Halk arasinda "kulak kireçlenmesi” olarak bilinen Otoskleroz rahatsizligi agirlikli olarak kadinlari etkilemekle birlikte 25-30 yaslarindaki bireylerde daha sik görülüyor. Otoskleroz rahatsizligi olanlarda isitme kaybi, kulak çinlamasi ve daha az oran
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Kulak, Burun, Bogaz Uzmani Prof. Dr. Murat Topak, kulak kireçlenmesi rahatsizligi ile ilgili önemli bilgiler paylasti.
Otoskleroz rahatsizliginin kulak kireçlenmesi olarak tanimlandigini belirten Prof. Dr. Murat Topak, “Otoskleroz iç kulagin kemik bölümünden ve üzengi kemikçiginin tabanindan kaynaklaniyor. Patolojinin boyutuna, aktivitesine ve etkiledigi bölgenin yerine göre isitme ve denge fonksiyonlarini etkileyen kulak kemiginin henüz nedeni ortaya konulamamis bir hastaligidir. Hastalik sadece insanlarda olustugu için deneysel çalismalar yapilamiyor” dedi.
Kulak kireçlenmesi rahatsizliginin toplumdan topluma degismekle birlikte yüzde 0.3 ile yüzde 1 oraninda görüldügünü ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, “Otoskleroz, kadinlarda erkeklere oranla yaklasik iki kat daha fazla görülmekle birlikte en sik 20-35 yaslar arasindaki bireylerde tespit ediliyor. Beyaz irk disinda görülmesi çok nadir bir hastalik. Hastalarin yüzde 60’inda aile öyküsü de oluyor” diye konustu.
Kulak kireçlenmesi rahatsizliginda ön planda olan sikâyetlerin isitme kaybi, kulak çinlamasi ve daha az oranda olmak üzere bas dönmesi oldugunu söyleyen Prof. Dr. Murat Topak sözlerine söyle devam etti:
“Isitme kaybi genellikle iki taraflidir ve ilerleyicidir. Bir kulakta daha önce baslayabilir. Gebelikte isitme kaybi artar. Isitme kaybi, üzengi kemiginin iç kulakla baglanti bölgesinin kireçlenmesine bagli olarak iletim tipi karakterindedir ancak iç kulagin etkilendigi durumlarda sensorinöral olarak isimlendirilen iç kulak tipi isitme kaybi özelliginde olabilir. Kulak çinlamasi isitme kaybi ilerledikçe artar. Isitme kaybinin seyri hastadan hastaya farkliliklar gösterebilir. Bazi hastalarda isitme kaybi duragan devam eder ve yillarca ilerlemeden kalabilir. Bazi hastalarda ise hizla ilerler. Hastalarin %20-70’i araba, otobüs veya trenle yolculuk yaparken veya gürültülü ortamda çalisirken konusma seslerini daha iyi duyduklarini ifade ederler. Ayrica hastalarin alçak sesle konusmalari dikkat çeker.”
Tani konulduktan sonra tedavide esas olarak cerrahi tedavi ve isitme cihazi kullanilmasinin ön planda oldugunu kaydeden Topak, “Bununla birlikte florid tedavisi de hastaligin ilerlemesine engel olma amaci ile kullanilabilir ancak etkinliginin tam olarak belirlenememesi ve yan etkilerinin fazla olmasi nedeniyle bu yönteme sik basvurulmuyor. Cerrahi tedavide üzengi kemikçiginin kireçlenme nedeniyle hareket edemeyen iç kulakla baglanti saglayan bölgesinde bir açiklik olusturularak buraya bir protez yerlestiriliyor. Tedavi edilmedigi takdirde hastada isitme kaybi artacaktir. Eger hasta cerrahi tedaviyi kabul etmiyorsa isitme cihazi iyi bir seçenek olarak degerlendiriliyor” dedi.