Tarih: 12.03.2021 14:39

Krediye ulasmaktaki en büyük sorun bilinçsiz basvurular

Facebook Twitter Linked-in

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporlarina göre Türkiye’de finansal hizmetlere ulasan kisi sayisi halen Avrupa’nin çok gerisinde. Hiperaktif Kredi Danismanlik CEO’su Alper Özata vatandaslarin krediye ulasamamasinda en büyük sorunun bilinçsiz basvurulardan kaynakladigini belirtti. 

PROFILE GÖRE KREDI

Bankalarin kredi verebilmesinde en büyük etkenin kredi skoru oldugunu ifade eden Alper Özata; “Kisinin skorunu her detay etkileyebiliyor. Bilinçsizce yapilan kredi basvurulari bile krediye ulasimi zora sokuyor. Burada biz devreye giriyoruz. Öncelikle kisinin profilini aliyoruz. Geliri ne kadar? Kullanmis oldugu kredi varsa, bunun ödemeleri ne kadar? Bu taksitlerin gelirine orani ne? Hangi bankadan ne kadar kredi çekebilir? Tüm bunlari analiz ettikten sonra dogru yönlendirmeyi yapiyoruz. Böylece kisinin kapi kapi bankalari dolasmasina gerek kalmiyor. Bir nevi anahtar teslim kredi kullanim isine imza atiyoruz” dedi.     

DÜSÜK SKORA DA KREDI ÇIKABILIR

Kisiye kredi skor tablosunun kredi kullaniminda tek belirleyici unsur olmadigini söyleyen Alper Özata “Findeksten aldiginiz raporun yanina hangi bilgileri eklemeniz gerektigini biliyoruz. O bilgilerle ne kadar kredi kullanabilirsiniz hangi bankadan kullanmalisiniz yorumlayabiliyoruz.  Skoru 750 olan bir kisiye bile kredi çikardigimizi gördük ki bu oran bankalarin kredi verebilecegi bir oran degil. Kisaca dogru yolu izlerseniz iyi sonuç alabiliyorsunuz” açiklamasinda bulundu. Bankalarin en düsük 1300 skor istediklerini söyleyen Alper Özata “Öyle durumlar oluyor ki, 1600 kredi skoru olan müsteriye bile bankalar kredi vermiyor. Çünkü kisi basvuru yaparken yanlis yol izliyor. Basvuru hatalari, gelirlerinin dolmasi gibi birçok neden krediye ulasamama konusunda etkin rol oynuyor” diye konustu.

YAPAY ZEKA KULLANIYORUZ

Simülatörlü kredi sorgulama sisteminden bahseden Alper Özata “Hiperaktif Kredi Danismanlik sirketimizin yeni ürünü. Bu yapay zeka temelli akilli kredi basvuru sistemi. Müsterimizin hangi bankanin, hangi subesinden, ne kadar faizle, ne kadar vade ile kredi kullanabilecegini, anlik durumda kullanamiyorsa ne kadar beklemesi gerektigini, kredi çikmiyorsa bunun nedenlerini direkt olarak çikariyoruz. Müsterimizin bu envantere ulasma ihtimali yok. Yalnizca Findeks raporundan finansal durumunuzu görebilirsiniz. Bu da basvuruyu dogru yapmaniz için yeterli degil. Findekste yer alan kredi degerlerinizi yorumlayabilmek farkli bir bilgi ve tecrübe gerektirir” diye konustu. Kredi basvurularinda yüzde 70’lik bir oranda olumlu sonuç aldiklarini da ifade eden Alper Özata "Bizim çizdigimiz yol haritasini izleyen müsterilerimiz olumlu sonuçlar aliyor. Ayda 5 milyon liranin üzerinde kredi kullanimi için danismanlik yapiyoruz. Dünyada var olan finansal sistemleri ülkemizde bulunan bankalarin kredi verme politikasina göre degerlendiren, kredi basvurusunda avantaj saglayan ve sadece bize ait olan yapay zekamiz ile Türkiye’de kredi basvurularinda önemli bir degisiklige imza attik. Nitelikli insan kaynagimiz ile ülkemizde 6’inci siraya kadar yükseldik. Hedefimiz Türkiye’nin en kaliteli ve en güvenilir sirketi olmak” açiklamasinda bulundu.

ORTALAMA 50 BIN TL

Kredi müsterilerinin ortalama 50 bin TL kredi kullandiklarini söyleyen Hiperaktif kredi Danismanlik Tahsis ve Operasyon Müdür Ozan Uzun “5 bin TL’de kullanan var, 100 bin TL’de. Ortalama 50 bin TL civarinda seyrediyor. Sirketlerden son dönemde daha fazla talep geliyor. Malum pandemi nedeniyle krediye ulasmalari zorlasti. Birçok kisi ve sirkete bu zor dönemde ihtiyaçlarini karsilamalari için destek oluyoruz” dedi.  

KADINLARA DAHA KOLAY KREDI ÇIKIYOR

Kredi basvurularinda kadinlarin yüzde 20 ile erkeklere göre daha düsük seviyede seyrettigini ifade eden Alper Özata “Ancak kadinlarin basvurulari daha kolay kabul görüyor" dedi. Birçok insan ev hanimlarinin kredi kullanamayacaklarini düsündügünü söyleyen Alper Özata “Geçmiste bir çalisma hayati olan, zamaninda sigortasi yapilmis ve geliri görünen bir ev hanimina kredi çok daha kolay onaylaniyor. Nihayetinde bir skor olusuyor” dedi. Pandemi döneminde ev hanimlarinin eslerine kredi kullanarak destek olduklarini belirten Alper Özata “Birçok basvuru aldik. Zamaninda is hayatinda çalismis olan ev hanimlari, pandemi döneminde kredi kullanarak eslerine destek oldu” dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —