Türkiye, dünya kuru üzüm ihracatinin yüzde 36'sini tek basina yapmayi hedefliyor
Türkiye, Dünya Saglik Örgütü’nün saglikli ürünler listesine aldigi çekirdeksiz kuru üzümde 2020 yilindaki 271 bin tonluk rekoltesiyle, dünya kuru üzüm rekoltesinin yüzde 18’lik bölümünü tek basina üreterek açik ara dünya liderligini korudu.
Çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ülkeler, 2020 yilinda dünya genelinde 677 bin 310 ton kuru üzüm ihracati hedeflerken, Türkiye; 241 bin tonluk kuru üzüm ihracatiyla dünya ihracatindan tek basina yüzde 36 pay alma amacini ortaya koydu.
2020 Uluslararasi Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansi’nda, üretici ülkelerin 2020 yili rekolte, iç tüketim ve ihracat beklentileri paylasildi.
Kuru üzüm üretici ülkeler konferansi online yapildi
Çevrimiçi gerçeklestirilen toplantida Türkiye, 271 bin ton rekolteyle dünya genelindeki 1 milyon 230 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin yüzde 18’ini tek basina gerçeklestirecegini beyan etti.
Pandemiye karsi kuru üzüm tüketin
Dünya Saglik Örgütü’nün kuru üzümü saglikli ürünler listesine aldigini, insan vücudunda bagisikligi güçlendirdigini ifade eden Öz, Kuru üzüm üreticisi ülkelerin 550 bin 448 ton iç tüketiminin olmasinin beklendigini anlatti. Öz, “2020 yilinda dünya genelinde ihraç edilebilir çekirdeksiz kuru üzüm miktari 887 bin 423 ton olarak öngörülmekte. Bu miktarin 677 bin 310 tonunun ihraç edilebilecegi tahmin edilmekte. Türkiye olarak, 241 bin ton ihracat hedefliyoruz. Hedefimize ulastigimiz takdirde, dünya ihracatinin yüzde 36’sini tek basimiza gerçeklestirmis olacagiz. Covid-19 salgininin tüm dünyayi tehdit ettigi içinde bulundugumuz süreçte halkimizi insan vücudunda bagisikligi arttiran, dogal seker niteligine sahip çekirdeksiz kuru üzüm tüketimini arttirmaya davet ediyoruz” seklinde konustu.
Toplantida ayrica dünya genelinde etkisini daha fazla gösteren iklim degisikligi ile salgin hastalik, yangin, sel, kuraklik gibi olaganüstü doga olaylarinin önümüzdeki dönemde üretime yönelik olumsuz etkilerine yönelik kaygilar da dile getirildi.