Kurucu baskana vefa; Zühtü Isil mezari basinda anildi

Kurucu baskana vefa; Zühtü Isil mezari basinda anildi

Milli mücadelenin önemli kahramanlarindan, Karsiyaka Spor Kulübü kurucu baskani Kadizade Zühtü Isil ölümünün 36. yilinda Örnekköy'de bulunan mezari basinda anildi.

Örnekköy mezarliginda düzenlenen anma töreninde Karsiyaka sevdalilari da hazir bulundu. Küresel salgin kosullari nedeniyle kisitli sayida katilimci ile düzenlenen törende; maske, mesafe ve hijyen kurallarina önem gösterildi. Törende konusma yapan katilimcilar Kadizade Zühtü Isil’i rahmetle andi. 

Karsiyaka Belediye Meclis Üyesi Ahmet Diker Karsiyaka Spor Kulubü’nün kurulus hikayesi ve kurucu baskani Kadizade Zühtü Isil’in hayati hakkinda bilgi verdi. Bir zeytin agaci altinda temelleri atilan kulübün, Türkiye’nin en büyük kulübü oldugunu vurgulayan Diker sunlari kaydetti: “Kulübümüzün kurucu baskani Kadizade Zühtü Isil’in anma töreninde bu sikintili pandemi günlerinde az kisi de olsak sosyal mesafe kurallari ile baskanimizi anmak istedik. Bu büyük kahraman 1897 yilinda Alaybey’de dogdu. 1912 yilinda da Türkiye’nin en büyük ve en tarihi kulübünü kurdu, yaninda silah arkadaslari vardi. Bir tarlada, yagmurlu bir günde bir araya geldiler ve top oynamaya basladilar. Yagmur birden bastirinca kutsal agacimiz olan zeytin agacinin altina sigindilar, orada Karsiyaka Spor Kulübü’nü kurdular. O büyük yürüyüs orada basladi, o mesale orada çakildi ve o mesalenin sonsuza dek elden ele tasinarak yasayacagina eminim.”

ESIR KAMPINDA KARSIYAKA

Diker konusmasina söyle devam etti: “ Zühtü Isil Atatürk ile ayni cephede savasti. Esir alindigi Seyid-ül Beser esir kampinda Karsiyaka aski, Kaf Sin Kaf sevdasi asla tükenmemisti. Osmanli esirlerinden bir takim kurdu ve adini Karsiyaka koydu. Yesil-kirmizili formasiyla yaban ellerde Karsiyaka’sini temsil etti. Kurtulus Savasi’nda kiliç salladi, Atatürk’ün süvarisi olarak Karsiyaka’yi temsil etti. Izmir’in kurtulusundan sonra Atatürk’ün emri ile 1923 yilinda Kaf Sin Kaf’i tekrar harekete geçirdi. Karsiyaka Spor Kulübü o güzel yerinde sahalarda mücadeleye geçti.”

ONUR YILI: 1926

Ulu önder Gazi mustafa Kemal Atatürk’ün Karsiyaka Spor Kulübü’ne gerçeklestirdigi ziyaret hakkinda da bilgi veren Diker, “1926 yilinda Karsiyaka Spor Kulübü tarihinin en önemli yilidir, yüz aki, onur senesidir; Gazi Pasa Karsiyaka Spor Kulübü’nü ziyaret etti. Aksam verilen yemekte baskanimizi Kadizade Zühtü Isil’i, kulübün futbolcularini ve yöneticilerini çagirdi. Onlara, ‘Siz Kurtulus Savasi’nda kahramanlik destani yazdiniz bundan sonra armanizda ay-yildiz kullanmanizi emrediyorum’ dedi. Bu onur, gurur tüm Karsiyakali'larindir. Biz Atatürk’ün kulübüyüz, zor günler geçirebiliriz ama anka kusu gibi küllerimizden yeniden dogmasini biliriz” dedi.

VEFA ÖRNEGI

Karsiyaka Spor Kulübü’nün çok önemli bir miras oldugunu belirten KSK Divan Kurulu Baskani Fatih Diniz, “Pandeminin bu kadar yogun oldugu bir dönemde burada bulunmak hem Karsiyaka Spor Kulübü’ne hem de degerli büyügümüz Zühtü Isil’a karsi büyük bir vefa örnegidir. Zühtü Isil’i anmak çok önemlidir çünkü bize çok önemli bir armagan birakti. Hepimiz Karsiyakali olduk, onu sevdik ve Karsiyaka’yi yasiyoruz. Büyük bir kulüp, büyük bir camiayiz. Sadece futbol degil spor kulübüyüz. Karsiyaka bir olgudur, insanlar Karsiyaka Spor Kulübü’nü severek yasiyor. Ben de bu güzel kulübü bize armagan ettigi için kurucu baskanimiza tesekkür ediyor, kendisini saygiyla aniyorum” diye konustu. 

EMANETI YASATMAYA ÇALISIYORUZ

Karsiyaka Spor Kulübü’nün bir emanet oldugunu ve onu yasatmaya çalistiklarini dile getiren 1912 Karsiyaka Dernegi Baskani Cem Karagözlü de, “Bu yil da Zühtü Isil’i kabri basinda aniyoruz. Ebediyete yolladigimiz baskanimizin mekani cennet olsun. Kurucu baskanimizin sahsinda ebediyete intikal etmis emegi geçen tüm baskanlarimizi rahmetle aniyorum. Bize biraktiklari emaneti yasatmaya çaliiyoruz, kötü ve zor günlerimiz olsa da Zühtü Isil’in yasadigi günlerden daha zor olamaz. Aydin günler Karsiyaka ile beraber olacaktir” dedi 

Karsiyaka Belediye Baskan Vekili Belma Inam ise tüm büyükleri andigi konusmasinda su ifadelere yer verdi: “8 buçuk yasindan beri Karsiyaka Spor Kulübü yelken subesi sporcusu olan bir çocugun annesiyim. Karsiyakali olmak bir gurur ama Karsiyaka'nin sporcusu olmak çok daha baska bir sey. Bize bu firsati veren tüm büyüklerimiz nur içinde yatsin. Her birini ayri ayri rahmetle aniyorum.”

GURURLA ANLATACAGIZ

Karsiyaka Spor Kulübü’nün çok derin köklere sahip olduguna vurgu yapan Karsiyaka Belediye Meclis Üyesi Murat Ilgin da, “Zühtü Bey ve arkadaslarina bize böyle bir emaneti, büyük bir kulübü kurduklari ve armagan ettikleri için sonsuz sükran ve minnetle aniyorum. Bu bizden sonraki nesillere de gururla anlatilacak bir armagandir. Karsiyaka Spor Kulübü çok büyüktür, kökleri dünyanin her yerine yayilmistir. Bu zor günleri mutlaka asacaktir ve gelecekte de geçmis sanli günlerine geri dönecektir” ifadelerini kullandi.

SEREF DUYUYORUZ

Karsiyaka Taraftarlar Dernegi Baskani Okan Kirmaci Karsiyaka taraftari olmaktan seref duydugunu belirterek, “Degerli kurucumuz Zühtü Isil’i, silah arkadaslarini, diger kurucularimizi burada rahmet ve saygiyla aniyoruz. Karsiyaka Spor Kulübü sadece bir kulüp degildir, Türkiye’nin aydinlik yüzüdür. Demokrasinin, cumhuriyetin, laikligin baskentidir. Karsiyaka her zaman saniyla, serefiyle, manevi degerleriyle var olmus bir kulüptür. Sportif basarilarla, anlik sevinçlerle degil tarihten gelen güzel anilariyla yasamistir. Biz de Karsiyaka taraftarlari olarak kulübümüzün neferi olmaktan onur ve seref duyuyoruz. Karsiyaka camiasi kimseye nasip olmayacak büyük degerlere sahiptir ve çok güzel bir ailedir. Yarinlarda daha güzel günlere gelecegiz” seklinde konustu.