Tarih: 03.02.2022 20:24

KYME'DE UMUT YESERIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Gazeteci Hayrettin Yildirim tarafindan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi aleyhine açilan ve Nemport Liman Isletmeleri ve Özel Antrepo Nakliye Ticaret A.S. tarafindan yapilmasi planlanan "Liman Tevsii" projesi ile ilgili olarak verilen 06/01/2020 tarih ve 5758 sayili "Çevresel Etki Degerlendirmesi Olumlu" kararinin iptali istemine Izmir 6. Idare Mahkemesi’nce 26 Subat 2021 tarihinde verilen davanin reddi karari Danistay 6. Dairesi tarafindan temyiz edildi.

6. IDARE MAHKEMESI DAVAYI REDDETMISTI

Açilan dava neticesinde Izmir 6. Idare mahkemesi “Izmir 3. Idare Mahkemesinin E:2020/223 sayili dava dosyasina sunulan Bilirkisi Raporu ile dava dosyasindaki bilgi ve belgeler bir bütün olarak degerlendirildiginde, Bilirkisi Raporunda uyusmazlik konusu "Liman Tevsii" projesi ve bu projeye iliskin dava konusu 06/01/2020 tarih ve 5758 sayili "Çevresel Etki Degerlendirmesi Olumlu" kararinin her bir uzmanlik alani yönünden ilgili mevzuat kapsaminda ayri ayri degerlendirildigi, degerlendirme yapilirken projenin ilgili alana yönelik olasi etkilerinin çok yönlü olarak tartisildigi, bu kapsamda projenin ilgili alanlar yönünden muhtemel veya kaçinilmaz olumlu/olumsuz etkileri ve bu etkilerin boyutunun "sürdürülebilir kalkinma" ve "sürdürülebilir çevre" ilkeleri ile birlikte degerlendirildigi, sonuç olarak projenin ve dava konusu "Çevresel Etki Degerlendirmesi Olumlu" kararinin -hem her bir uzmanlik alani yönünden ayri ayri hem de multidisipliner bir yaklasimla genel olarak- isletme öncesi, isletme sirasi ve isletme sonrasindaki dönem baglaminda ilgili teknik mevzuati yönünden ve bilimsel açidan uygun oldugunun belirtildigi görülmekle Izmir ili, Aliaga ilçesi, Nemrut Körfezi Mevkiinde Nemport Liman Isletmeleri ve Özel Antrepo Nakliye Ticaret A.S. tarafindan yapilmasi planlanan "Liman Tevsii" projesine iliskin dava konusu 06/01/2020 tarih ve 5758 sayili "Çevresel Etki Degerlendirmesi Olumlu" kararinda hukuka ve mevzuata aykirilik bulunmadigi sonucuna varilmistir.” diyerek islemde hukuka aykirilik bulunmadigi gerekçesiyle davanin reddine karar vermisti.

YILDIRIM’IN ITIRAZI DANISTAY’DA KABUL EDILDI

Kararin ardindan temyiz için Danistay Altinci Dairesi’ne basvuran gazeteci Hayrettin Yildirim; bir baska dosya üzerinden alinan bilirkisi raporunun mahkeme tarafindan hükme esas alinmasinin usul ve yasaya uygun olmadigi, mahkemece hükme esas alinan bilirkisi raporunun Kyme Antik Kentine iliskin bölümünün yetersiz ve daha önce Izmir 4. Idare Mahkemesinin E:2019/963 sayili dosyasindan alinan bilirkisi raporuyla çeliskili oldugu, proje alaninin 1. derece arkeolojik sit alani içerisinde yer aldigi, dolayisiyla yer seçiminin mevzuata aykiri oldugu, proje alaninin mera oldugu hususunun ÇED sürecinde dikkate alinmadigini ileri sürmüstü.

Olayi inceleyen Danistay Altinci Dairesi, 2577 Sayili kanunun 49. Maddesine uygun buldugu temyiz isteminin kabulüne, davanin reddine iliskin Izmir 6. Idare Mahkemesi’nin 26/02/2021 tarih ve E:2020/759, K:2021/245 sayili kararinin bozulmasina ve 2577 sayili Idari Yargilama Usulü kanunu’nun 20/A-2(i) maddesi uyarinca, karar düzeltme yolunun kapali oldugunun duyurulmasina usulde oy çoklugu ve esas yönünden oybirligi ile karar verdi.

“KURUMLAR GEREGINI YERINE GETIRMELI”

Danistay karari ile büyük bir çevre ve hukuk zaferine imza atan gazeteci Hayrettin Yildirim; Izmir Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü, Aliaga Kaymakamligi ve Aliaga Belediye Baskanligi’na dilekçe ile basvurarak bölgede Nemport Liman Isletmeleri tarafindan yürütülmekte olan insaat ve imalat faaliyetlerinin durdurulmasi için talepte bulundu.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Hayrettin Yildirim, 2577 sayili yasanin 52.maddesinin 4.fikrasi hükmüne göre kararin bozulmasinin kararin yürütülmesini kendiliginden durdurmasi gerektiginin altini çizerek “Bölgede inanilmaz bir tarih ve doga katliami yasanmaktadir. Bunun ivedilikle durdurulmasi elzemdir. Sürece etki etmesi gereken tüm kurumlara dilekçe ile basvurarak gerekli islemlerin yapilmasi ve yasal tedbirlerin alinmasi için harekete geçmelerini talep ettim. Danistay Altinci Dairesi’nin 3 Kasim 2021 tarihli kararina istinaden geregini yapmayan, müdahale etmeyen tüm kurum ve kuruluslar Nemport liman Isletmeleri ile birlikte suça ortak olacaklardir. Geregini yerine getirmedikleri takdirde, ilgili kurumlar için de bir vatandas olarak suç duyurusunda bulunacagim.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —