Teknolojinin gelismesiyle beraber artan sosyal medya kullanimi, sosyal mecralarda oynanan oyunlar ve fenomenlerle beraber artan videolar gibi unsurlarla son dönemde çocuklara yönelik cinsel istismarin arttigini gözlemliyoruz. Bu durumu asmak için çocuklarimiza mahremiyet egitimi vermemiz, özel alanlarini ögretmemiz, mahremiyet duygusunu gelistirmemiz gerekiyor. Çocugun cinsel egitimi ile mahremiyet egitiminin ayni seyler olmadiginin altini çizen Uzman Klinik Psikolog Ilkim Seray Kilinç, mahremiyet egitiminin erken çocukluk döneminde aileler tarafindan verilmesi gerektigini belirtiyor.
Uzm. Kln. Psk. Kilinç, cinsel egitim ile mahremiyet egitimin farkini söyle açikliyor “Cinsel egitim çocuklarin kendi cinselliklerini kesfetmesi, cinsellikle beraber gelen fiziksel ve duygusal degisiklikleri ögrenmesi, ebeveynlerine sorarak ögrenebilecegi, merak ettiginde aklindakileri arastirarak bulabilecegi bir konudur. Mahremiyet egitimi ise çocugun kendisinin ve baskalarinin özel alaninin (özelinin) farkina vardigi, içinde bulundugu sosyal çevrede kendi özel alanini koruyabilmesi, etrafinda tanidigi ya da tanimadigi tüm diger insanlarin özel alanlarina saygi duymasi gerektigini içeren bir egitimdir.”
Evde olsa bile çocugun çiplak dolasmasina izin vermeyin
Çocuklarimizin özel alani anlayabilmeleri için 2-3 yas araligindan itibaren ona vücudunun özel bölgelerinin nereler oldugunun, bu bölgelerin nasil korunmasi gerektigini gösterilmesi ve anlatilmasi gerektigini anlatan Uzm. Kln. Psk. Kilinç, sözlerini söyle sürdürüyor: “Ayrica bu özel bölgelerin anne ve babalar içinde geçerli oldugu, özel bölgelerin bireyin kendisine ait oldugunu ve kimseye gösterilmemesi gerektigini izah etmeliyiz. Çocugun mahremiyeti daha iyi anlayabilmesi açisindan özel bölgeleri anne veya babanin özel bölgeleri üzerinden degil, çocugun kendi özel bölgeleri üzerinden ya da ögretici kitaplar üzerinden anlatmaliyiz. Bir çocugun özellikle 3 yasi evresinde evde ve herhangi bir yerde çiplak dolasmasina izin vermemeliyiz. Bu sayede çocuk kendi özel bölgelerini anlayacak ve kimsenin yaninda çiplak dolasilmayacagini kesfedecektir.”
Çocugunuzun yaninda giyinip soyunmayin
Uzm. Kln. Psk. Kilinç, çocuklarinin mahremiyet duygusunun gelisebilmesi için onlarin özel alanlarina saygi duydugumuzu hissettirmemiz gerektigini hatirlatiyor. Bu sayede çocugun kendisine ve özel alanina saygi duyuldugunu anlayacagini ve ona göre davranacagini söyleyen Uzm. Kln. Psk. Kilinç, “Çocugun altini degistirirken kimsenin olmadigi baska bir odada yapmak, banyoda iç çamasiri ile yikanmasini saglamak, tüm kardeslerle beraber degil herkesin ayri ayri ve üstlerinde özel bölgelerini kapatacak çamasirlari olmasi aslinda çocuga ve onun mahremiyetine duydugumuz sayginin birer göstergesi konumundadir. Ayrica çocugun baskalarinin yaninda giyinip soyunmamasi gerektigi aralikli olarak hatirlatilmalidir. Fakat çocugun mahremiyeti bütüncül olarak anlayabilmesi için anne babalarin da çocugun onlari görmeyecegi bir alanda giyinip soyunmasi gerekir. Çocuklarin en geç 2 yasindan itibaren tuvalet egitimin almaya baslamasini ve 4 yas civarinda tuvalet sonrasi temizligini tamamiyla ögrenmis olmalarini bekleriz. Bunlarin ögrenildigi esnada çocuga tuvaletini yaparken, tuvalet sonrasi temizligini yaparken kapinin kapali tutulmasi gerektigi kimsenin onu görmemesi söylenmeli ve uygulamasi için ara sira hatirlatarak motive edilmelidir” diyor.
Çocuklar ebeveynleri ögretmedigi sürece mahremiyetin ne oldugunu anlayacagini belirten Uzm. Kln. Psk. Kilinç, sözlerini söyle sürdürüyor: “Bir odanin kapisi kapaliysa çocugun nasil davranmasi gerektigi örneklerle anlatilip, yasamin içinde çocuga gösterilebilir. Örnegin; anne ve babanin yatak odasinin kapisi kapaliysa onlarin odasina kapi çalinmadan girilmemeli ve anne baba da çocugun odasina kapiyi çalmadan girmemelidir. Bu durum çocuga evde geceleri kapi kapaliysa tiklamadan içeri girmemesini hatirlatarak yapilabilir. Bu sekilde çocuklar hem anne ve babasinin kendine ait bir özel alani oldugunu hem de kendisine ait bir özel alanin var oldugunu ve onun izni olmadan ihlal edilemeyecegini anlamis olur. Mahremiyeti ögrenen çocuklar ileriki yaslarinda diger bireylerin özel hayatina, özel alanina daha saygili bireyler olur, kendi özel alan korumalarini da daha saglikli yapabilen bireyler olarak hayatlarina devam edebilirler. Çocuklariniza katacaginiz mahremiyet egitimi ayni zamanda günümüzde çok sik rastlanan cinsel tacizlerinde onlara zarar verme olasiligini aza indirgeyecektir.”