Tarih: 17.02.2021 23:21

Masa basi çalisanlar risk altinda!

Facebook Twitter Linked-in

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Prof. Dr. Mustafa Bozbuga, boyun agrilari ile ilgili önemli bilgiler ve boynu korumaya yönelik tavsiyeler paylasti.

Vücuttaki agri bir uyari sistemidir

Agrinin çok kapsamli bir konu oldugunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bozbuga, “Agri esas itibariyle vücudun homeostatik mekanizmasi içinde yer alan ve vücutta bir seylerin yolunda gitmedigini, bir problem oldugunu gösteren uyari sistemidir. Dolayisiyla hastaliklar oldugunda agrilar sayesinde hekime gidiyoruz. Bir problem oldugu konusunda uyarilmis oluyoruz. Bir takim tetkikler ve muayeneler basliyor. Dolayisiyla agri çok fazla nedeni olan bir seydir. Örnegin bas agrisi bine yakin nedenle ortaya çikabiliyor” ifadelerini kullandi.

Boyun fitiklari yaygin görülen bir rahatsizlik

Prof. Dr. Mustafa Bozbuga, ‘Stres varsa, psisik bir travma yasanmissa kaslarda spazm meydana gelir’ dedi ve sözlerine söyle devam etti:

“Bu durum boyun agrisi nedenidir. Omurilik ya da omurgada bir tümör varsa veya enfeksiyon varsa bu da bir boyun agrisi nedenidir. Boyun fitiklari çok yaygin olarak gördügümüz durumlardir. Dolayisiyla kolayca çözümlenebilir, tedavi edilebilir hatta kendi haline birakildiginda bile düzelebilecek basit nedenlerden son derece agir, ciddi, tedavileri güçlük gösteren hastaliklara kadar çok genis yelpazede pek çok hastaligin belirtisi olarak boyun agrisi ortaya çikabilir. Boyun agrisinin nasil ortaya çiktigi da önemli. Kronik ve yavas bir sekilde artarak ortaya çikan boyun agrisi ile bir anda akut olarak ortaya çikan boyun agrisi, agrinin karakteri, aralikli veya sürekli olmak üzere agrinin siddeti gibi tüm bu özellikler ve hekimin muayenesi ile ortaya koydugu bulgular bizi tani konusunda yönlendiren özelliklerdir.”

Boyun fitiklarinin agri disinda da belirtileri var

Boyun fitiklarinin tek tip olmadigini ifade eden Prof. Dr. Bozbuga, “Tek ve büyük bir travma ile ortaya çikan boyun fitiklari siddetli agri, özellikle sinir kökünü etkilediginde tek tarafli kol agrisi, kolda uyusma, kol hareketlerinde güçsüzlük seklinde ortaya çikabilir. Boyun fitiklarinin agri disinda da pek çok belirtisi vardir. Zaman içinde yapilarin bozulmasina bagli olarak yavas bir sekilde çok uzun zamana yayilmis fitiklar nispeten daha az belirti verirler. Bazen boyun agrimasi veya boyun tutulmasi olabilir. Hiç belirti ve agrinin olmadigi uzun zaman dilimleri genellikle vardir. Bu durum patolojik bir zemini de ifade eder. Bu gibi hastalarda kolaylikla çok daha siddetli boyun fitiklari ortaya çikabilir veya hem agri hem de nörolojik bulgular bakimindan tablo agirlasabilir” dedi.

Saglikli bir omurga S seklinde görünür

Normalde omurganin silik bir S harfi seklinde mekanik ve fonksiyonel olarak uygun bir yapilanmasi oldugunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Bozbuga sözlerini söyle sürdürdü: 

“Bu yapinin boyunda öne dogru bir kavis, sirtta arkaya dogru bir kavis, belde de öne dogru bir kavis seklinde bir S harfi gibi göründügünü söyleyebiliriz. Bu yapi omurganin fonksiyonu için gerekli bir anatomik ve fizyolojik durumdur. Çok kuvvetli boyun kaslari ile boyun omurgasi desteklenmistir ve boyun kaslarinin spazmina yol açan bir durumda boyunda düzlesme meydana gelir. Bu kendi basina bir rahatsizlik ve belirti degil, bir bulgudur. Hasta bu durumu ifade ve fark edemez ama boyunda agri ve tutulma gibi sonuçlarini yasar. Muayene ve görüntülemelerde boyunda düzlesmeyi görürüz. Dolayisiyla boyun düzlesmesi, basit bir spazmdan son derece siddetli boyun fitiklarina, boyun tümörlerine ve enfeksiyonlara kadar uzanan bir yelpazede çesitli hastaliklarin sonucunda boyun kaslarinin gelistirmesi ile ortaya çikan bir durumdur.”

Beyin tümörleri boyun agrisi yapabilir

Beynin fonksiyonlari açisindan son derece zengin bir organ oldugunu ifade eden Prof. Dr. Bozbuga,  “Beyinde bir hastalik ortaya çiktigi zaman tümör gibi bir durumda çok çesitli klinik belirtiler tablosu ortaya çikiyor. Beyin tümörünün belirtisi olmayacak bir belirti düsünemeyiz. Dolayisiyla bir beyin tümörünün boyun agrisi, boyunda düzlesme ve ense sertligi ile ortaya çikan bir klinik tablosu olabilir. Kanamaya egilimli hastalari kliniklerde görebiliyoruz. Beyin tümörü ve beyin kanamalari da boyun agrisi yapabilir. Omurganin boyun disindaki bir segmentindeki problem de yansiyarak boyun agrisi yapabilir” diye konustu.

Uzun süre ayni ve yanlis pozisyonda durmaktan kaçinilmali

Fiziksel aktivite ve dogru spor yapilmasi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Mustafa Bozbuga, “Normal zamanlarda boynu ve omurgayi da dogru kullanmak gerekli. Ani, kontrolsüz, kisinin gücünü asan zorlanmalar, rutinin disina çikan asiri hareketler, ayni veya yanlis pozisyonda uzun süre durma ve oturmaktan kaçinilmali. Masa basi çalisanlarin ve uzun süre ameliyatta kalan hekimlerin boyunlari uzun süre ayni pozisyonda kalabiliyor, boyun agrisi yasayabiliyorlar. Düzenli, dogru ve bilinçli egzersizler, fiziksel aktiviteler yapilmali ve normal zamanlarda da boynu zorlayacak kontrolsüz hareketlerden kaçinilmali” dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —