Izmir Köy Koop Birligi ortaklariyla beraber yeni bir zeytinyagi markasi üretmek üzere yola çikiyor. Izmir Köy Koop Birlik Baskani Neptün Soyer, "Üreticilerin zeytinyagini dökme olarak degil markalasarak degerinde satmasini saglamak üzere yola çikiyoru
Izmir Köy-Koop Birligi 1960 yilindan bu yana üretim yapan kooperatif ortaklariyla ve Yesil Mutabakat ilkeleriyle yeni bir zeytinyagi markasi yaratmak üzere harekete geçiyor. Köy-Koop çatisi altinda olan 20 tarimsal kalkinma kooperatifinin ürettigi zeytinyaginin artik tek bir marka çatisi altinda üretilip pazarlanmasi yönünde karar aldiklarini söyleyen Izmir Köy Koop Birlik Baskani Neptün Soyer, “Üreticilerin zeytinyagini dökme olarak degil markalasarak degerinde satilmasini saglamak üzere yola çikiyoruz” dedi. Zeytinyagi üretiminin yüzyillardir bu topraklarda bir üretim ve mutfak kültürü haline geldigini söyleyen Soyer, “Izmir sahip oldugu iklim ve zeytinlikleriyle önemli bir üretim hacmine sahip. Bununla birlikte, artan rekabet karsisinda gerek üretim gerekse satis/pazarlama sürecinde görülen ve sürdürülebilirligi tehdit eden zorluklar/krizler, Izmir’in ve üreticilerimizin hak ettigi payi almasini kisitliyor. Biz adil ve sürdürülebilir üretim, en önemlisi de yoksullugun önlenmesi için satis garantisini, bunun için de küçük üreticiyi ihracatçi haline getirmeyi gerekli görüyoruz. Izmir Köy Koop Birligi olarak ulusal ve uluslararasi pazarin durumu, üretimden nihai tüketiciye kadar tüm safhalarda verim ve pazarlama konularinda birlikte hareket etmemizi gerektiriyor” dedi.
16 ana ilkesi var
Karsi karsiya kaldigimiz Covid-19, afetler, iklim degisikligi, su krizi gibi tüm zorluklarla mücadele edebilmek için de bu bütüncül bakisa ihtiyaç oldugunu söyleyen Neptün Soyer, “Bu çerçevede Izmir Köy-Koop Birligi, en yeni yöntem ve uygulamalari benimseyerek insan sagligi, çevre ve pazarin durumu çerçevesinde sürdürülebilir çözümler uygulamak üzere hareket ediyor. Bilindigi üzere, Avrupa Birligi’ne uyum sürecinde gida güvenligi kapsaminda pek çok kanuni düzenleme yapiliyor ve bu düzenlemeler bizim üretim faaliyetlerimizde degisiklik doguruyor. Buna ek olarak, Avrupa Birligi’nin 2020 yilinda kabul ettigi ve pek çok alanda degisiklik yaratacak olan “Yesil Mutabakat” düzenlemesi de hem kendi hedeflerimiz hem de satislarimizi garanti altina almamiz için simdiden uyum saglamamiz gereken önemli bir alandir. Yesil Mutabakat, 16 ana ilkeden olusan bir düzenleme. Önümüzdeki aylarda Avrupa Birligi tarafindan Yesil Mutabakat konusunda uygulama ilkeleri yayinlanacak ve bu da ülkelerin ilgili oda/birliklerinin bizim gibi üreticiler için daha detayli sektörel analiz ve yol haritasi belirlememizi saglayacak. Ayrica önümüzdeki dönemde Yesil Mutabakat konularinda açilan fonlardan yararlanabilmek üzere biz de Köy-Koop Izmir olarak takipte olacagiz” seklinde konustu.