Köy Okullari Üretiyor

Izmir Bergama Ayaskent Irfan Kirdar Ortaokulu "Köy Okullari Üretiyor” adli proje kapsaminda tüm Türkiye'ye örnek olacak bir çalismaya imza atti.

Yerel 13.06.2021 12:10:10 0
Köy Okullari Üretiyor

Bergama Ayaskent Irfan Kirdar Ortaokulu ögretmen ve ögrencileri uzaktan egitim döneminde ürettikleri organik zeytinyagi ile adindan söz ettiriyor. Salgin sürecinde organik zeytinyagi üretimi fikrini hayata geçiren ögretmen ve ögrenciler, okul bahçesinde bulunan zeytin agaçlarini üretime kazandirdi. Genç girisimciler, ögretmenleri esliginde bahçedeki zeytin agaçlarindan topladiklari zeytinleri,  zeytinyagina dönüstürerek siseleme islemini gerçeklestirdi. Bu hasat döneminde elde edilen 25 litre yag, yarim litrelik siselere konularak satisa sunuldu. 50 adet zeytinyaginin tamami bir gün içerisinde tükendi.

Üreten okul fikrinden yola çikarak markalasma yolunda ilerleyen Bergama Ayaskent Irfan Kirdar Ortaokulu, elde ettikleri mahsulün kalite standardini daha da yükseltmek üzere çalismalara devam ediyor. Bu amaçla okul bahçesindeki uygun alanlara daha fazla zeytin agaci dikmeyi ve gelecek yillarda ürün rekoltesini arttirmayi amaçliyorlar.

13 ögretmenin görev yaptigi okulda okul müdürü Murat Mutlu, müdür yardimcisi Ugur Ural, fen bilimleri ögretmeni Emel Sezer ve Ingilizce ögretmeni Aysun Kavas sürecin tüm asamalarinda ögrencilerle beraber görev aldi. Genç girisimciler ögretmenleri ile zeytinyaglarinin siselenmesinden, etiket ve kutu tasarimina kadar birlikte çalisarak salgin dönemini firsata çevirmeyi basardilar.

Bergama Ayaskent Irfan Kirdar Ortaokulu, “Köy Okullari Üretiyor” adli proje ile Türkiye’deki köy okullarina örnek bir model sunarak köy okullarinin üretime katilmasini hedefliyor. Önümüzdeki yillarda ürün çesitliligini arttirmayi amaçlayan girisimci ögrenciler, marka olarak köylerinin adi olan  “Ayasköy” markasini tescil ettirerek tursu, sirke, salça, yumurta gibi diger ürünleri de okul kooperatifleri araciligiyla satisa sunmayi planliyor.

Birlikte Üreten Birlikte Büyüyen Bir Aileyiz

Proje ile ilgili konusan Izmir Il Milli Egitim Müdürü Dr. Ömer Yahsi, “Izmir egitim ailesi; birlikte üreten, birlikte büyüyen bir aile. Bu topraklarin en kiymetli hazinesi evlatlarimiz, bu bereketli topraklarin essiz mahsullerine sahip çikiyor. Egitimin yalnizca dört duvarla sinirli olmadigini bir kez daha görmüs olduk. Özellikle köy okullarimizda hayata geçirilen bu projeler bizi çok mutlu ediyor. Çocuklarimizla gurur duyuyoruz. Küçük yastan itibaren ögrencilerimize özgüveni ve girisimci ruhu asilarken ayni zamanda güzel ülkemizin zenginliklerini de fark ettiren kiymetli meslektaslarimi tebrik ediyorum. Salgin sürecinde umutsuzluga yilginliga kapilmadan birlikte üretecegiz birlikte basaracagiz dedik. Simdi bunun meyvelerini toplamak bizlere büyük bir haz ve gurur veriyor.” dedi.

    



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °