Tarih: 08.06.2022 13:59

LAVROV: 'UKRAYNA HAZIRSA BIZ DE HAZIRIZ'

Facebook Twitter Linked-in


Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ve mevkidasi Mevlüt Çavusoglu'nun Ankara'daki görüsmesi basladi. görüsmenin ardindan ortak basin açiklamasi yapildi.  

SURIYE KONUSU DA MASADA

Rusya Disisleri Bakanligi ise ziyarete iliskin "Bakanlarin görüsmesinde Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Dogu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Karadeniz bölgelerindeki durum ele alinacak. Iki bakan, Ukrayna krizindeki mevcut durum ve Rusya ile Ukrayna arasindaki baris müzakerelerinin yeniden baslatilmasi ihtimali hakkinda görüs alisverisinde bulunacak" denilmis, Suriye konusunun da görüsmede ele alinacagi belirtilmisti. 

ÇAVUSOGLU: ÜZERIMIZE DÜSENI YAPMAYA HAZIRIZ

Türkiye Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Bugday koridoru" hakkinda, "BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasinda olusturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz" ifadelerini kullandi.

Ukrayna savasina da deginen Çavusoglu, "Savasin sona ermesi tüm insanligin faydasina olur. Biz üzerimize düseni yapmaya haziriz" ifadelerini kullandi.

ÇAVUSOGLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR SÖYLE:

"Yaptigimiz görüsmelerde ikili ve bölgesel konulari ele aldik, verimli görüsmeler gerçeklestirdik. Savasin yol açtigi insani tahribati üzülerek görüyoruz. Savasin müzakereler yoluyla sona ermesine iliskin yogun çaba harcadik ve harcamaya devam ediyoruz. Sürdürülebilir bir baris mümkündü, savasin sona ermesi tüm insanligin faydasina olur. Biz üzerimize düseni yapmaya haziriz, Lavrov'a bunu bir kez daha söyledim.

Karadeniz'de yarattigi sorunu da ele aldik. Bunlarin basinda Ukrayna'da ve Rusya'dan ithal edilecek ürünler var. Birlesmis Milletler, Rusya ve Ukraya arasinda olusturulabilecek bir is birligi planindan bahsediyoruz. Biz bu plani makul ve uygulanabilir görüyoruz. Bunun detaylarini görüsmek için Istanbul'da bir görüsme yapabiliriz. Tahil ürünlerinin uluslararasi piyasalara ulastirilmasi konusunda Rusya'nin yaptirimlari kaldirma talebini hakli görüyoruz. Bankacilik islemleri konusunda gerekli adimlarin atilmasi gerektigini düsünüyoruz, dünyanin bunun önünü açmasini umuyoruz. Gemilerin güvenli bir sekilde seyrine devam etmesi için bu mekanizmanin hayata geçirilmesinin faydali olacagini düsünüyoruz.

Suriye ve Libya'daki konulari da ele aldik. Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'nin bize yönelik artan bir tehdit var. Suriye'nin sinir bütünlügünün korunmasi gerektigini vurguladik. Libya'da istikrarin tam olarak tesis edilmesi için herkesin katki saglamasi gerekiyor.

Ermenistan ve Azerbaycan arasinda kapsamli bir baris anlasmasinin imzalanmasini iyi olacagini düsünüyoruz.

Tüm zorluklara ragmen ikili iliskilerimizin artarak devam ettigini söylemek isterim. Enerji alaninda ve diger konulardaki durumu ele aldik. Heyetlerimiz görüsmeye devam etmek. En büyük arzum Ukrayna'da kalici barisin saglanmasi, bu konuda üzerimize düseni yapmaya haziriz."

LAVROV: UKRAYNA HAZIRSA BIZ DE HAZIRIZ

Çavusoglu'ndan sonra açiklamalarda bulunan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ise, "Iliskilerimiz olgun bir partnerlik döneminden geçiyor, devlet liderlerimiz 9 kez görüstü. Ikili gündemi, uluslararasi meseleleri görüsüyorlar. Yatirim, ekonomi konusunda iliskileri ele alma firsati bulduk. Türkiye'de Rus ödeme kartinin genis bir biçimde kullanilmasini istiyoruz, 2019'da bir rekor kirdik, 7 milyon Rus turist geldi Türkiye'ye. Akkuyu Nükleer Santrali'ni kurmaya devam ediyoruz, tüm adimlar planli bir sekilde devam ediyor.

Ülkemizin güvenligini tehdit eden birtakim sorunlar olustu, güvenligimizle ilgili endiselerimiz vardi. Askeri harekatimiza iliskin bilgi verdim, biz sivillere hasar vermemek için çaba gösteriyoruz. Tahil sevkiyati hakkinda da görüstük, Ukrayna tahil ürünlerinin piyasadaki payi yüzde 1'dir, gida krizi buradan gelmez. Ukraynalilar tahili ve insanlari rehin tutuyor. Gemi çikislarina biz problem olusturmuyoruz.

Ukraynalilar mayinsizlastirma faaliyetine hazir olduklarini beyan ediyor. Mayinsizlastirma faaliyetine hazirsa Ukrayna, biz de görüsmeye haziriz. Bu çok ufak bir problem, bizim tarafta herhangi bir engel yok. Bir kez daha Türk mevkidaslarimiza tesekkür ederiz.

Suriye meselesini de ele aldik. Astana Formati çerçevesinde el ele çalismaktayiz, toplanti temmuz ayinda Nur Sultan'da yapilacak.

Karadeniz'de güvenligi saglamak açisindan her iki ülkeye de önemli görevler düsüyor. Bir kez daha bu verimli toplantidan dolayi mevkidasima tesekkür ediyorum."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —