Konak'ta "sifir atik” dönemi

Konak

Konak Belediyesi, Sifir Atik Yönetimi kapsaminda "Atik Toplama Noktasi” uygulamasi baslatti. ‘Geri Dönüsüm Evde Baslar' sloganiyla hayata geçen uygulamada olusturulan Atik Toplama Noktalari ile evsel atiklar tek noktadan alinabilecek; çöp konteyneri,

Hizmet binalarinda hayata geçirdigi “Sifir Atik Yönetimi” ile çevreyi korumaya kendi bünyesinde baslayan Konak Belediyesi, simdi de olusturulan Atik Toplama Noktalari ile Sifir Atik Yönetiminin ikinci etap çalismasini ilçe genelinde uygulamaya koyuyor. Atiklarin tek bir noktadan toplanmasi, geri dönüsümün ise kaynaginda ayristirma ile baslatilarak çevreye ve dogaya katki saglanmasi amaçlaniyor. Izmir’de art arda yasanan afetlerle iklim degisikliginin yol açabilecegi tehlikelerin ve dogayi korumanin öneminin daha çok anlasildigini dile getiren Konak Belediye Baskani Abdül Batur, “Küresel isinmanin etkilerini, iklim degisikligini yasayarak deneyimledigimiz bir dönemden geçiyoruz.

Doga, kendisini hatirlatiyor. Salgin, deprem derken Izmir’de sel ve firtinayi da pes pese yasadik. Artik yagmur yagmur gibi yagmiyor, rüzgar rüzgar gibi esmiyor. Bu durum doganin yaptigi degil, insanin dogayi yok sayan eylemlerinin bir sonucu maalesef. Bizim, gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakmamiz lazim. Bu sadece yerel yönetim olarak degil, insan olarak da en önemli görevimiz. Biz, hizmet binalarimizda Sifir Atik Yönetimine geçtik, Çevre ve Sehircilik Bakanligi Izmir Il Müdürlügü’nden Sifir Atik belgemizi aldik. Simdi de ‘Geri Dönüsüm Evde Baslar’ sloganiyla bu uygulamayi kentimizin tamamina yayiyoruz. Bir an evvel hep birlikte elimizi tasin altina koymak ve çevre için, doga için, gelecek nesiller için sorumlulugumuzu üstlenmek zorundayiz. Atiklarin kaynaginda ayri olarak toplanmasi çok önemli ve Konaklilarin da Atik Toplama Noktalarini verimli kullanacaklarina, geri dönüsümü evlerinde baslatacaklarina, bunu bir aliskanlik haline getirerek çevre bilinci olusturacaklarina da güvenimiz tam” dedi.

Atiklar tek noktadan toplanacak

Sifir Atik Yönetimi kapsaminda, Konak’ta belirlenen bölgelere çöp konteyneri, cam kumbarasi, tekstil geri dönüsüm kumbarasi ve ambalaj geri dönüsüm kumbaralari yerlestirildi. Konak Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü ekipleri tarafindan genis cadde, sokak, meydan ve uygun alanlara yerlestirilen Atik Toplama Noktalari ile vatandasin da geri dönüsüm kumbaralarina erisimi kolaylastirildi. 50 noktada tüm atik toplama üniteleri yer alirken, ikili ve üçlü üniteler haline 100 ayri konumda Atik Toplama Noktasi olusturuldu. Ilçe genelinde yayginlastirilacak Atik Toplama Noktalari sayesinde, Konaklilar evlerinde ayristirdiklari evsel atiklarini tek noktaya getirerek geri dönüsümü kaynaginda baslatacak. Vatandaslar, organik atiklari ve çöpleri çöp konteynerine, kagit, plastik ve metal ambalaj atiklarini ambalaj geri dönüsüm kumbarasina, cam ambalaj atiklarini seffaf ve renkli olarak iki ayri bölmesi bulunan cam kumbaralarina, tekstil atiklarini ise tekstil geri dönüsüm kumbaralarina atarak çevrenin ve doganin korunmasina katki saglayacak. 

Geri dönüsüm atagi

Konak Belediyesi’nin evre dostu uygulamalari sadece ambalaj atiklari ile sinirli degil. 2019 yilinda ev ve isyerlerinden 175 ton atik bitkisel yag toplayan Konak Belediyesi, pandemi kisitlamalari kapsaminda yemekhanelerin kapali olmasi,  kafe ve restoranlarin ise sadece paket servis yapmasi nedeniyle 2020 yilinda 66 ton atik bitkisel yag topladi. Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen “Atik Pillerin Toplanmasi Kampanyasi” kapsaminda ilçe belediyeleri arasinda yapilan yarismada 2018 ve 2019 yillarinda 9,7 ton ve 8,72 ton atik pil toplayarak birinci olan Konak Belediyesi, 2020 yilinda da 3,5 ton pil topladi. Konak Belediyesi Çevre ve Koruma Müdürlügü’ne gelen talep üzerine is yerlerine, kurumlara ve okullara yerlestirilen geri dönüsüm kumbaralarinda bu yil 1,5 ton atik elektrikli ve elektronik esya toplandi. 2019 yili Temmuz ayinda belediye ile ÇEKOOP (Sinirli Sorumlu Eczacilar Ilaç Saglik ve Eczane Gereçleri Atiklarini Degerlendirme Çevre Koruma ve Isletme Kooperatifi) arasinda yapilan isbirligi ile de ilçe genelinde anlasma yapilan eczanelerden atik ilaç toplanmaya baslandi. Bu uygulamayla da yaklasik bir buçuk yil içinde 12,5 ton son kullanma tarihi geçmis, kullanim disi kalan atik ilaçlar kaynaginda toplanarak dogaya zarar vermeden lisanli firmalara teslim edilerek bertaraf edilmesi saglandi. Öte yandan, “Atik Bank” uygulamasi da devam ediyor. Konaklilar, evlerinde kagit, metal, plastik ve kompozit olarak ayri ayri biriktirdikleri ambalaj atiklarini Atik Bank ünitelerine teslim ediyor, karsiliginda ise kendilerine özel tanimlanan Izmir Doga Kartlarina puan yükleniyor. Vatandaslar kazandiklari puanlari ister ulasim ve alisveriste kullaniyor, isterlerse de Türk Kizilay’i, Egitim Gönüllüleri Vakfi ve Ege Orman Vakfi’na bagis yapabiliyor. Ayrica, Sosyal Iklim Dernegi ile isbirligi protokolü imzalandi.