Kurtulus'un yüzüncü yilinda Soyer'den önemli projeler

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer Türkiye'ye örnek olan ve gelecege isik tutacak projelerini Ekonomi Muhabirleri Dernegi Izmir Subesi'nin düzenledigi basin toplantisinda anlatti.

Çevre 8.07.2022 11:25:43 0
Kurtulus

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer Türkiye’ye örnek olan ve gelecege isik tutacak projelerini Ekonomi Muhabirleri Dernegi Izmir Subesi’nin düzenledigi basin toplantisinda anlatti. Baskan Soyer, konusmasinda Izmir Iktisat Kongresi’nin Türkiye’nin ikinci yüzyili için yeniden toplanacaginin müjdesini verirken, Izmir Dünya Baris Ödülü’nü baslatacaklarini açikladi. Soyer, “Yüzüncü yildan sonra Izmir barisla anilan bir sehir olacak” dedi. 

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Ekonomi Muhabirleri Dernegi (EMD) Izmir Subesi’nin düzenledigi “Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Kent Ekonomisine Katkilari” baslikli toplantida Izmir basininin temsilcileriyle bir araya geldi. Ismet Inönü Kültür Merkezi’ndeki toplantiya EMD Izmir Subesi Baskani Murat Demircan, Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, belediye bürokratlari ve Izmir basininin temsilcileri katildi. 

100. yil Iktisat Kongresi Izmir’de toplaniyor 

Baskan Tunç Soyer konusmasinda Türkiye’nin kaderine yön veren Izmir Iktisat Kongresi’nin, Türkiye’nin ikinci yüzyilinda yeniden Izmir’de toplanacaginin müjdesini verdi. Iktisat Kongresi’nin sadece Türkiye için degil insanlik tarihi için çok büyük bir öneme sahip oldugunu ifade eden Baskan Soyer, “Iktisat Kongresi, daha cumhuriyet kurulmamisken bir devletin iktisat politikalarini belirlemek için toplandi. Iktisat Kongresi’ni düzenleyenler, ekonomi politikalarina devletin müdahalesinin nasil olmasi gerektigine karar verdi. Mustafa Kemal Atatürk, yüz yil önce Iktisat Kongresi’ni 4 ayri toplum katmaninin temsilcilerini bir araya getirmis. Tüccarlar, sanayiciler, isçiler ve çiftçiler. Bin 200 delege, 17 Subat – 4 Mart tarihleri arasinda nasil bir toplum hayal ettiklerini, nasil bir ekonomi istediklerini müzakere etmisler. Biz bu 4 toplum katmanini ayni sayida temsilciyle bir araya getirecegiz. 1 Agustos’tan itibaren bu toplum katmanlari 3 ay boyunca müzakere edecekler. 5 soruyu biz, düzenleme heyeti olarak onlara sunacagiz. 5 soruyu da onlarin belirlemesini isteyecegiz. 10 sorunun cevabini 3 ayin sonunda ortaya koymalarini isteyecegiz. Hangi düzenlemeleri yapabileceklerini belirleyecekler. Ikinci kisimda ise 4 ayri masa, 4 ayri baslikta, 4 ayri toplum grubundan gelen konulari müzakere edecek. Birinci masa ‘Birbirimizle helallesiyoruz’ masasi, ikinci masa ‘Dogamizla helallesiyoruz’ masasi, üçüncü masa ‘Geçmisimizi hatirliyoruz’ masasi ve dördüncü masa  ‘Gelecegimizle bulusuyoruz’ masasi. Adina simdilik Yüksek Istisare dedigimiz kurul, bütün bu manifestolari ve bildirgeleri 17 Subat - 4 Mart tarihleri arasinda masasina koyuyor ve buradan gelecek yüzyilin iktisat politikalari neler olmalidir bunlari ortaya koyuyor. Biz de bunlari tüm siyasal partilerin tüm STK’larin ve talep eden herkesin önüne koyuyoruz. Özetle iktisat kongresini gerçekten ikinci yüzyilin iktisat politikalarinin tartisildigi ve aydinlattigi bir bulusmaya dönüstürmek istiyoruz” diye konustu. 


“9 Eylül Türkiye’nin en büyük organizasyonu olacak”

 Baskan Soyer toplantida Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yildönümü kutlamalari için yasadigi heyecani dile getirerek, “1 Agustos’tan itibaren 9 ay boyunca yüzüncü yili birçok etkinlikle birlikte kutlayacagiz. 9 Eylül günü, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük organizasyonuna ev sahipligi yapacagiz. Asil yapacagimiz sey bunun belgeselini çekecegiz. Bizden sonraki kusaklara onun belgeselini birakacagiz. Izmir’in yüzüncü yilini nasil kutladigini miras olarak birakacagiz. Gündogdu’da olaganüstü büyük bir canlandirma ve konserler olacak. Mutlaka herkesi davet ediyorum. 10 Eylül’de de Izmir’in türkülerini seslendirecegiz. Çünkü 10 Eylül Mustafa Kemal Atatürk’ün Izmir’e gelisinin yildönümü. Biz hep 9 Eylül’ü kutluyorduk, bundan sonra Izmir, 9 ve 10 Eylül’ü birlikte kutlayacak” ifadelerini kullandi. 

“Izmir Dünya Baris Ödülü basliyor”

Izmir’in yüzüncü yil etkinliklerini baris temasiyla düzenleyeceklerini ifade eden Baskan Soyer, söyle konustu: “Yüz yildir sürdürdügümüz barisi daha güçlü dillendirmek istiyoruz. O nedenle tüm organizasyonlarimizin arkasindaki ana fikir baris olacak. 17 Subat-4 Mart tarihleri arasinda tamamlayacagimiz Iktisat Kongremizin sonunda Nisan ayinda Izmir Dünya Baris Ödülü’nü baslatiyoruz. Yüzüncü yilin ardindan Izmir’i barisla anilan bir sehir, barisi kutlayan ve barisi anan bir sehir olarak tüm dünyada tanitmak için çalisiyoruz” dedi. 

Akdeniz zirvesi

Baskan Soyer, Kasim ayinda Akdeniz Belediyeler Birligi Genel Kurulu’na ev sahipligi yapacaklarini söyleyerek söyle devam etti: "Akdeniz’in her yerinden belediye baskanlarini Izmir’de agirlayacagiz. Insanlarin içine düstügü sikintili süreci müzakere edecek ve çözüm önerilerini Akdeniz’den kaynak alarak ortaya koyacak bir dizi bulusmaya ev sahipligi yapacagiz. Akdeniz’de barisin ve demokrasinin köklerinden beslenerek yeniden insanlar çözüm önerileri ve umut ortaya koyacak. Buradan hazirlanacak manifestoyu da Akdeniz’den gelen belediye baskanlarinin önüne koyacagiz. Bir yandan 100’üncü yil Iktisat Kongresi ve baris çerçevesinde yürüttügümüz çalismalara Akdeniz ve Akdeniz Belediyeler Birligiyle paralel olarak sürecek."

“Bir yerel yönetim olarak hükümetin biraktigi boslugu doldurduk”

Baskan Soyer “Baska Bir Tarim Mümkün” slogani çerçevesinde Izmir Tarimi çalismalariyla ortaya konulan yerel tarim politikasini, üreticiye yönelik destekleri de anlatti. Soyer, "Bu yil yedi lira olarak açiklanan bugday taban fiyatina Izmir’de 14 lira veriyoruz. Mart ayindan bugüne kadar kooperatiflerimiz araciligi ile 16,5 milyon liralik küçükbas sütü aldik ve tamamindan peynir yaptik. Peynirlerimizi yine kooperatiflerimiz üretti. Bunlari islemek, peynir yapmak için 5 milyon liralik üretim masrafi yaptik. Toplamda 40 milyon liralik peynirimiz oldu. Sadece dört ayda ve yalnizca tek bir kalem ürün üzerinden 18,5 milyon liralik katma deger yarattik. Üstelik bunu belediye sirketlerimiz üzerinden, tek bir kurus kamu kaynagini israf etmeden yaptik. Sürpriz peynirlerimiz var ve bu peynirlerimiz çok yakinda Izmirli markasi ile piyasaya sürülecek.  Süt üreticilerine üç yilda 277 milyon 129 bin 600 lira destek olduk. Son üç yilda 73 üretici kooperatifinden aracisiz ürün alimi yaparak, üreticimize 540 milyon liralik destek sagladik. Bayindir’da 140 milyon lira yatirim maliyetiyle günlük 100 ton süt isleme kapasitesine sahip Süt Isleme Fabrikamiz bitmek üzere. Yaz sonu açilisini yapacagiz. Bir yerel yönetim olmamiza ragmen hükümetin biraktigi boslugu doldurduk. Kamunun adil regülasyon görevini yerine getirdik” diye konustu.

“Koku master plani olusturmak için çalisiyoruz”

Yüzülebilir Körfez hedefiyle Izmir Körfezi’nin temizligi konusunda olusturulan stratejiyi paylasan Baskan Soyer, “Göreve gelir gelmez öncelikle Körfezi temizlemek için uygulanan stratejiyi ve faaliyetleri masaya yatirdik. Körfezin ne yazik ki halen kirli olmasinin üç ana nedenini belirledik. Körfez’in nasil temizlenecegine dair çok net, bilimsel bir yol haritasi var. Bu plani sabirla ve tam bir kararlilikla uyguluyoruz. Körfezle ilgili sorunlara paralel olarak bu stratejimizin de üç ayagi var. Birincisi, Izmir’de birlikte akan kanalizasyon ve yagmur suyu hatlarini ayirmak. Ikinci ayak, Çigli Aritma Tesisi’nin ve çamur döküm sahasinin rehabilitasyonu. Üçüncü ve son ayak, Çigli Aritma Tesisi’nden çikan binlerce metreküp tatli suyun çikis noktasini iç Körfez’den orta Körfez’e tasimak ve iç körfezin siglasmasini engellemek. Tüm algi operasyonlarina ragmen, bugüne kadar hiç kimsenin üstlenmedigi bu görevi Izmir’de ekibimle birlikte gögüslüyoruz. Aksini yapmak, zaten sehrimize ve görevime ihanet olurdu. Bu nedenle göreve geldigim ay itibariyla Izmir’in yagmur suyu kanallarinin insa edilmesi talimatini verdim. Su ana kadar 196 kilometre yaptik, iki yil içinde 200 kilometre daha yapacagiz. Tüm bu çalismalarimizi Çevre Mühendisleri Odasi basta olmak üzere ilgili uzman kuruluslar ve akademisyenler ile bir koku master plani olusturmak üzere bir araya getiriyoruz” ifadelerini kullandi.


“Dogayla uyum için IzDönüsüm projesi”

 Türkiye’de yesil altyapiyi bir altyapi meselesi olarak kabul eden ilk belediye olduklarinin da altini çizen Soyer, dönemin sonunda Izmir kent merkezini çepeçevre saran 35 Yasayan Park’in hizmete girecegini, milyonlarca metrekarelik rekreasyon alanlariyla sehirde kisi basina düsen yesil alan miktarinin 16 metrekareden 30 metrekareye çikacagini dile getirdi.  Izmir’i dogayla uyumlu bir hale getirmek için hane ölçeginde de çalismalar yürüttüklerinin altini çizen Soyer, Izmir’de çöp kavramina son veren IzDönüsüm projesini de detaylariyla anlatarak,  "IzDönüsüm projemiz ile çöp kavramina son veriyoruz. Çünkü çöpü bir ham madde olarak ekonomiye ve dogamiza yeniden kazandiriyoruz” dedi.

“Hedefimiz 20 bin konut yapmak”

Dünyanin ilk Cittaslow Metropol’u olan Izmir’de bu kapsamdaki uygulamalara iliskin de bilgi veren Tunç Soyer, Izmir’in kentsel dönüsüm modelini de tüm detaylariyla açikladi. Türkiye’de ilk kez gerçeklestirilen belediye sirketi ve kooperatif isbirligiyle kentsel dönüsümdeki insaat çalismalarinin yeniden hiz kazandigini dile getiren Baskan Soyer, “Üç temel ilkeyle, yani yerinde dönüsüm, yüzde yüz uzlasi ve Büyüksehir Belediyesi garantörlügü ile Izmir’in dört bir yaninda insaatlarimiz basladi. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballikuyu, Çigli Güzeltepe ve Örnekköy olmak üzere alti bölgede dönüsüm ayni anda devam ediyor. 3 bin 958 bagimsiz birimin yapimi sürüyor, 2 bin 500 bagimsiz birim ise yapim ihalesine hazir hale geldi. Hedefimiz 20 bin konut yapmak” diye konustu. 

Türkiye’de ilk kez uygulanan depremzedelere yönelik Halk Konut projesini hayata geçirdiklerini de anlatan Soyer, depremde yikilan apartmanlardan Dilber apartmani sakinlerinin kurdugu kooperatif ile ortaklik protokolü imzaladiklarini söyledi.

“1 milyar 485 milyon lira tasarruf”

ESHOT bünyesinde yapilan yatirimlari ve elektrikli otobüsler sayesinde 114 milyon TL’lik tasarruf saglandigini ifade eden Baskan Soyer, Türkiye’de bir ilk olan tasarruf projesi olan IZETAS projesini anlatti. Soyer, “IzEnerji sirketimiz bünyesinde Izmir Elektrik Tedarik Anonim Sirketi’ni yani IZETAS’i kurduk. IZETAS’la ilk asamada Izmir Büyüksehir Belediyesi ve istiraklerinin enerji ihtiyaçlarini karsilamaya basladik. IZETAS’in kuruldugu günden bu yana Büyüksehir Belediyesi bünyesinde enerji giderlerinde yüzde 22’ye varan tasarruf sagladik. Bes yilin sonunda, bugünkü fiyatlar üzerinden toplamda 1 milyar 485 milyon lira tasarruf saglamis olacagiz” diye konustu. 

“2022’de pandemi öncesine göre yüzde otuz daha çok turist agirlayacak”

Izmir turizminin gelistirilmesine yönelik proje ve çalismalari hakkinda bilgi veren Soyer, ”Uluslararasi zincir otelleri ve sadece plajlari dolduran, kent merkezine, küçük esnafa, yerele hiç faydasi olmayan bir turizm anlayisinin gelecegi bizim açimizdan yok. Bu nedenle Çesme projesine karsi çiktik.  Ülkeyi ucuz destinasyona dönüstüren, nitelige degil nicelige önem veren bir turizm anlayisiyla kent ekonomisini güçlendiremeyiz. Biz Izmir’de bu resmi degistirmek için çok sayida adim attik. Hedefimiz 2024 yilinda Izmir’i, nitelikli turistin tercih ettigi ve kisi basina düsen turist harcamasinin her geçen yil arttigi bir kent haline getirmek. On iki ay ve otuz ilçede turizm vizyonumuzla Izmir’e gelen turist sayisini dört milyona çikarmak için çalisiyoruz. Iki yil süren pandemi döneminin hemen ardindan Izmir turizmi için yaptiklarimizin sonuçlarini almaya basladik. Rakamlar simdiden gösteriyor ki, Izmir 2022’de pandemi öncesine göre yüzde otuz daha çok turist agirlayacak” ifadelerini kullandi. 

Baskan Soyer ayrica Izmir’in kalbi Kemeralti, Kadifekale ve Basmane bölgesini UNESCO Dünya Mirasi olarak Türkiye’ye kazandirmak için çalismalarin devam ettigini söyledi.

“Hedefimiz en az 10 bin çocuk”

Baskan Soyer’in sunumunda yer verdigi önemli basliklardan biri de “Acil Çözüm Ekibi”nin çalismalari oldu. Acil Çözüm Ekibi’nin son iki yilda kent merkezindeki dezavantajli mahallelerin sorunlarini süratle çözüme kavusturdugunu söyleyen Baskan Soyer, “2021’de sporda firsat esitligi ilkesi kapsaminda arka mahallelerde 3 yüzme havuzu ile hizmete açtik.  6 bin çocugumuza yüzme egitimi verdik. Bu yil da yine arka mahallelerde 7 havuzu çocuklarimizla bulusturduk. Hedefimiz en az 10 bin çocuk” diye konustu. 

Halk Ekmek modelini anlatti

Baskan Soyer sosyal yardimlar ve dayanisma uygulamalari hakkinda detayli bilgi verdi. Izmir’in Halk Ekmek projesi sadece geçim derdindeki vatandaslarin degil, ayni derdi yasayan firinci esnafinda desteklendigini belirterek, Izmir Firincilar Esnaf Odasi ile imzaladiklari protokolle ekmek firinlarinin yüzde otuzluk atil kapasitesini faaliyete geçirdiklerini, 130 bin adet olan günlük üretim arzini yeni bir ekmek fabrikasi kurmaya ihtiyaç duymadan kisa sürede 250 bine ulastirdiklarini söyledi.

“Izmir’i demir aglarla örüyoruz”

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Izmir’i demir aglarla örüyoruz” diyerek rayli sistem projelerini anlatti. Narlidere Metrosu ile Çigli Tramvayi’nin cumhuriyetin yüzüncü yilinda hizmete alinacagini açiklayan Soyer, 28 kilometrelik Karabaglar Gaziemir Metrosu, 27.5 kilometrelik Otogar Kemalpasa Metrosu ve 5 kilometre uzunlugundaki Örnekköy Yeni Girne Tramvay hattinin Izmir’e kazandirilacak yeni güzergahlar oldugunu söyledi. Soyer, yapimina basladiklari Buca Metrosu’nun, Türkiye tarihinde bir belediyenin kendi kaynaklari ile yaptigi en büyük yatirim ve Izmir tarihinin en büyük projesi oldugunu dile getirdi. Baskan Soyer, “Gelecegin Izmir’inin en önemli parçalarindan biri rayli sistemler olacak. Bu nedenle Izmir’i demir aglarla örüyoruz. Buca Metrosu’nun yapim hazirliklarina basladik. Buca Metrosu, Türkiye tarihinde bir belediyenin kendi kaynaklari ile yaptigi en büyük yatirim ve Izmir tarihinin en büyük projesi. Bu devasa yatirimi merkezi hükümetten tek kurus destek almadan, tümüyle Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin imkânlariyla yapiyoruz. Buca Metrosu dünyanin fizibilitesi en yüksek metro yatirimlarindan biri. Dünya genelinde bir metronun kendi finansmanini karsilama süresi ortalama 30 yilken biz bunu yari süresinde gerçeklestirecegiz” seklinde konustu. 

Terra Madre ve EXPO 2026

Baskan Soyer, “Izmir, geçtigimiz Nisan ayinda son derece degerli bir ödüle “Avrupa Ödülü”ne layik görüldü. Sehrimiz Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafindan 2022 yilinda Avrupa degerlerini en iyi temsil eden sehir seçildi.  Önümüzdeki süreçte, Izmir’de çalismalarini yogunlastiracagimiz bir vizyon projemiz Expo 2026.  Türkiye’nin ilk büyük yesil dönüsüm projesini gerçeklestirmemize vesile olacak Expo 2026 ile yurt içi ve yurt disindan yaklasik 4 milyon 700 bin ziyaretçiyi Izmir’de agirlamayi hedefliyoruz. Expo 2026 Izmir’in uluslararasi alanda bilinirligini artirdigi gibi Dünya Expo’suna giden süreçte de Izmir’e yol gösterecek. Dahasi, Izmir yarim asirlik kanayan yarasini, Yesildere sorununu çözecek.  Diger bir önemli organizasyon ise yine Izmir Enternasyonal Fuarina paralel olarak Eylül ayinda düzenleyecegimiz Terra Madre Anadolu gastronomi fuari. Terra Madre Anadolu’da, Türkiye’nin dört bir yanindaki küçük üreticileri dünya gastronomi piyasasiyla bulusturacagiz. Dogrudan ihracatçi olmalarina katki saglayacagiz” ifadelerini kullandi. 


“Büyüksehir Belediyesi adeta bir holdingi andiriyor”

Toplantida konusan EMD Izmir Baskani Murat Demircan, “Günlük hayatimiz da pek çok girdi dövize endeksli. Hayatimiza önemli dokunuslari olan yerel yönetimlerde ekonomideki degisimlerden aninda etkileniyor. Son bir yilda yüzde 250 civari artan petrol fiyatlarinin toplu tasima maliyetlerini ne denli artirdigini ön görmek için kâhin olmaya gerek yok.  Izmir Büyüksehir Belediyesi, web sitesindeki bilgiye göre; ulasimdan enerjiye, teknolojiden fuarciliga, tarim yatirimlarindan turizm ve hizmetler sektörüne 12 sirketin sahibi.  12 sirketi ve 12,5 milyar TL’lik 2022 yili bütçesiyle Izmir Büyüksehir Belediyesi adeta bir holdingi andiriyor" dedi. 

Izmir neden 6’da 1 pay aliyor?

Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi ise “Gazetecilerimizden beklenen gerçeklerin yazilmasidir. Bizler gerçekleri yazmak için büyük bir mücadele içindeyiz. Ama maalesef bunu yapamiyoruz. Bizden halkla iliskiler çalismalari bekleniyor. Bizler sorgulamaliyiz. Neden kamu yatirimlarinda Izmir Istanbul’a göre 6’da 1 pay aliyor? Neden Gayri Safi Yurtiçi Hasila’dan Istanbul yüzde 30 alirken Izmir yüzde 6 aliyor?  Neden büyük kentlerde yatirimlar kamu tarafindan yapilirken Izmir’de belediye eliyle yapiliyor? Dogru habercilik yapabilmek için dogru durmaya ihtiyaç var. Ama önce zeminin düzgün olmasi gerekiyor. Izmir basinin artik hak ettigi noktada olmasinin engellenmesini istemiyoruz” diye konustu.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °