Kuyumcular sevgililer gününe özel izin bekliyor

Kuyumcular sevgililer gününe özel izin bekliyor

Istanbul Kuyumcular Odasi (IKO) Baskani Mustafa Atayik, tüketici alisveris egilimlerinin, halkin özel günlerdeki hediye alisverisini genelde son günlerde, hatta son saatlerde yaptigini gösterdigini belirterek, "Bu kapsamda kuyumcular gibi hediye alisveris

IKO Baskani Mustafa Atayik, yaptigi açiklamada, Sevgililer Günü basta olmak üzere özel günler ve zaman dilimlerinin, kuyumculuk sektörünün yillik ticaret hacminin yüzde 25-30'unu kapsadigini bildirdi.

Özellikle Sevgililer Günü nedeniyle 1 hafta-10 gün öncesinde piyasada alisveris hareketliliginin basladigini ifade eden Atayik, bu nedenle 14 Subat tarihinin, kuyumcular için çok büyük önem tasidigini vurguladi.

Üreticilerin ve perakende magazalarin, bu yil da Sevgililer Günü için aylar öncesinden "salgin yokmus gibi" en yeni, güncel ve her bütçeye uygun takilari vitrine dizmek için yogun bir çalisma içerisine girdigini aktaran Atayik, sunlari kaydetti:

"Özellikle bu zor günlerde sevdiklerimizi, degerini nesiller boyu koruyan hediyelerle mutlu etmek daha önemli hale geldi. Kuyumcu markalarimiz da her özel gün öncesinde oldugu gibi reklam kampanyalariyla talep olusturmak için çaba harciyor. Yilbasi alisverisinin beklentilerin çok altinda kalmasi Sevgililer Günü'nü kuyumcularimiz için daha önemli hale getirdi. Salgin nedeniyle tarihinin en kötü yilini geçiren ve yilbasi alisverisinde de istedigi ticari hacmini yakalamayan sektörümüz için 14 Subat Sevgililer Günü, piyasalarin hareketlenmesi için önemli bir firsat sunuyor. Kuyumcular, bu nedenle dört gözle 14 Subat tarihinden ticari anlamda çok büyük beklentiler içerisine girdi. Altin fiyatlarinda kasim ayindan beri süren düsüs trendi, Sevgililer Günü alisverisiyle ilgili olumlu beklentileri destekliyor."

"12 SUBAT'TA ALTIN TAKI VE MÜCEVHER ALISVERISINDE HAREKETLILIGIN ZIRVE NOKTASINA ULASMASINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Mustafa Atayik, kuyumculari düsündüren tek konunun, bu yil 14 Subat Sevgililer Günü'nün hafta sonu kisitlamalarinin oldugu pazar gününe denk gelmesi oldugunu belirterek, "Tüketici alisveris egilimleri de gösteriyor ki halkimiz, özel günlerdeki hediye alisverisini genelde son günlerde, hatta son saatlerde yapiyor. Bu kapsamda kuyumcular gibi hediye alisverisinde öne çikan sektörler için 13 Subat Cumartesi günü ve 14 Subat Pazar günü için Ankara'dan gelebilecek son dakika izin karari meslektaslarimizi fazlasiyla sevindirecektir. Böyle bir karar, salginin etkisini gösterdigi 2020 yilinda iç ve dis piyasadaki kisitlamalar ve fuarlarin yapilmamasi nedeniyle ellerinde 5 milyar dolari askin stok bulunduran kuyumcu meslektaslarimiz için nefes alma imkani verecektir." diye konustu.

Kisitlamalarin oldugu hafta sonlarinda marketler ve firinlarin açik oldugunu animsatan Atayik, "Özel izinle vatandaslarimiz da yürüyüs mesafesindeki mahalle kuyumcusuna giderek hem alisverise katki saglayabilir hem de sevdiklerini mutlu edebilir." dedi.

Atayik, bu yil kuyumcu magazalarinda kisitlamalar nedeniyle alisveris trafiginin 13-14 Subat yerine 11-12 Subat'ta yogunlasmasini beklediklerini ifade ederek, "Özellikle 12 Subat Cuma günü altin taki ve mücevher alisverisinde hareketliligin zirve noktasina ulasmasini öngörüyoruz. Kuyumcular olarak sevgililer için alisveris bayramini 12 Subat Cuma günü kutlayacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

"SEVDIKLERINI MUTLU ETMEK ISTEYENLER, FIYATI 700 ILA 3 BIN TL ARASINDAKI ALTIN ÜRÜNLERI TERCIH EDIYOR"

IKO Baskani Atayik, kuyumcularin, her bütçeye uygun zengin taki seçenekleriyle müsterilerini bekledigini belirterek, Sevgililer Günü'nde verilebilecek en dogru hediyenin, bütçesi ve boyutu ne olursa olsun, asla eskimedigi ve nesilden nesile geçtigi için bir mücevher oldugunu savundu.

Sevgililer Günü dolayisiyla altin taki, pirlantali mücevher, incili taki, gümüs taki ve gümüs esya kategorilerinde en çok ilgi çeken ürün konseptleri ve modellere iliskin Atayik, sunlari kaydetti:

"Altin taki grubunda, piyasada hafif ve çitir tabir edilen hayalet kolyeler, yüzük, küpe, bileklik, zincirli kolyeler, altin toplu kolyeler talep görüyor. Bu kategoride hediyelik takilar, 700 ila 3 bin TL fiyatlari arasinda degisiyor. Pirlantali ürün kategorisinde tektas ve bestas yüzükler, tüm özel günlerin yani sira Sevgililer Günü'nde de en çok talep edilen konsept olmayi sürdürüyor. 2020'de oldugu gibi bu yil da fantezi kesim pirlanta tasli baget yüzük, küpe ve kolye mücevherler çok popüler. Pirlantali ürün grubunda müsteriler, daha çok 1.000 ila 4 bin TL fiyat araligindaki takilari tercih ediyor. Bütçesine göre daha ekonomik, ancak zarif takilar isteyen müsterilerin tercihlerinden biri de gümüs takilar. 150 ila 1.000 TL fiyat araliginda agirlikli olarak zirkon tasli kolye uçlari ve küpe modelleri ilgi çekiyor."

Atayik, inci kategorisinde ise daha çok küçük incilerin kullanildigi, hafif, modern, zarif ürünlerin, sira incilerin dizildigi gerdanliklarin, inci zincirli kolyeler ve incili yüzüklerin tercih edildigini, 1.000 ila 2 bin 500 TL araliginda bir bütçeyle bu incili takilari satin almanin mümkün oldugunu bildirdi.

Sevgililer Günü'nde biraz klasigin disina çikmak isteyenlere Kapaliçarsi'nin tarihi hanlari olan Büyük Yeni Han, Kalcilar Han ve Pastirmaci Han'daki gümüs esya modellerini öneren Atayik, "Bu tarihi hanlarda yüzyillardir geleneksel yöntemleri kullanarak gümüsü sanata çeviren ustalarin elinden çikan gümüs esya modellerinden seçerek sevdiklerine yillarca saklayabilecegi bu benzersiz eserlerle sürpriz yapabilirler. 40 ila 700 TL fiyat araliginda küçük, büyük boy aynalar, ayna-tarak firça seti, gül ve kartvizitlik gibi ürünlerden alabilirler." diye konustu.

"SEVGILILER GÜNÜ'NDEN TICARI HAREKETLILIK ANLAMINDA ÇOK UMTLUYUZ"

Mustafa Atayik, altin fiyatlarindaki düsüs egiliminin satislara yüzde 5-10 oraninda olumlu yansiyacagina inandiklarini, bunun ilk pozitif etkisinin de Sevgililer Günü alisverisinde görülebilecegini ifade etti.

Kuyumcular olarak bu yil Sevgililer Günü'nden ticari hareketlilik anlaminda çok umutlu olduklarini dile getiren Atayik, Sevgililer Günü öncesinde tüketicilere su tavsiyelerde bulundu:

"Satin aldiklari mücevherin kalitesini ve tüm özelliklerini dogru sekilde analiz ettirip çok makul fiyatlarla uluslararasi geçerli laboratuvar sertifikasina sahip olmak isteyen vatandaslarimizi Odamiz bünyesinde bulunan GLT Laboratuvari'miza bekliyoruz. 2016 yilinda Kalkinma Bakanligi ve Istanbul Kalkinma Ajansi destegiyle IKO bünyesinde hayata geçirdigimiz Türkiye Gemoloji Laboratuvari (GLT),yerli ve milli bir kurum olarak pirlanta, renkli taslar ve mücevher alaninda artan uluslararasi geçerlilikte sertifikasyon ihtiyacini karsilamak üzere hizmet veriyor." (AA)