'LOZAN KIRMIZI ÇIZGIMIZDIR!'

Izmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Dernegi Lozan Baris Antlasmasi'nin 98.yildönümü nedeniyle bir basin açiklamasi yapti.

Gündem 25.07.2021 12:51:17 0

Dernek Baskani Birol Özkardesler basin açiklamasinda su ifadelere yer verdi "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarinin Kurtulus Savasi ile elde ettikleri askeri basarilarin uluslararasi alanda tescili Lozan Baris Antlasmasi ile saglanmistir.Tam bagimsiz, hiçbir zümrenin söz sahibi olmadigi ,iktisadi alanda kalkinmis sadece karada degil denizlerinde de ülkemizin hakimiyet sahibi olmasinin yolunu açan Lozan Baris Antlasmasi Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir.

Kurtulus Savasi öncesi Osmanli Imparatorlugu'na dayatilan Sevr Antlasmasini tarihe gömen, diger devletlerle esit sekilde müzakere edebilen ve sonucunda siyasi bir zafer belgesi olan Lozan Antlasmasi bugünkü varligimizin asil sebebidir.

Bugünkü sinirlarimizin belirlendigi,bogazlar konusunun çözüme ulastigi ve en önemlisi hiçbir devlete Anadolu topraklari üzerinde ayricalik tanimayan kapütilasyonlari tümden yoksa sayan Lozan Antlasmasi ile Misaki Milli'ye büyük oranda ulasilmis olup Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusundaki en büyük dönüm noktasidir.

Lozan Baris Antlasmasi gizlilik protokolleri olmayan,süresiz ve sadece iki devlet arasinda degil birçok devletin imzasi bulunan uluslararasi bir siyaset belgesidir.Kisacasi Lozan kirmizi çizgimizdir.

Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk,Lozan heyetinde bulunarak görüsmeleri basariyla yürüten Ismet Inönü ve arkadaslarini saygi, rahmet ve minnetle aniyoruz.

Ruhlari sad olsun."


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °