KÜLTÜRPARK' TA ATLARIN KATLEDILMESI KINANDI

Mülkiyeliler Birligi Izmir Subesi Hayvan Haklari Grubu, Izmir Barosu ve Izmir Kent Hakki Merkezi, Emekçi Atlar Heykeli önünde yaptiklari açiklamada Kültürpark'in insasi sirasinda atlarin zorla çalistirilmasini ve ölümlerine sebebiyet verilmesini kina

Güncel 15.04.2021 18:55:59 0
KÜLTÜRPARK

Açiklama sirasinda Emekçi Degil Özgür Atlar için Yasam Hakki yazili pankarti açan grup üyeleri "Yasasin türler-arasi esitlik ve dayanisma" , "Emek sana deger olsun Benim gönlüm kirlarda" ile Hayvan Haklari Yasasinin çikmasini talep eden dövizler tasidi.

1922 yanginindan sonra uzun süre moloz yigini olarak duran simdiki Kültürpark alani 1934 yilinin ikinci yarisindan itibaren temizlenmeye baslandi. 1 Eylül 1936 yilinda da Kültürpark olarak açilisi yapildi. Bazi kaynaklarda 23 ay gibi kisa sayilabilecek sürede gerçeklesen hafriyat çalismalarinda 168 atin hayatini kaybettigi belirtilmektedir. Bu atlarin anisina Heykeltras Mehmet Sadi Çalik tarafindan Emekçi Atlar Heykeli 1940 yilinda yapilmisti.

Kurumlar adina söz alan Mülkiyeliler Birligi Izmir Subesi Hayvan Haklari Grubu Sözcüsü Asena Gülmez; “Dönemin kosullari, teknolojik yapinin yetersiz olusu, hayvanlarin bu islerde çalistirilma zorunlulugu gibi gerekçeler öne sürülse bile, onlarca atin zorla çalistirilmasini kabul edilebilir görmek mümkün degildir. Dönemin belediye baskani ve yetkililerin üzüntülerini belirtmeleri, atlarin çalistirilmasini ve ölümlerine sebebiyet verilmesini hakli kilmamaktadir. Biz, söz konusu heykelin yapilmis olmasini önemli buluyoruz, ama bu heykeli bir minnet degil, bir özür heykeli olarak görüyoruz. Insan soyu olarak Kültürpark yapimi sürecinde katledilen atlarin anilari önünde saygi ve mahcubiyetle egiliyoruz" dedi.

HAYVAN HAKLARI YASASI DERHAL ÇIKMALI

Türümüzün, geçmiste ve bugün, diger hayvanlar üzerindeki vahsi egemenliklerini onaylamadiklarini söyleyen Gülmez "Çogunun soyunun tükenmesine neden olunmasini soykirim suçu olarak görüyoruz. Bugün hala ekosisteme müdahale, sinirsiz kentsel genisleme ve ekonomik büyüme ile kâr elde etme hirsi sebebiyle hayvanlarin yasam alanlarina müdahale edilmesine, onlarin kötü muamele görmesine ve ölümlerine neden olunmasina itiraz ediyoruz.  Hayvan Haklari Örgütlerinin talepleri dogrultusunda, Hayvan Haklari Yasasinin bir an önce yürürlüge girmesini, uygulanmasi ve takibini daha fazla ertelenemez görüyoruz.

HAYVANLARIN HABITATLARINA MÜDAHALE EDILMEMELI

Sözcü Asena Gülmez "Artik sehrin ve kirsal alandaki yasam alanlarinin tek sahibi ve sakininin insanlar olmadiginin ayirdina varalim. Hayvanlarin yasamlarini özgürce ve kendi türlerinin gereklerine özgü bir biçimde devam ettirmesi, korunmasi, bakilmasi, habitatlarina saygi gösterilmesi dogrultusunda onlara karsi tarihsel bir sorumlulugumuz oldugunu kabul edelim.  Sehirlerin insasi ya da baskaca ihtiyaç ve arzularimiz sebebiyle duygulari olan, aci çekebilen hiçbir canliyi gözden çikarmayalim.

Bunu, Kültürpark’in insasinda hayatini kaybeden atlarin ve insan türünün istekleri için hayatini kaybeden milyarlarca canlinin anisina borçluyuz.” açiklamasinda bulundu.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °