Kozak Yaylasi için çalismalar basladi! Fistikçamlarindaki veri kaybi degerlendirdi.
Kozak Yaylasi’nda yöre halkinin önemli geçim kaynaklari arasinda yer alan ve adina dumansiz fabrika denen fistik çamlarindaki verim düsüklügüne iliskin sorunlarin ve çözüm önerilerinin ele alindigi bilgilendirme ve proje tanitim toplantisi Bergama Toplum Sagligi Merkezi Müdürlügü toplanti salonunda gerçeklestirildi.
Kozak Yaylasi’nda yöre halkinin önemli geçim kaynaklari arasinda yer alan ve adina dumansiz fabrika denen fistik çamlarindaki verim düsüklügüne iliskin sorunlarin ve çözüm önerilerinin ele alindigi bilgilendirme ve proje tanitim toplantisi Bergama Toplum Sagligi Merkezi Müdürlügü toplanti salonunda gerçeklestirildi.
Orman Genel Müdürlügü koordinesinde gerçeklesen toplantiya Orman Genel Müdür Yardimcisi Sahin Aybal, Bergama Kaymakami Mahmut Kasikçi, Bergama Belediye Baskani Hakan Kostu, Izmir Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet Erol, Orman Zararlilari ile Mücadele Daire Baskani Fatih Ülküdür, Izmir Orman Bölge Müdür Yardimcisi Nurkan Yonar, Adana Orman Bölge Müdür Yardimcisi Tuncay Can, Bergama Orman Isletme Müdürü Turan Çignakli, konuyla ilgili çesitli kurum ve kuruluslarin temsilcilerinin yani sira çok sayida köy muhtari ve üretici katildi.
Panelin açilis konusmalarinda ilk olarak söz olan ve panele ev sahipligi yapan Izmir Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet Erol; Bergama Kozak Yaylasinda 16 bin 500 hektar tapulu, 6 bin hektar da devlet agaçlandirmasi fistikçami sahasi oldugunu, Izmir ve Manisa Illerini kapsayan Bölge Müdürlügü genelinde 45 bin 600 hektar fistikçami agaçlandirmasi oldugunu söyledi.
“ÇÖZÜM IÇIN BAKANLIGIMIZ ILE BIRLIKTE ÇALISIYORUZ”
Daha sonra kürsüye gelen Bergama Belediye Baskani Hakan Kostu, Bergama’nin gözbebegi sayilan, önemli ihracat ve gelir kalemlerinden olan fistikçami meyvelerinde son 10 yilda meydana gelen verim düsüklügünün üreticileri ekonomik anlamda sarstigini, konunun çözümü yolunda, basta Tarim ve Orman Bakani Sayin Dr. Bekir Pakdemirli olmak üzere, Tarim ve Orman Müdürlerinin, Üniversitelerin büyük bir gayret ve çalisma içinde olduklarini, bundan dolayi da umutlu olduklarini söyledi.
Bergama Kaymakami Murat Kasikçi ise; Fistikçamlarinin, üretildigi mahalleleri kalkindiran önemli bir ürün oldugunu, yöre halkinin bu sayede okulunu, camisini, saglik ocagini bile kendisi insa edebilecek güce sahip oldugunu söyledi. Ancak son yillarda meydana gelen verim düsüklügü ile ilgili çok ciddi sosyal ve ekonomik sikintilarin bölgede yasandigini, çözümün yakin takipçisi olduklarini, katki için her türlü destegi verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini söyledi.
Son olarak kürsüye gelen Orman Genel Müdür Yardimcisi Sahin Aybal; bu sorunun sancisini en çok çeken kurum olduklarini, çözüm için 2015 yilindan bu yana ülkemiz üniversitelerinden konuyla ilgili en seçkin bilim insanlarini bir araya getirdiklerini, çalisma grubu kurduklarini, ancak agaç ve ormancilik biliminin uzun vadeli, sabir gerektiren bir çalisma alani oldugunu söyledi. Orman Genel Müdür Yardimcisi Sahin Aybal, bu sorunun sadece ülkemizde degil, Akdeniz iklim kusaginda olan tüm ülkelerde yasandigini, çözümünü de hem ulusal düzeyde hem de uluslararasi düzeyde bulacaklarini belitti.
Açilis konusmalarinin ardindan, Izmir Orman Bölge Müdürlügü eski Orman Zararlilariyla Mücadele Sube Müdürü, simdi ise Adana Orman Bölge Müdür Yardimcisi olan Tuncay Can tarafindan Kozak yöresinde fistikçamlarinda meydana gelen sikintilarin geçmisini ve su ana kadar yapilan çalismalari özetleyen bir sunum gerçeklestirdi. Sunumun ardindan ise;
Bu amaçla baslatilan 10 adet projenin çalisma ekiplerinde görev alan Doç. Dr. Serdar Gökhan Senol, Prof. Dr. Alev Haliki Uztan, Doç. Dr. Hilal Tunca, Prof. Dr. Necip Tosun, Dr. Salih Parlak, Doç. Dr. Oguzhan Sarikaya, Fatih Aytar ve Dr. Yafes Yildiz yürütülen çalismalara iliskin toplantiya katilanlara bilgi verdiler ve katilimcilardan gelen sorulari cevapladilar.