MANISALI BALIKÇILARIN ÇIGLIGI

Geçtigimiz Agustos ayinda tamamen kuruyan Marmara Gölü su anda sadece yagmur sulariyla can buluyor. Göl çevresinde yasayan ve balikçiliktan geçimini saglayan halk gölün kurumasiyla göç etmek zorunda kaliyor.

Çevre 17.03.2022 14:44:54 0
MANISALI BALIKÇILARIN ÇIGLIGI

Saruhanli, Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasinda bulunan Marmara Gölü'nde gecen yaz tamamen kuruyan Marmara Gölü suan yagmur sulariyla can buluyor. Gölün ana besleme kaynagi olan su, DSI tarafindan insa edilen Gördes Baraji'nda tutuluyor. Göl beslenmedigi takdirde kuruma sorunu ile karsi karsiya. Gölün kurumasi, baliklarin yok olmasina kuslarin gölü terk etmesine neden oluyor. Göl kiyisindaki sosyo-ekonomik yasam ve biyoçesitlilik bu yok olustan olumsuz etkileniyor. Su verilmeden bir yaz daha geçirirse göl tamamen yok olacak.

“BASKA MARMARA GÖLÜ YOK”

Gölün ana besleme kaynagi olan su, DSI tarafindan insa edilen Gördes Baraji’nda tutuluyor. Gölü beslemek için insa edilen besleme kanallarindan göle su verilmiyor. Gölün kurumasi ve balikçiligin tamamen sona ermesi nedeniyle insanlarin saglikli bir çevrede yasama haklari ihlal ediliyor.


Göldeki suyun yogun oldugu dönemlerde senede ortalama 90 ton balik çikardiklarini belirten Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi üyesi Rafet Kerse; “2016 yilinda Gördes Baraji suyumuzu tutmaya basladi. Gölün ana kaynagi Gördes Çayi’ydi. Gördes Çayi Gördes Baraji’nda tutulunca gölümüz 2021 yilinda tamamen kurudu. Bizim balikçilik faaliyetlerimiz 2019 Agustos ayinda sona erdi. Bir yetkili Marmara Gölü’ne gelip de demiyor ki, Marmara Gölü neden kurudu? Kuraklik yüzünden çok magduruz, göç etmek zorunda birakiliyoruz ama gidecegimiz baska bir Marmara Gölü yok. Gölümüze su verilmesini, eski haline kavusmasini istiyoruz.” dedi.


“DEVLET SU ISLERINI'NI GÖREVE ÇAGIRIYORUZ”

Doga Dernegi gölün yok olmaya baslamasiyla çalismalarini Marmara Gölü üzerinde yogunlastirdi. Konuyla ilgili Doga Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dicle Tuba Kiliç, yetkililerin görevini yapmadiklarini belirtti. Gölün kurutulmasiyla ekosistemin ve biyoçesitliligin göz ardi edildigini ifade eden Kiliç “2017 yilinda Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ilan edip koruma altina alinan Marmara Gölü, sonraki üç yil içinde kurutuluyor. Marmara Gölü için çalisan tüm kamu kuruluslarinin göldeki yok olusu sessizce izlediklerini, buradaki kuslarin ve üreticilerin çigligini duymadiklarini görüyoruz. Devlet Su Isleri’ni göreve çagiriyoruz. Gördes Baraji’ndan ve asil amaci gölü beslemek olan Ahmetli Regülatörü’nden göle su verilmeli. Bir yaz mevsimini daha su verilmeden geçirirse, Marmara Gölü sadece cografya kitaplarinda kalir, burada yasayan canlilari ve yerel kültürü yok etmis olursunuz.” dedi.


Pazar 9.2 ° / 3.1 °
Pazartesi 9.4 ° / 2.1 °
Salı 10.8 ° / 2.3 °