Tarih: 11.02.2021 21:03

Koronavirüsün 'Kent varyanti' büyük ihtimalle dünyayi saracak!

Facebook Twitter Linked-in

Ingiltere'nin Kent bölgesinde ortaya çiktigi için "Kent varyanti" diye de anilan koronavirüs mutasyonunun hizli yayilma özelligi ile dünya genelinde salginin hakim virüsü haline gelebilecegi düsünülüyor.

Ingiltere Genetik Izleme Programi Baskani Prof. Sharon Peacock BBC'ye yaptigi açiklamada, kisa sürede ülkedeki salgina hakim olan bu mutasyonun büyük ihtimalle dünyayi da saracagini söyledi.

Ingiltere-Kent varyanti simdiden 50'yi askin ülkede ortaya çikmis durumda.

Ülkenin güneydogusundaki Kent bölgesinde ilk kez Eylül 2020'de görülen bu mutasyon birkaç ay içinde çok büyük hizla Ingiltere'deki vakalarin çogunun nedeni oldu. Ocak ayinda Ingiltere'de çok siki yeni kisitlama önlemlerinin ve seyahat yasaklarinin baslatilmasina neden oldu.

Ingiltere'deki Covid-19 Genetik Çalismalari Konsorsiyumu projesinin de baskani olan Profesör Peacock, "Su anda bulundugumuz durum bulasla ilgili" dedi. Peacock, sözlerini söyle sürdürdü:

"Virüsü kontrol altina alabildigimiz ya da virüs yeniden mutasyona ugrayarak hastaliga yol açamaz hale geldigi an sorun olmaktan çikacak. Fakat gelecege baktigimda bununla yillarca ugrasacagimizi düsünüyorum. Bence bundan 10 yil sonra hala bu isle ugrasiyor olacagiz."

'ASILAR ETKILI'

Mevcut asilar koronavirüsün daha önceki versiyonlarina karsi etkili olacak sekilde tasarlanmisti fakat bilim insanlari asilarin yeni varyantlara karsi da biraz daha az da olsa yine de etkili olacagini düsünüyor.

Profesör Peacock da, Ingiltere'de kullanimi onaylanan asilarin ülkede yaygin olan virüs varyantlarina karsi etkili olacagi görüsünde.

Covid-19 Genetik Çalismalari Konsorsiyumu, Ingiltere'de birçok kamu saglik kurumu ve laboratuvarlarinin olusturdugu bir ag ve su anda günde 30 bin civarinda pozitif çikmis test üzerinde çalisarak genetik kodlarina bakiyor.

Son haftalarda ülkede pozitif çikan testler arasindan rastgele yüzde 5 ila 10'unun alinarak genetik analize gönderildigi açiklanmisti ama konsorsiyum yetkilileri hedefinin ülkedeki her bir pozitif testin genetik yapisini incelemek oldugunu söylüyor.

Profesör Peacock, virüslerin farkli mutasyona ugramasinin normal oldugunu ancak bunlarin sadece çok küçük bir bölümünün onlari asiya ve bagisiklik sistemine karsi güçlendirip daha bulasici hale getiren ya da hastaligi siddetlendirebilecek özellikler gelistirdigini anlatiyor.

Peacock, "Biz de bunlari ariyoruz. Çok çok nadiren ortaya çikmalarina ragmen bu tür özelliklere bakmak zorundayiz" diyor.

Dünya Saglik Örgütü (WHO) de, yeni varyantlarin hakim oldugu ülkelerde bile Oxford-AstraZeneca asisinin etkili olacagini açikladi.

Verilerin yetersiz olmasi nedeniyle bu asinin yeni varyantlara karsi ya da yasli nüfus için ne kadar etkili olabilecegi ya da ikinci dozun hangi arayla yapilmasi gerektigi konularinda tartismalar yasanmisti. Ingiltere gibi virüsün bagisiklik sistemine karsi daha dayanikli yeni bir varyantinin ortaya çiktigi Güney Afrika'da yapilan ilk deneylerden gelen ön sonuçlar, asinin, genç insanlarda virüsün hafif ya da orta düzeyde hastaliga yol açmasini önleyici etkisinin çok az olduguna isaret etmisti.

Fakat WHO Asilama Bölümü Baskani Doktor Katherine O'Brien, Güney Afrika'da yapilan deneylerin kesin sonuçlar vermedigini ve asinin, yeni varyantin agir hastaliga yol açmasini engellemesinin hala "mümkün" göründügünü söyledi.

Oxford asisini gelistiren bilim insanlari da, asilarinin yeni varyant üzerinde de etkili olacagini ve insanlarin hastaligi en azindan hastaneye kaldirilacak kadar agir geçirmesini engelleyecegini tahmin ediyorlar.

INGILTERE'DE ASI KAMPANYASINDA SON DURUM

Öte yandan Ingiltere'de asilama bütün hiziyla sürüyor. Hükümet, 15 Subat'a kadar ilk dört öncelik grubundaki 15 milyon kisinin asilanmasi hedefine yaklasmis görünüyor.

Ilk dört öncelik grubunda 70 yas ve üzeri nüfus ile bakimevlerinde kalan ve çalisanlar, saglik personeli ve ciddi baska hastaliklari olanlar var. 9 Subat itibariyla ülkede asilarinin ilk dozunu olanlarin sayisi 13 milyonu geçti ve her gün ortalama yaklasik 400 bin kisi asilaniyor.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —