Koronavirüs Kaslarinizi Eritmesin

Koronavirüs Kaslarinizi Eritmesin

üm dünyayi etkisi altina alan koronavirüs ile mücadele hiz kesmeden devam ederken, alinan önemlemlerinde etkisiyle kisilerin hareketsiz kalma sürelerinde dikkat çekici bir artis gözlemleniyor. En az virüs kadar tehlikeli olan bu durumun en büyük tehditler

Kendini izole etme, evden çalisma, uzaktan egitim gibi birçok durum yasam alanlarimizda daha çok vakit geçirmemize neden olurken hareketsizligi de arttirdi. Fiziksel hareketliligin düstügü bu dönemde ise uzmanlar vatandaslari uyariyor. Çünkü bu durum en az virüs kadar insan vücudu için tehlike saçiyor.

Kas Kaybi Bel Fitigi için Risk

Pandemi sürecinde fiziksel aktivitenin insan sagligi açisindan büyük öneme sahip oldugunu belirten Romatem Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Doç. Dr. Hülya Sirzai, “  Oysaki bu süreçte fiziksel olarak ne kadar aktif olursak vücudumuzun Kovid-19’a karsi savunmasini o denli arttiririz.  Özellikle yaslandikça kas ve güç kaybi ( sarkopeni olarak bilinir) hepimizin asina oldugu bir seydir.  Bu nedenle gençleri de etkileyen bu durumda ileri yastaki vatandaslarimiz daha dikkatli olmasi gerekiyor.  Hareketsizligin bel, boyun, omurga ve diz rahatsizliklarinin yani sira bel fitigi riskine bile etkisi var. Çünkü süreçteki yasam tarzimiz, hem omurga eklemimizin ve diskimizin yapisini bozarak hem de kaslarimizin gücünü azaltarak bel fitigi olusmasini ve artmasina neden olmaktadir. Bu durumu ise yine tersine çevirmek bizim elimizde. ‘Hayat Harekettir’ sloganimiz olmali. En büyük kozumuz ise direnç egzersizleri ve beslenme. Disari çikmadan da evde basitçe yapabilecegimiz hareketler bulunuyor. Tabii bunlari yaparken bir hekime danismak gerekiyor” ifadelerini kullandi.