yapilan açiklamaya göre toplam kanserler içinde orani yüzde 11,7’ye ulasan meme kanserinin, ilk kez hastaligin en yaygin türü olan akciger kanserini küresel ölçekte geçtigi belirtildi. Bu durum meme kanseri ile birlikte es zamanli gelisen rahatsizliklar içinde riskin arttigini gösteriyor. En basta ise kanser tedavisinin bir parçasi olarak lenf dügümlerinin çikarilmasi veya hasar görmesi sonucu ortaya çikan Lenfödem hastaligi geliyor. Vücudunuzu saglikli tutmak için çok önemli olan lenfatik sistemin düzgün isleyisi ise büyük önem tasiyor.
Amaç Önce Sisligi Indirmek Sonra Bir Daha Olusmamasini Engellemek
Lenfödem veya lenfatik tikanma, dokularda fazla sivinin toplanarak sismeye (ödem) neden oldugu uzun süreli bir durum olduguna dikkat çeken Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizyoterapisti Yesim Ergen, “Her hastalikta oldugu gibi erken müdahale büyük önem tasiyor. Çünkü kollarda ya da bacaklarda yasanan sislikler kisilerin yasam kalitesini düsürüyor. Önlem alinmazsa ilerleyen süreçte yürümek, tutmak gibi günlük basit aktiviteleri bile yaparken zorlanabilirsiniz. Bu nedenle en büyük tedavi hastaligi önlemektir. Evre 0 lenfödemde (risk grubundaki hasta) hasta egitimi çok önemlidir. Lenfödem gelismemesi için hastanin neler yapabilecegi, nelere dikkat etmesi gerektigi anlatilir. Eger sislik gelistiyse hasta gecikmeden tedaviye baslamalidir. Lenfödem gelisen hastada uygulanacak tedavi kompleks bosaltici fizyoterapidir. Bu tedavi yönteminde ilk amaç hastanin ödemini indirmek, ikinci amaç ise bir daha sismesini önlemektir” ifadelerini kullandi.
Hastaligin tedavisi hakkinda da bilgi veren Ergen, söyle konustu: “Ilk asamada manuel lenf drenaji ile dokular arasinda biriken sivi saglikli lenf nodüllerine aktarilir ve vücuttaki sivi dengesine yardimci olmak amaçlanir. Manuel lenf drenaji ile lenf akisi hizlandirilip basinç uygulamasina geçilir. Özel teknikler kullanilarak yapilan bandajda basincin dengeli ayarlanmasi çok önemlidir. Bandajlama sayesinde manuel lenf drenaji sonrasi aktive olan lenf sistemi etkinligi korunur. Diger parametreler ise lenfödem hastasina özel olarak hazirlanan, kas pompasi yardimiyla lenf akisina destek olacak egzersiz programi ve cilt bakimidir. Ikinci asamaya ise lenfödem indikten veya maksimum düzeyle inis saglandiktan sonra geçilir. Hastanin ölçülerine göre hazirlanan kisiye özel basi giysisi ile tedavi sonlandirilir.“