KONSANTRE GÜNES ENERJISI ILE KARBONDIOKSITTEN KIMYASAL MADDE ÜRETECEK

KONSANTRE GÜNES ENERJISI ILE KARBONDIOKSITTEN KIMYASAL MADDE ÜRETECEK

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
KONSANTRE GÜNES ENERJISI ILE KARBONDIOKSITTEN KIMYASAL MADDE ÜRETECEK

SOCAR Türkiye Ar-Ge Merkezi,NEFERTITI Projesiiçin Avrupa’danfon almaya hak kazandi

SOCAR Türkiye Ar-GeMerkezi’nin yogunlastirilmis günes enerjisi teknolojilerini kullanarak karbondioksitten etanol/izopropanol gibi degerli kimyasallari üretecegi NEFERTITIprojesi, Avrupa Komisyonu UFUK 2020 Hibe Programi tarafindan fonlanacak. Yogun rekabetin yasandigi ‘Enerji Alani 2020’ çagrilarindan fon almaya hak kazanan konsorsiyumdaki10 uluslararasi sirketten biri olan SOCAR Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin projesine ait 389 bin Euro’luk bütçenin tamami bu program tarafindan karsilanacak.

Sürdürülebilir büyümenin itici gücü olarak gördügü Ar-Ge ve inovasyona büyük önem veren Türkiye’nin en büyük dogrudan dis yatirimcisi SOCAR,bu faaliyetlerini artirmaya yönelik çalismalarini hizlandirdi. Petkim’in 51 yillik Ar-Ge tecrübesini tüm gruba yaymak üzere Aralik 2019’da kurulan SOCAR Türkiye Ar-Ge ve Inovasyon A.S;deger zincirindeki tüm paydaslari için yenilikçi, sürdürülebilir, çevre dostu ve pazar odakli ürün, katalizör ve dijital teknolojiler gelistirmeyi hedefliyor.

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve Inovasyon A.S. Genel Müdürü Bilal Guliyev,bir yil içinde önemli projelere imza attiklarini belirterek, günes enerjisiyle karbondioksitten etanol/izopropanol gibi kimyasal maddeler üretmeyi hedefleyenNEFERTITI Projesi’nin Avrupa Komisyonu UFUK 2020 Hibe Programi tarafindan fonlanacagini belirtti. AB projeleri üzerinde 2012 yilindan beri çalistiklarini; önümüzdeki yil pilot ölçekte ürünlerin üretilmeye baslanacagini dile getiren Guliyev, söyle devam etti: “Ispanya, Çin, ABD, Irlanda, Hollanda ve Güney Kibris Rum Kesimi’nden10 uluslararasi ortagin yer aldigi proje konsorsiyumundaki tek Türk sirketiolmaktan büyük gurur duyuyoruz. Karbondioksit ve suyun kimyasal maddelere dönüstürülecegi projeyle yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullaniminin çesitlendirilmesi konusunda tecrübelerimizi artirmayi hedefledik. Ayrica bu projenin SOCAR Türkiye’nin orta ve uzun vadeli sürdürülebilirlik ve enerji geçisi stratejilerine de katki saglayacagina inaniyoruz.”

2244-SANAYI DOKTORA PROGRAMI’NA BASVURACAK

SOCAR Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin önümüzdeki dönemde sektöre yön verecek çalismalara imza atacagini ifade eden Guliyev sözlerine söyle devam etti: “Hali-hazirda merkezimizde akademik düzeyi doktora olan 6 arastirmacimiz var. Tezini tamamlamak üzere olan 2 arastirmacimiz ile birlikte bu sayi 8’e çikacak. Ekibimize doktora dereceli yeni arastirmacilar eklenmesi konusunda da çalismalarimiz sürüyor. Bu kapsamda TÜBITAK Bilim Insani Destekleme Programlari Baskanligi (BIDEB) tarafindan açilacak olan, sanayinin ihtiyaçlarina yönelik hedeflenen teknolojik dönüsümün saglanmasi ve deger zincirinde istenilen seviyelere ulasilmasi için kritik önem arz eden insan kaynaginin, nicelik ve nitelik olarak iyilestirilmesini amaçlayan ‘2244-Sanayi Doktora Programi’ çagrisina basvuru yapmak üzere hazirliklarimiz devam ediyor.”

SOCAR TÜRKIYE AR-GE MERKEZI HAKKINDA:

Aliaga Rafineri ve Petrokimya Is Birimi kampüsündeyer alan SOCAR Türkiye Ar-GeMerkezi, 1.200 metrekarelik alanda kurulan; reoloji, katalizör, polimer karakterizasyon, çevre ve biyoteknoloji, kimyasal analiz ve kromatografi alanlarinda hizmet veren 6 laboratuvara sahip. Ar-Ge Merkezi’ndepolimer isleme, polimerizasyonve katalizör test sistemlerine olanak saglayacak 400 metrekarelik bir pilot üretim tesisi ile ofisler de yer aliyor. SOCAR Türkiye Ar-Ge ve Inovasyon A.S, Ar-Ge çalismalarina yatirimlari artirarak SOCAR Türkiye’yi rekabetçi konumda tutmak ve inovativçözümlerle sirketin  kalici büyümesine katki saglamayi amaçliyor.


Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °
Pazar 9.2 ° / 3.1 °
Pazartesi 9.4 ° / 2.1 °