Kül depolama sahalarini mevzuata uygun hale getirmeyen termik santraller çalisamayacak

TEMA Vakfi, kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatina uyum saglamalari için 31.12.2019'a dek taninan muafiyet süresinin bitmesinden sadece 5 gün önce yapilan yönetmelik degisikliginin iptali için 2020 yilinin Subat ayinda dava açmisti. Ilgili madde

Çevre 5.03.2021 19:04:21 0
Kül depolama sahalarini mevzuata uygun hale getirmeyen termik santraller çalisamayacak

TEMA Vakfi tarafindan açilan davada verilen yürütmeyi durdurma kararinin gerekçesinde; santrallere 31.12.2019 tarihine kadar taninan muafiyet süresinin söz konusu santrallerin gerekli yatirimlari yapmalari için yeterli oldugu vurgusu dikkat çekti. Kararda, termik santrallerin faaliyetleri sonucu olusan atiklarin; toksik nitelikte oldugu, yer alti ve yüzey sulari ile tarim alanlarini kirlettigi, çevre ve insan sagligi açisindan olumsuz etkilerinin bulundugu da vurgulandi. Bu denli kirletici ve riskli olan atiklarin depolanmasina; çevre yatirimlari yapilmadan, içerigi ve ayrintisi belli olmayan bir akademik rapora dayali olarak devam edilmesinin hukuka uygun olmayacagi ifade edildi. Danistay Idari Dava Daireler Kurulu, söz konusu degisikligin yapilmasi halinde insan ve çevre sagligi üzerinde telafisi güç veya imkânsiz zararlar dogabilecegi gerekçesiyle yürütmeyi durdurma karari verdi.

Kapanmasi gereken termik santraller çalismaya devam edecekti

Dava konusu Yönetmelik degisikliginde bahsi geçen kömürlü termik santrallere, çevre mevzuatina uyum saglamalari ve gerekli yatirimlarini tamamlamalari amaciyla 31.12.2019 tarihine kadar süre taninmisti. Madde geregi, verilen tarihte çevre yatirimlarini tamamlamamis olan termik santrallerin bu tarih itibariyla faaliyetlerinin durdurulmasi gerekmekteydi. Bu kapsamda düzenli kül depolama alanlarina iliskin çevresel eksiklikleri bulunan santrallerin faaliyetlerinin durdurulmasi gerekirken, yatirim için verilen son sürenin bitmesinden bes gün önce yapilan bir Yönetmelik degisikligiyle santrallerin çalismasinin önü açilmisti. 

Çevre yatirimlarini tamamlamamis kömürlü termik santrallerinin faaliyetlerine son verilmelidir

Kömürlü termik santral atiklari; baca gazi ve kül depolama sahalarindaki eksiklikler nedeniyle bölgelerindeki yer alti ve yüzey sularini, tarim alanlarini ve halk sagligini derinden etkileme potansiyeline sahip olan ve özel koruma tedbirleri gerektiren atiklardir. Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararinin geregi yapilmali, Mugla Yatagan ve Kütahya Seyitömer Santralleri basta olmak üzere, çevre yatirimlarini tamamlamamis olan tüm santrallerin faaliyetlerinin yatirimlar tamamlanana kadar durdurulmasi gerekmektedir. 

TEMA Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Deniz Ataç: “Kömürsüz bir gelecek mümkün”

TEMA Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Deniz Ataç, konuya iliskin yaptigi açiklamada; “Kömürlü termik santraller, arazi kullanimi ve olusturdugu kirlilik nedenleriyle ekosistem üzerinde büyük baski yaratmakta ve iklim krizinin baslica nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Ülkemizin, termik santrallere yatirim yapmak yerine; enerji verimliligini en üst seviyeye çikararak, alternatif enerji kullanimi üzerine arastirma yaparak kömürlü termik santrallerden çikisi adil bir dönüsüm ile saglayacak gücü ve potansiyeli vardir” ifadelerini kullandi. 



Perşembe 19.3 ° / 13.4 °
Cuma 20.7 ° / 14.3 °
Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °