KURTULUSUNUN 99. YIL DÖNÜMÜNDE IZMIR'I KÖSE BUCAK GEZDILER!

KURTULUSUNUN 99. YIL DÖNÜMÜNDE IZMIR

09 Eylül 2021 günü Izmir ve civar illerde yasayan gezginler, FMA TRAVEL Seyahat Acentesi'nin Kurtulus Günü'ne özel düzenledigi "Tarihi Izmir Gezisi”'nde Tilkilik, Keçeciler, Ballikuyu, Selvilimescit, Mirali, Emir Sultan ve Hursidiye gibi t

Cumhuriyet’in ilk yillarinda yapilan 09 Eylül kutlamalarina benzer biçimde sabahin erken saatlerinde Basmane’de bulusan gezginler sirasiyla; Tilkilik, Keçeciler, Arasta, Balcilariçi, Kemeralti ve Hükümet Caddesi’ni takip ederek Izmir’in asirlar öncesinden günümüze kadar ayakta kalmis cami, mescit, sebil, çesme, zaviye, mezarlik, han, yahudhane (kortejo), otel, sinagog, okul, anit, hamam ve konaklarini yakindan tanidilar. 

Izmir’in düsman isgalinden kurtulusunun 99. yildönümüne özel gerçeklestirilen gezinin rehberligini yapan Sanat Tarihçi – Ülkesel Turist Rehberi Fatih M. AYGÜNES, Tarihi Izmir gezisi ile ilgili sunlari söyledi:

“Bilmek Sevmektir” diye düsünüyorum. Bu geziler sayesinde kisiler,  Izmir’e ve O’nun mimari zenginliklerine yakindan baktikça, kentin hikayelerini isittikçe günümüze miras kalan yapilari ve degerleri daha büyük bir özveri ile koruyarak yasatmaya özen gösterecektir.  Insan bildikçe sever ve sevdikçe de onu korumaya özen gösterir. Bu yüzden bu tarz gezilerin kentin bugünü ve gelecegi için çok önemli olduguna inaniyorum. 

Geziye katilan Izmir sevdalilari ögle saatlerinde Havra Sokagi’ndan gelen lezzetler esliginde geçen yüzyilin gözde mekanlarina ev sahipligi yapan Tilkilik’te Vatan Otel’in restoraninda keyifli bir ögle yemegi aldilar. Basmane ve Kemeralti esnaflarinin sundugu küçük ikramlar sayesinde Izmir gastronomisinin de tadini çikaran gezginler, hem gözlerinin hem de damaklarinin bayram ettigini dile getirdiler. 

09 Eylül özel gezisinde misafirlere en çok neresini begendiniz diye sordugumuzda Emir Sultan Külliyesi’ni daha önce hiç görmediklerini ve oradan çok etkilendiklerini, ayni zamanda Selvilitepe Emniyet Abidesi, Vali Kazim Pasa Mektebi, Meram Oteli ( Menzilhane ), Dönertas Sebili, Altinpark, Kumrulu Mescid, Mirali Çesmesi, Yesildirek Hamami ve Abacioglu Hani’na hayran kaldiklarini dile getirdiler. 

Kentin kalbine yolculuk edilen bu tarz gezilerin ileriki günlerde yeni temalar ile devam edecegini belirten Sanat Tarihçi - Ülkesel Turist Rehberi Fatih M. AYGÜNES, Izmir’de Basmane, Kemeralti, Alsancak, Esrefpasa, Buca, Karsiyaka, Bornova, Karatas ve Degirmendagi civarinda yürüyerek gezilip görülecek çok sayida tarihi ve mimari eserin bulundugunu söyledi.