Kötü beslenme sekli kansere neden oluyor...

Kötü beslenme sekli kansere neden oluyor...

Kanserin tanimina baktigimizda hücrelerin kontrolsüz bir sekilde çogalmasi durumu diyebiliriz. Beslenmenin kanser olusumunda ise %35 rolü bulunmakta. Peki nasil yanlis ve kötü beslenme kansere sebep olmakta?

Uzman Diyetisyen Zehra Bora Anlatti;

Yapilan arastirmalara göre obeziteye iten basit seker ve trans yagli besinlerle olusan kötü beslenme aliskanligiyla, rafine, islenmis besinlerdeki katki maddelerinin kanser olusumunda etkisi çok büyük!

Asiri alkol alimi, düzensiz yasam, asiri yag ve yagli besin alimi, lifli besinlerin az tüketimi, islenmis sarküteri ürünleri gibi tütsülenmis, dumanlanmis ve tuzlanmis besinlerin asiri tüketimi kanser riskini arttirmakta!

Beslenmemizi düzenleyerek kanser riskini azaltmaniz mümkün mü? Kanserden hangi beslenme tipi ile korunabiliriz?

Akdeniz diyet modelinde, kan kolesterolünü yükseltici doymus yagin az olmasi yine diyetin oksidasyona dayanikli ve kan lipitlerini yükseltmeyen zeytinyagi içeriyor olmasi, kan pihtilasmasini önleyici alfa-linolenik asit ve antioksidanlardan zengin olmasi nedeniyle kansere karsi koruyucu etkisi bulunmaktadir.

Akdeniz diyeti, Akdeniz'de yasayan insanlarin (Fransa'nin güneyi ve Yunanistan gibi) tipik olarak kalp krizi, diyabet, yüksek kolesterol, depresyon ve anksiyete gibi "yasam tarzi hastaliklarinin" çok daha düsük vakalara sahip oldugunu gösteren bir dizi bilimsel arastirmaya dayanmaktadir.Bunun sebebinin ise saglikli beslenme normlarindan kaynaklandigi düsünülmektedir.

Akdeniz diyet modeli bölgede yetisen sebze ve meyveler, tam tahillar, baklagiller, kuruyemisler, saglikli yagli tohumlar, deniz ürünleri ve en önemlisi zeytinyagi temelli olmasiyla dikkatleri üzerine çekmekte. Ayni zamanda Akdeniz diyeti yüksek düzeyde antioksidan bilesenler, doymamis yag asitleri, posa da içermektedir.

Rafine tahillar, islenmis et ve trans yaglar gibi islenmis gidalardan ve sekerden uzak durulan bir diyet sistemidir.

Akdeniz diyetinin temelinde kolay ve hizli kilo vermek ön planinda degildir. Dengeli ve saglikli beslenme düzeni olusturma ve uzun vadede saglikla sürdürülebilecek bir diyet sistemidir.

Diyet sistemleri arasinda biz Beslenme Uzmanlari tarafindan en çok tercih edilen ve önerilen beslenme modelidir.

Kansersiz uzun ve saglikli bir ömür dilerim.