KORONAVIRÜS GITMEYECEK

."Virüs mutasyona ugramaya devam edecek. Uzun bir savas olacak. Su an sadece mutasyonun ilk jenerasyonunu görüyoruz. Su an kullanilan asilar korona virüsünün vücuda saldiracagi alanlar olan burun, agiz ve cigerlerdeki geçisi engelliyor. Fakat virüs oy

Gündem 15.09.2021 11:57:30 0
KORONAVIRÜS GITMEYECEK

BionTech'in kuruculari DR. Özlem Türeci ve PROF. Ugur Sahin ,korona virüs asisinin gelistirme sürecini anlattiklari kitaplari için Ingiliz  The Times gazetesi ile röportaj yaptilar. Zoom üzerinden gerçeklestirilen  görüsmede bilim insanlari  hastaligin gelisimi üzerine açiklamalarda bulundular. Mutasyonlarin devam edecegini söyleyen bilim insanlari Mu varyanti olmasa baska bir varyantin olacagini ve mutasyonun devam edecegini belirttiler. Sahin"“Virüs mutasyona ugramaya devam edecek. Uzun bir savas olacak. Su an sadece mutasyonun ilk jenerasyonunu görüyoruz. Su an kullanilan asilar korona virüsünün vücuda saldiracagi alanlar olan burun, agiz ve cigerlerdeki geçisi engelliyor. Fakat virüs oyunu degistirecek yeni seyler ögrenebilir. Mutasyonlar diger noktalardan geçis yaparak hastaligi bulastiracak yollar bulabilir” dedi.

MUTASYONLAR DEVAM EDECEK

Gelistirilen asinin suan için Mu varyantina karsi koruma sagladigini ama virüsün olusturulan korumayi açacak sekilde mutasyona ugrayabilecegini söyledi. Üçüncü  doz asi için ise Sahin "Bagisiklik azalip, enfeksiyon riski doguracak seviyeye geldiginde üçüncü doz asi iyi bir fikir. Daha az enfeksiyon olmasi daha iyi çünkü bu durumda virüs her seferinde daha tehlikeli bir mutasyona dönüsebilir" ifadelerini kullandi.

Asi karsitlari içinde açiklamada bulunan bilim insanlari mücadelenin sadece covid-19 ile degil ayni zamanda bilgi kirliligi ile de ilgili oldugunu belirttiler.

 Korona virüs asisini ilk olanlardan olan Türeci ve Sahin asi ile ilgili hiçbir yan etkiye maruz kalmadiklarini belirttiler. Türeci "Eger yan etkiden çekiniyorsaniz hiç ilaç almayin ya da hiç yemek yemeyin. Asi olurken çok kendimden emindim. Asi olmak sirtimdaki bütün yükü kaldirdi. Virüs ile çalismak hepimizi çok kirilgan yapmisti" dedi.

mRNA TEKNOLOJISI GELECEKTE ALERJIK HASTALIKLARI ÖNLEYEBILIR

Türeci ayrica mRNA teknolojisi ile ilgili açiklamada bulundu.  Türeci, "Pandemi bizim ilk kez denedigimiz alan oldu. Asinin basarisi mRNA teknolojisinin çok büyük potansiyeli oldugunu gösterdi" diye konustu.

Türeci mRNA teknolojisini gelecekte alerjik hastaliklari da önleyebilecegini belirtti.

Sahin ise, “Geriye dönüp baktigimda her seyin yolunda gittigini söyleyebilirim. Zor bir savas olmasina ragmen, bunu degistirmek istemezdim. Ikimize de Covid-19 bulasmadi. Çok dikkatliyiz ve bütün önlemleri aliyoruz. Dikkatli olmak çok önemli bir konu. Bu virüsün  gitmeyecegini çok iyi biliyoruz” diye konustu.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °