Kovid-19'un kökenini arastiran DSÖ heyetinden çarpici açiklama

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenini arastiran Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) heyeti, virüsün Vuhan'daki gida pazarindan kaynaklandigina dair kanit bulunmadigini bildirdi.

Gündem 7.02.2021 11:51:31 0
Kovid-19

Çin haber ajansi Xinhua'nin haberine göre, DSÖ heyetinden Rus uzman Vladimir Dedkov, Kovid-19'un kökenine dair yeni bir açiklamada bulundu.

Dedkov, Vuhan'daki gida pazarinda salginin yayilmasi için tüm kosullarin oldugunu ancak bunun virüsün oradan kaynaklandigi anlamina gelmedigini söyledi.

Kovid-19'un Vuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarindan sizdigi iddialarini da yalanlayan Dedkov, "Laboratuvar mükemmel bir sekilde donatilmis. Oradan bir seylerin sizmis olabilecegini hayal etmek benim için zor." ifadelerini kullandi.

2002-2003'teki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgininin ardindan yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin oldugu bir arsiv yaratmak amaciyla kurulan enstitü, "Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay olarak üretildigi ve yanlislikla disari çiktigi" iddialarina konu olmustu.

Çinli yetkililer, söz konusu iddialari reddetmis, "Kovid-19'un baska bir ülkede ortaya çiktigi ve ithal dondurulmus deniz ürünleriyle ülkeye geldigine dair kanitlanmayan" karsi iddialar ortaya atmisti.

ÇIN SORUSTURMA ÇAGRILARINI GERI ÇEVIRMISTI

Çin, daha önce ABD yönetiminin virüsün kökenine iliskin sorusturma baslatilmasina dair talebini reddetmis, Avustralya hükümetinin Nisan 2020'de DSÖ'ye uluslararasi sorusturma çagrisi yapmasi üzerine bu ülkeye de ihracat kisitlamalari getirmisti.

Daha sonra uluslararasi baskilarin artmasinin ardindan ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, Ingiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve arastirmacilardan olusturulan heyet, ilk olarak ocak basinda Çin'e gitmis ancak Pekin yönetiminin geçerli vizelerin alinmadigi uyarisini yapmasinin ardindan geri dönmek zorunda kalmisti.

Izinlerin alinmasinin ardindan 14 Ocak'ta özel uçakla kente gelen heyet 14 gün karantinada tutulmus, bu sürede Çinli yetkililerle çevrim içi toplantilarla bilgi alisverisinde bulunmustu.

Heyet, 29 Ocak'ta basladigi saha çalismalarinda, ilk vakalarin görüldügü Vuhan'daki deniz ürünleri gida pazarinin yani sira Hubey Çin ve Bati Tibbi Bütünlesik Bölge Hastanesi, Vuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalik Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastaliklari Merkezinde incelemeler yapmisti.

KOVID-19, ILK KEZ VUHAN'DAKI GIDA PAZARINDA GÖRÜLMÜSTÜ

Dünya, Kovid-19 salginindan ilk kez Çin'in 31 Aralik 2019'da Hubey eyaletine bagli Vuhan kentinde "kaynagi bilinmeyen gizemli solunum yolu hastaliginin" ortaya çiktigini DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmustu.

Hastalik, ilk kez Vuhan'da deniz ürünleri gida pazarini ziyaret eden kisilerde görülmüs, sebebi anlasilamayan "solunum rahatsizligi" sikayetiyle 17 Kasim'da ilk hasta hastaneye basvurmustu.

Akciger iltihaplanmasina yol açan hastaliga yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona ugramis hali oldugu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep oldugu anlasilmisti. (AA)


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °