Küçük esnafa vergi muafiyeti müjdesi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ekonomik Reform Paketi'nin detaylarini açikladi.

Ekonomi 12.03.2021 18:38:01 0
Küçük esnafa vergi muafiyeti müjdesi

Cumhurbaskani Erdogan, Haliç Kongre Merkezi'nde "Ekonomi Reformlari Tanitim Toplantisi"nda merakla beklenen yeni reform paketine iliskin açiklamalarda bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan'in konusmasindan öne çikanlar söyle;

- Ilk reform alanimiz, risklere karsi daha güçlü bir kamu maliyesi yapisini olusturmak olacaktir. Harcama disiplini, kamu borç yönetimi, vergi düzenlemeleri, kamu alim ihaleleri, kamu-özel isbirlikleri ve kamu iktisadi tesebbüsleri gibi hususlari kapsayan yeni politikalari hayata geçiriyoruz.

- Makroekonomik istikrar kapsaminda, kamu maliyesi, enflasyon, finansal sektör, cari açik ve istihdam alanlarina odaklandik. Enflasyonda risk olusturan yapisal soklari degerlendirmek, gerekli politikalari belirlemek ve yönetmek için Fiyat Istikrari Komitesi'ni tesis ediyoruz.

- Döner sermayeyi Meclis denetimi kapsamina aliyoruz. Kamuda tasit alimi ve kiralanmasi, temsil ve agirlama gibi harcama alanlarina sinirlamalar getiriyoruz. 

- Kamu personeliyle ilgili is ve islemlerin tek bir idare tarafindan yürütülmesini sagliyoruz.

- Reform paketimizde 850 bin dar gelirli küçük esnafimiza yönelik bir vergi muafiyeti de yer aliyor.

- Israfa kesinlikle tahammülümüz olmadigi için kamu idarelerinde tasarruf anlayisini yayginlastiracak önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. 7 gün 24 saat çalisacak Türkiye dijital vergi dairesi uygulamasini baslatiyoruz. Borç stokunun dis soklara karsi duyarliligini azaltabilmek için döviz cinsi borçlarin toplam borç stoku içerisindeki payini düsürüyoruz.

- Hazine nakit yönetimini de daha güçlü hale getiriyoruz. Bunun için Hazine'nin kullanimi disinda kalan kurumlarin hesabini, Tek Hazine Kurumlar Hesabi Sisteminde toplayarak, nakit yönetiminde verimliligi sagliyoruz. 

- Vergi Usul Kanunu'nu kayit disiligi azaltacak ve vergiye uyumu tesvik edecek sekilde güncelliyoruz. Elektronik defter ve elektronik belge kullanimi uygulamasini kademeli olarak yayginlastirarak, vergi kayip ve kaçagini azaltiyoruz. Hal yasasi çalismalarini tamamlayacagiz. 

- Uluslararasi yatirimcilarin vergi hususunda karsilastiklari sorunlari da reform kapsamina aldik. Kamu alim ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçiyoruz. Vergi denetiminde standart, öngörülebilir ve haksiz rekabeti önleyen modellere geçiyoruz. Kamunun ithal ürün kullanimini azaltmak için Sanayilesme Icra Komitemizin çatisi altinda merkezi izleme sistemi kuruyoruz.

- Bireysel emeklilik sistemini çok daha genis kesimlere yayginlastiriyoruz. Nüfusumuzun yüzde 25'ini olusturan 18 yas altindaki çocuklarimizin sisteme girebilmesinin önündeki engelleri kaldiriyoruz. 

- Cari açikla mücadelede 3 temel politikayi takip edecegiz. Ilk olarak, yapisal cari açiga odaklaniyoruz. Ikinci önceligimiz, ihracatin tabana yayilmasini saglayarak, potansiyeli olup hiç ihracat yapmamis KOBI'leri ihracata tesvik etmektir. Üçüncü ve son alanimiz ise sanayide yesil dönüsümü desteklemektir.

- Yenilikçi ve güçlü bir saglik endüstrisinin gelistirilmesi amaciyla Cumhurbaskanligina bagli Saglik Endüstrileri Baskanligi kuruyoruz.

- Enerji verimliligi desteklerinin kapsamini genisletiyoruz. Elektrik enerjisi depolama tesislerinin kurulmasina yönelik yasal altyapiyi tamamliyoruz. Enerjide disa bagimliligi azaltan politikalari etkin sekilde uygulamayi sürdürecegiz. Enerji verimliligi desteklerinin kapsamini genisletiyoruz.

- Salginin istihdam piyasalarinda olusturdugu tahribati gidermek için ilave Istihdama Finansman Destegi adiyla yeni destek modeli getiriyoruz. Firmalar, istihdama kattiklari her bir ilave kisi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 24 ay vadeli, ilk 6 ayi ödemesiz 100 bin liralik kredi kullanabilecektir.

- Kamu görevlileri, kadrolarina bagli pozisyonlari disinda, en fazla bir kurumun yönetim veya denetim kurullarinda görev alabileceklerdir. Üretken yatirimlarin artmasini saglamak için özel sektörde öngörülebilirligi güçlendirecek adimlar atiyoruz.

- Ekonomideki tüm gelismeleri yakindan izlemek ve yönetmek amaciyla iki yeni yapi kuruyoruz. Bunlardan birincisi, Cumhurbaskani Yardimcimizin baskanliginda çalisacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu'dur.

- Tüketicinin korunmasi, kayitliligin artmasi ve piyasada haksiz rekabetin etkin bir biçimde önlenmesi amaciyla bagimsiz bir Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kuruyoruz.




Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °